Binnen elk beroep is het belangrijk dat mensen op een professionele en respectvolle wijze met elkaar omgaan. Denk hierbij aan het contact met collega’s, klanten en cliënten. Als leraar Omgangskunde leer jij jouw leerlingen menselijk gedrag en relaties te begrijpen.
Als leraar Omgangskunde werk je samen met je leerlingen of studenten aan vragen: ‘waarom doe ik wat ik doe en waarom doet de ander wat hij doet?’ en ‘hoe kan ik kritisch en vanuit verschillende perspectieven kijken naar de leefwerelden van anderen?’ Het vak is gebaseerd op sociale wetenschappen zoals psychologie, agogiek en sociologie. Jouw leerlingen of studenten krijgen inzicht en leren omgaan met thema’s zoals communicatie, groepsdynamica, doelgroepen en burgerschap. Aan de hand van pedagogische, didactische en vakinhoudelijke keuzes, inspireer je jouw leerlingen of studenten om de verschillende thema’s te begrijpen, ervaren en toe te passen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Omgangskunde
Wil jij leerlingen of studenten begeleiden in het vinden van antwoorden op vragen zoals: ‘hoe ga ik of hoe gaan wij om met discriminatie?’ ‘Hoe pakken we diversiteit aan?’ Ook praktische vragen als: ‘hoe communiceer ik effectief met ontevreden klanten, cliënten of patiënten en hoe reflecteer ik goed op mijn eigen kwaliteiten en valkuilen?’ Komen volop terug in het studieprogramma.
Toelating
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Je werkt volop aan didactische vaardigheden zodat jij straks vol vertrouwen voor de klas staat.
- Je gaat op zoek naar verbinding met jezelf, de ander en de wereld, waardoor je meer inzicht krijgt in menselijk gedrag en relaties.
- Tijdens projecten, stage en colleges ontwikkel je de vaardigheden van het lesgeven.
- Naast leren in een klas, leer je ook in kleine leerteams.
- Bij Windesheim kun je flexibel studeren, handig als je graag zelf regie wilt hebben.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de Lerarenopleiding Omgangskunde
Benieuwd waar jij straks je lessen van de Lerarenopleiding Omgangskunde gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus of neem een kijkje op het instagramaccount!
Na je Lerarenopleiding Omgangskunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de Lerarenopleiding Omgangskunde.
-
-
Beroepen
Als leraar heb jij straks een beroep waarin jij écht iets kunt betekenen. En het is ook een beroep met doorgroeimogelijkheden. Je gaat aan de slag in een sector met een grote kans op een baan, want er zijn best veel tekorten in het onderwijs. Na je opleiding kun je aan de slag als:
- Leraar in het vmbo of mbo
- Leraar in het praktijkonderwijs
- Leraar in het voortgezet speciaal onderwijs
-
Werkveld
Je wordt opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag dan lesgeven in:
- Het voortgezet (speciaal) beroepsonderwijs
- Het praktijkonderwijs
- Het mbo
Binnen het vmbo of het mbo kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor, studiebegeleider of zelfs directeur van een school.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de Lerarenopleiding Omgangskunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Educational Needs
- Master Learning & Innovation
- Master Onderwijskunde
- Master Pedagogiek
- Master Educational Leadership
- Master Talentontwikkeling en Diversiteit
-
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-)
Startdatum
September 2025
Introductie
Maak 25 en 26 augustus kennis met je opleiding, medestudenten en Zwolle tijdens de Bruisdagen. Op 3 september knal je het studiejaar in op het Bruisfestival in Park de Wezenlanden!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de voorzieningen op deze locatie