Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
5 okt

Weekend van de Wetenschap Almere

  • Almere
  • 9.30 uur - 16.30 uur
  • Gratis
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Agenda(opent in nieuw tabblad) /
  3. Weekend van de Wetenschap Almere

Het Weekend van de Wetenschap is er om iedereen laagdrempelig kennis te laten maken met de wereld van wetenschap en technologie. Neem een kijkje achter de schermen bij een van de hogescholen, bedrijven, universiteiten, musea of ziekenhuizen bij jou in de buurt en ontdek wat de wetenschap allemaal kan! 

Bekijk op deze pagina(opent in nieuw tabblad) alle activiteiten in Almere. Aanmelden kan via dit formulier(opent in nieuw tabblad), maar je kan natuurlijk ook gewoon binnenlopen. 

Te doen bij Windesheim in Almere:

Op zaterdag 5 oktober is locatie 't Circus (Stadhuisstraat 18) geopend. Kom langs en doe mee aan allerlei gratis activiteiten:

Wat als een robot je voorleest in je eigen taal? 
Ontdek het tijdens het Weekend van de Wetenschap! Onze voorleesrobot kan verhalen voorlezen in verschillende talen. Kom langs en ervaar hoe robots worden ingezet om kinderen een nieuwe taal te leren.

"De Verloren Leerlingdossiers"
Escaperoom 1 (Leeftijd 8-10 jaar)
De kinderen stappen in de rol van onderzoekers die op zoek moeten naar verloren Leerlingdossiers. Deze dossiers bevatten belangrijke informatie om te bepalen welke leerlingen extra hulp nodig hebben om hun schooljaar goed af te ronden. Echter, de gegevens zijn verspreid over verschillende plekken in de kamer en de kinderen moeten samen de ontbrekende stukken informatie terugvinden en het juiste dossier compleet maken. Daarbij leren ze spelenderwijs over hoe data wordt verzameld en geanalyseerd.

"Het Data Dilemma: Red de Leerling!"
Escaperoom 2 (Leeftijd 11-14 jaar)
In deze escaperoom kruipen de kinderen in de huid van onderzoekers die data-analyse gebruiken om een leerling met problemen te helpen. Ze ontdekken hoe de prestaties van een fictieve leerling achteruitgaan en moeten door slimme data-analyse en samenwerking een plan maken om de leerling op tijd te redden voordat hij of zij de school verlaat.

Een real-time grafiek van jouw gedachten
Kinderen en volwassenen reflecteren op en doen mee aan toekomstonderzoek in een creatieve omgeving. Door met een bolletje wol langs een real-time houten data-bord te lopen, kun je aangeven hoe je over bepaalde dingen denkt – nu en in de toekomst – en draag je zelf bij aan toekomstonderzoek via deze levende grafiek!

Hoe word je toekomstonderzoeker? 
Heb jij altijd al eens willen weten hoe je de toekomst kan onderzoeken? Of hoe het is om futuroloog te zijn? Door deze workshop (20 min) kun je zelf onderzoeken of het iets voor jou is om over het jaar 2050 of 2100 na te denken.

Wil je 3D-printen of met kogels een kasteel beschieten?
Studenten van de opleiding Engineering staan voor je klaar om te laten zien wat je met 3D printen allemaal kan. Maar ook kun je kennismaken met de "Makers Space" van hogeschool Windesheim waar allerlei creatieve ideeën worden bedacht en uitgevoerd. 

Bloem van nabijheid
Hoe zou het zijn als je je dagelijks leven in de nabijheid hebt en makkelijk op de fiets of lopend je leven kunt organiseren? Geeft dat meer verbondenheid en levendigheid in de buurt? In het onderzoek Nabije stad Almere Buiten wordt onderzocht of het 15-minutenstad concept kan helpen voor meer leefbare buurten. 
Ga zelf aan de slag met de ‘Bloem van nabijheid’. Wat is voor jouw belangrijk om in de buurt, op loop of fietsafstand, te hebben?

Bouw jouw favoriete buitenspeelplek
Stap in de schoenen van een echte ontwerper en bouw met LEGO jouw ultieme buitenspeelplek! Tijdens het Weekend van de Wetenschap laten we onze fantasie de vrije loop en ontdek je hoe jouw favoriete speelplek eruitziet. Voor het onderzoek ‘Jong! Ontspannen en ontmoeten in Almere’ gaan onderzoekers met Almeerse jongeren in gesprek om samen te ontdekken wat zij nodig hebben in de openbare ruimte. Daarmee kan Almere een nog fijnere en levendige stad worden voor iedereen.

Voor wie?

Het Weekend van de Wetenschap is hèt evenement voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar (en hun ouders!) die meer wil weten over wetenschap en technologie! Kom je ook kijken wat de wetenschap allemaal kan? 

Locatie en tijd 

Windesheim locatie 't Circus (Stadhuisstraat 18, Almere Centrum) is open van 09.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.  

fotocredits: Joris Visser

Het weekend van de wetenschap wordt landelijk georganiseerd door een team dat verbonden is aan NEMO Science Museum in Amsterdam.