Hoogbegaafdheids-specialist
Met de post-hbo Hoogbegaafdheidsspecialist in Zwolle leer je hoogbegaafden op een goede manier te begeleiden.
Hoogbegaafden leren anders. Het is aan de leerkrachten, leraren en docenten om dat te zien en (h)erkennen. Je leert hoe je tegemoet komt aan de onderwijsbehoeften van hoogbegaafden. Hoe je voor hen een rijke leeromgeving maakt. En hoe jij een pedagogisch sensitieve leraar kunt zijn. Steeds met een koppeling naar jouw werkpraktijk en wat je daar voor de hoogbegaafden kunt doen.
Weten of deze post hbo bij je past?
Studieprogramma Hoogbegaafdheids-specialist
-
-
Inhoud opleiding
De ontwikkeling in deze opleiding is van 'zien en begrijpen' naar 'begrijpen en uitvoeren'. Je leert over interventies voor de leerling en de groep. Als je het schoolklimaat hebt uitgewerkt, richt je je op speciaal begaafde leerlingen. Je leert beleid te maken op het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Ook leer je over het coachen en begeleiden van collega’s.
Resultaat
Na afronding van deze post-hbo ben je hoogbegaafdheidsspecialist. Je bent de deskundige die jouw school kan helpen met signalering en het vormen van leerplannen en beleid. Dit doe je op basis van actuele wetenschappelijke achtergrond. Je bent nu een vraagbaak voor ouders, leerkrachten en directie. Je kunt je collega’s coachen en begeleiden.
De lessen worden gegeven vanuit de volgende bekwaamheidsgebieden:
Bekwaamheidsgebied 1 - weten en begrijpen
Je herkent begaafdheid in relatie tot passend onderwijs. Je begrijpt hoe het ontwikkelingsproces van begaafde leerlingen is, en wat de invloed is van begaafdheid op het ontwikkelingsproces is.
Bekwaamheidsgebied 2 - zien en begrijpen
Je weet welke educatieve behoeftes begaafde leerlingen hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Je kunt een leeromgeving creëren waarin dat mogelijk is. Je kunt een actieve houding aannemen naar de hoogbegaafde leerling.
Bekwaamheidsgebied 3 - begaafd en leren: de groep
Je hebt kennis van het sneller doorlopen van de leerlijnen van het basisonderwijs. Je kent verschillende vormen van versnellen en kunt ze planmatig opzetten als strategie voor de individuele leerling.
Bekwaamheidsgebied 4 - begaafd en leren: de leerling
Je kunt tegemoetkomen aan het ruimere ontwikkelingsperspectief door verschillende vormen van verrijken en verdiepen. Het ruimere ontwikkelingsperspectief kun je omzetten in realiseerbare doelen. Je kent belangrijke leerstrategieën van begaafde leerlingen en kunt ze planmatig toepassen. Je kent de integrerende didactiek en kunt deze toepassen, waardoor de differentiatie natuurlijker verloopt. Je kent de uitgangspunten van het creatief, analytisch en evaluerend denken. Je weet wat de specifieke eigenschappen zijn van het leergedrag van begaafde leerlingen. En welke interventies nodig zijn om tot een goed resultaat te komen.
Bekwaamheidsgebied 5 - de organisatie en het systeem
Je kent de relatie tussen schoolbeleid en opvattingen, landelijk beleid en internationale ontwikkelingen over schoolorganisatie en onderwijsmodellen. Je houdt rekening met ontwikkelingsbehoeftes van begaafde leerlingen op sociaal-emotioneel terrein. Je bent je bewust van het belang van een veilig schoolklimaat voor de gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling van begaafde leerlingen.
Bekwaamheidsgebied 6 - begaafd en speciaal
Je weet dat er begaafde leerlingen zijn met leer- en ontwikkelingsstoornissen. Je herkent capaciteiten en onvermogens, en compensatie en camouflage van basale onvermogens door bijzondere capaciteiten.
Bekwaamheidsgebied 7 - communicatie
Je leert over communicatie en de pedagogisch sensitieve leraar.
Bekwaamheidsgebied 8 - specialist in de school
Je weet hoe je collega’s coacht en begeleidt, en hoe je helder communiceert met ouders.
