Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
7 nov

Inspiratiesessie - GO! methode

  • Almere
  • 15.00 uur - 17.00 uur
  • Gratis
Banner image

Meld je aan

voor dit event

Samen met bewoners en gemeente werken aan een gezonde leefomgeving

7 november 2024 | 15:00 - 17:00 uur | Windesheim in Almere

Werken aan een gezonde fysieke en sociale leefomgeving is een belangrijke ambitie van veel gemeenten. Als gemeenten daarbij samenwerken met inwoners vergroot dat de kansen en mogelijkheden om die gezondere buurt ook aan te laten sluiten bij de behoefte van de bewoners. Dat vraagt om een aanpak met een bottom-up proces, in co-creatie met inwoners. De GO! methode helpt je om stapsgewijs en gestructureerd te werken aan een gezondere fysieke en sociale leefomgeving.
 
De GO! methode is een methodische aanpak, waarbij telkens gezocht wordt naar een breed draagvlak onder zowel inwoners, gemeente als andere betrokkenen, zoals ondernemers en zorgverleners. Om te bepalen wat nodig is voor een gezonde lokale leefomgeving wordt gebruik gemaakt van reeds beschikbare informatie, aangevuld met input van inwoners en andere betrokkenen. De prioriteiten die daaruit naar voren komen, worden vertaald naar combinaties van maatregelen, waardoor een integrale aanpak ontstaat die tegemoetkomt aan verschillende wensen. De GO! methode zorgt ervoor dat maatregelen en activiteiten in onderlinge samenhang worden bekeken: de manier waarop ook inwoners hun leefomgeving ervaren.
 
Tijdens de inspiratiesessie maken we kennis met de zes stappen die centraal staan in de GO! methode en horen we vanuit de praktijk hoe het werken met deze methode behulpzaam is bij de totstandkoming van integraal buurtbeleid.

Aanmelden? Mail Nienke de Leeuw(opent in nieuw tabblad)

Programma 

14:45 – 15:00 uur: Inloop
15:00 – 15:15 uur: Introductie - door Frank den Hertog, research fellow, lectoraat Urban Innovation
15:15 – 15:30 uur: De 6 stappen van de Go! methode - door Theo van Alphen (zelfstandig adviseur gezonde omgeving)
15:30 – 16:00 uur: Praktijkvoorbeeld Almere - Claudia de Joode (opgavemanager Preventieve Wijkaanpak, gemeente Almere) 
16:00 – 16:45 uur: Workshop - Ervaar de GO! methode zelf
16:45 – 17:00 uur: Afsluiting

Frank den Hertog

Frank den Hertog is onderzoeker bij het RIVM en research fellow bij het lectoraat Urban Innovation van Hogeschool Windesheim in Almere. Zowel bij Windesheim als binnen het RIVM werkt hij aan het brede veld van Gezonde Leefomgeving, met de ambitie om gezondheid te bevorderen via participatie van bewoners én door de in samenwerking met het Ruimtelijk Domein. Hij is sinds 2017 betrokken bij verschillende GO! projecten: GO! Utrecht, GO! Noord-Nederland en GO! Almere.