In supervisie begeleid je professionals naar meer zelfsturing. Als leersupervisor ondersteun je de ontwikkeling van de supervisor die deze begeleiding op gaat pakken. Je maakt een verdiepende groei door in je eigen professioneel (zelf)bewustzijn. Je reflecteert op je eigen sterke kanten en doet kennis op over je interne saboteurs. Het gaat erom dat jouw begeleiding de supervisor ondersteunt in het ontwikkelen van vaardigheden. Daarnaast leidt jouw ondersteuning tot de houding van een veerkrachtige professional.
Je doet (nieuwe) wetenschappelijke kennis op over professioneel leren, het ontwikkelen van een zelfsturende beroepshouding en professionele identiteit. De opleiding kent een sterke kennisbasis vanuit de actuele psychologie; een leertheorie zoals positieve psychologie en verwante actuele wetenschappelijke stromingen.
Wetenschappelijke basis
Naast de basismethodiek van supervisie kent de opleiding tot leersupervisor een sterke kennisbasis vanuit de actuele psychologie. Denk aan een leertheorie zoals positieve psychologie en verwante actuele wetenschappelijke stromingen. Positieve psychologie wordt ook wel ‘de welzijnswetenschap’ genoemd. Positieve begeleidingskunde is een aanvulling op het klassieke probleemgerichte leren. We weten uit allerlei onderzoek dat diepgaand leren ook werkt door te leren van succes. Door te reflecteren op succes en de focus te leggen op het onderzoeken van wat in de praktijk wel werkt ontstaat een groter professioneel zelfbewustzijn. Bij ons leer je als leersupervisor door verschillende wetenschappelijke brillen te kijken waarbij het zwaartepunt op deze eigentijdse stroming ligt. Tijdens de lesdagen behandelen we begeleidingskundige theorie en methodiek. We trainen vaardigheden en we gaan aan de slag met ervaringen uit jouw praktijk. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.
Samengevat:
- Je leert hoe je supervisoren in opleiding kunt begeleiden bij het ontwikkelen van de beroepscompetenties. En hoe je geregistreerde supervisoren kunt begeleiden bij het verder ontwikkelen van de beroepscompetenties.
- Je krijgt inzicht in de nieuwe rol en hoe jij je verhoudt tot de supervisor, diens supervisant en diens praktijk.
- Je leert overstijgend en beleidsmatig kijken naar je vak als supervisor. Je ontdekt hoe jij vanuit deze rol kan bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling van dit vak.
Programma
De opleiding Leersupervisor is het methodisch didactisch deel van het traject tot leersupervisor. Om je te kunnen registreren volg je aanvullend twee begeleidingstrajecten. Het methodisch didactische deel bestaat uit drie lesdagen (24 uur contacttijd) en een deel thuisstudie.
Dag 1
- Methodiek en beroepsprofiel
- Wat is jouw visie op supervisie? En sluit deze aan bij je rol als leersupervisor?
- Vanuit welk kader wil je werken?
- Van supervisor naar leersupervisor: welke competenties heb je al, wat ga je verfijnen, uitbreiden of aanvullen en wat is nieuw?
- Hoe begeleid je het begeleiden van professioneel leren; vaardigheden & houding
- Jouw persoonlijk identiteit als leersupervisor
Dag 2
- Verdiepende reflectie, hoe zet je aan?
- Motivatie voor leren, omgaan met weerstand, angsten en drempels
- Hoe schakel je tussen niveaus en stijlen?
- Ervarend leren en de sterke kanten benadering
- Fasen in leersupervisie
Online bijeenkomst
- Wetenschap en theorie zijn helder maar de praktijk is vaak weerbarstig. Deze bijeenkomst gaan we in op vragen die in de groep leven bij het toepassen van het geleerde in de praktijk. Tijdens de lesdagen gaan we met veel stof aan de slag. Daaruit zullen ongetwijfeld dilemma's en andere vragen naar voren komen.
Deze bijeenkomst zullen we op maat gericht en vraaggericht inrichten.
Dag 3
- Profileren als leersupervisor
- Inpassen en (opleidings-) beleid
- Ethiek
- Bijdragen aan het vak
- Eind-assessment wat betreft didactisch deel
Toetsing & beoordeling
De toetsing bestaat uit een assessment en een profileringsopdracht.
Resultaat
Na afronding van de opleiding tot leersupervisor kun je aan de slag als leersupervisor. Je kunt supervisoren (in opleiding) professioneel begeleiden bij het ontwikkelen van de competenties.
Jouw docent
Marlies Jellema, is docent supervisiekunde en geeft ook les bij andere opleidingen van Windesheim. Zoals de opleiding teamcoaching, coachend Leiderschap, positieve psychologie, motiverende gespreksvoering en acceptance and commitment. Het ontwikkelen van mensen is de missie in haar werk. Zij maakt deel uit van de redactie van:
- het wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie
- het Tijdschrift voor Begeleidingskunde en,
- van het nationale en internationale MINT, Motivational Interviewing Netwerk of Trainers.
Marlies is geregistreerd coach, supervisor, leersupervisor en docent supervisiekunde (LVSC).
Voor bepaalde specialistische lessen maken we gebruik van gekwalificeerde gastdocenten, die specialistische expertise hebben van specifieke onderwerpen.
Vragen?
Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met programmamanager Marlies Jellema via supervisie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).