Gesprekken
Aan het begin van de opleiding houden we een ambitiegesprek, om samen naar je leervragen te kijken. Na het vierde bekwaamheidsgebied volgt een voortgangsgesprek.
Afronding van de opleiding
In de opleiding bouw je een aan portfolio. Waarin je elk bekwaamheidsgebied koppelt aan wat jij leert voor je werkpraktijk. Je doet een praktijkonderzoek waarin je een advies voor je eigen werk vormt. In een eindpresentatie neem je ons mee in je eigen groeiproces.
Dit doe je in de praktijk
Naast de lesdagen op onze campus ga je ook thuis aan de slag. Je bestudeert literatuur en werkt aan praktijkopdrachten. De opdrachten komen samen in een portfolio.
Cursus Basiskennis Hoogbegaafdheid
Wil je weten met welke basis je in de klas kunt werken met hoogbegaafde leerlingen? Dan is de cursus Basiskennis Hoogbegaafdheid iets voor jou. Een cursus van 5 avonden waarin je leert wat elke leraar, leerkracht of docent zou moeten weten over hoogbegaafdheid.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn.Volg Professionaliseren in het Onderwijs op LinkedIn(opent in nieuw tabblad).
-
Studieduur en lesdagen
Studieduur en studielast
De opleiding duurt ongeveer 1,5 jaar, met 15 lesdagen van 3 uur. Voorafgaand aan deze lesdagen is een startbijeenkomst. Aan het einde van de lessenreeks staan eindpresentaties gepland. De vaste lesdag is dinsdag van 18.30 - 21.30 uur. In de planning van de lesdata proberen we rekening te houden met drukke onderwijsperiodes. De studiebelasting is in totaal 350 uur.
Lesdagen
De bijeenkomsten zijn op dinsdagen met lestijden van 18:30 tot 21:30. Lesdata voor startgroep september 2025 worden januari 2025 gepubliceerd.
-
Toelating
De post-hbo-opleiding Hoogbegaafdheidsspecialist is bedoeld voor leraren in alle lagen van het onderwijs. Of voor professionals die begaafde kinderen willen (h)erkennen en begeleiden. Je moet een bacheloropleiding in het onderwijs hebben afgerond om deze post-hbo-opleiding te kunnen volgen. Daarnaast vraagt de opleiding een werkplek waar je de praktijkopdrachten kunt uitvoeren.
-
Kwaliteit
De opleiding is geregistreerd in het kwaliteitsregister LBBO-specialisten begaafdheid(opent in nieuw tabblad).
Een registratie bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ)(opent in nieuw tabblad) is in aanvraag.
-
Wanneer kun je starten?
Gedrag en passend onderwijs bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van gedrag en passend onderwijs. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Voor organisaties en professionals kunnen we (incompany) maatwerktrainingen verzorgen voor onderwijs aan hoogbegaafden. Als organisatie bouw je aan een lerend netwerk dat beleid vormt op basis van de nieuwste inzichten. Zo kunnen we samen de kennis over hoogbegaafdheid vergroten.
Het Expertisecentrum Hoogbegaafdheid kan op diverse thema’s maatwerk leveren. Denk aan ADHD, deep level learning en plusklassen. We bieden bijvoorbeeld procesbegeleiding, supervisie en quick scans. Voor meer informatie, ons volledige aanbod en een vrijblijvende offerte kun je contact opnemen met Jannie Lensen, j.lensen-botter@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Na je opleiding Hoogbegaafdheids-specialist
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afronding van deze post-hbo ben je hoogbegaafdheidsspecialist. Je bent de deskundige in je school. Op basis van actuele wetenschappelijke achtergrond kun je helpen met signalering en het vormen van leerplannen en beleid. Je bent nu een vraagbaak voor ouders, leerkrachten en directie. Je kunt je collega’s coachen en begeleiden.
-
Kosten
De post-hbo kost € 3.240,-.
Om de kwaliteit van onze opleidingen te waarborgen verhogen we jaarlijks onze prijzen in januari.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Post-hbo-certificaat Hoogbegaafdheidsspecialist