Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
2 okt

Online bijeenkomst Cultuursensitieve Zorg en Dementie

  • Online
  • 9.30 uur - 11.00 uur
  • Gratis
Banner image

Meld je aan

voor deze bijeenkomst
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Agenda(opent in nieuw tabblad) /
  3. Online bijeenkomst Cultuursensitieve Zorg en Dementie

We nodigen jullie graag uit voor een nieuwe online netwerkbijeenkomst!

  • 2 oktober 2024, 09.30 uur - 11.00 uur
  • Online, via Teams
  • Mantelzorgers en professionals die geïnteresseerd zijn in cultuursensitieve zorg en dementie
  • Er zijn geen kosten verbonden aan deelname

Programma

We willen allemaal dat de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten bijdragen aan goed leven met dementie. Maar hiervoor is het wel nodig om te begrijpen wat mensen die dagelijks met dementie te maken zélf verstaan onder deze term. Want goed leven met dementie, kan dat eigenlijk wel volgens hen? En wat betekent dit dan, in hun dagelijkse leven? 

Onderzoeker Gili Yaron deelt inzichten vanuit haar onderzoek naar deze vragen, met speciale aandacht voor diversiteit. In haar presentatie laat ze zien dat goed leven met dementie draait om alledaagse activiteiten waarin betrokkenen vormgeven aan hun waarden (dingen die ze belangrijk vinden). Maar bij het zoeken naar goed leven komen betrokkenen verschillende spanningen tegen. Bijvoorbeeld omdat waarden botsen. Of omdat betrokkenen een andere versie hebben van 'de waarheid'. Of omdat ze behoeftes hebben die haaks op elkaar staan. Om met deze spanningen om te gaan, ontwikkelen mensen met dementie, naasten en professionals allerlei subtiele manieren om op elkaar af te stemmen. 

Kenniscentrum Dementie en Diversiteit 

Hogeschool Windesheim werkt met landelijke partners samen aan de oprichting van een Kenniscentrum Dementie & Diversiteit. De missie van het kenniscentrum is het bevorderen van toegankelijke, inclusieve en gelijkwaardige dementiezorg, –ondersteuning en –preventie voor iedereen, gebaseerd op inclusief wetenschappelijk onderzoek mét in plaats van over mensen met dementie en hun mantelzorgers. We richten ons op professionals en beleidsmakers in zorg en welzijn en onderzoekers op het gebied van dementie.
Onze kernactiviteiten betreffen het bundelen en toegankelijk maken van kennis, instrumenten, methoden en goede voorbeelden, het signaleren van vragen op het gebied van diversiteit vanuit het dementieveld en het gevraagd en ongevraagd adviseren professionals, onderzoekers en beleidsmakers. Een belangrijk middel om onze doelen te bereiken is het ontwikkelen van een website. Tijdens de bijeenkomst presenteert Leontine Groen – van de Ven de eerste ideeën voor deze website. Graag wisselen we met jullie van gedachten over de wensen en behoeften van jullie als gebruikers ten aanzien van deze website.

Meer weten? 

Het Netwerk Cultuursensitieve zorg en dementie is een initiatief vanuit het lectoraat Goed Leven met Dementie.

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar gw-onderzoek@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Privacystatement