Met de cursus Leersupervisor in Zwolle kun jij als ervaren supervisor bijdragen aan de beroepsvorming van supervisoren in opleiding.
Je maakt een vervolgstap in je eigen professionalisering; van supervisor naar leersupervisor. Je groeit verder in jouw sterke kanten. Je vult deze aan met nieuwe vaardigheden die aansluiten bij het beroepsprofiel van de leersupervisor. Je bent als leersupervisor mede-opleider of medebegeleider bij de deskundigheidsbevordering van supervisoren. Als leersupervisor komt er dus een laag bij in je vak. Je draagt bij aan de beroepsvorming van supervisoren in opleiding of aan de professionele groei van geregistreerde supervisoren.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Leersupervisor
-
-
Inhoud opleiding
In supervisie begeleid je professionals naar meer zelfsturing. Als leersupervisor ondersteun je de ontwikkeling van de supervisor die deze begeleiding op gaat pakken. Je maakt een verdiepende groei door in je eigen professioneel (zelf)bewustzijn. Je reflecteert op je eigen sterke kanten en doet kennis op over je interne saboteurs. Het gaat erom dat jouw begeleiding de supervisor ondersteunt in het ontwikkelen van vaardigheden. Daarnaast leidt jouw ondersteuning tot de houding van een veerkrachtige professional.
Je doet (nieuwe) wetenschappelijke kennis op over professioneel leren, het ontwikkelen van een zelfsturende beroepshouding en professionele identiteit. De opleiding kent een sterke kennisbasis vanuit de actuele psychologie; een leertheorie zoals positieve psychologie en verwante actuele wetenschappelijke stromingen.
Wetenschappelijke basis
Naast de basismethodiek van supervisie kent de opleiding tot leersupervisor een sterke kennisbasis vanuit de actuele psychologie. Denk aan een leertheorie zoals positieve psychologie en verwante actuele wetenschappelijke stromingen. Positieve psychologie wordt ook wel ‘de welzijnswetenschap’ genoemd. Positieve begeleidingskunde is een aanvulling op het klassieke probleemgerichte leren. We weten uit allerlei onderzoek dat diepgaand leren ook werkt door te leren van succes. Door te reflecteren op succes en de focus te leggen op het onderzoeken van wat in de praktijk wel werkt ontstaat een groter professioneel zelfbewustzijn. Bij ons leer je als leersupervisor door verschillende wetenschappelijke brillen te kijken waarbij het zwaartepunt op deze eigentijdse stroming ligt. Tijdens de lesdagen behandelen we begeleidingskundige theorie en methodiek. We trainen vaardigheden en we gaan aan de slag met ervaringen uit jouw praktijk. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.
Samengevat:
- Je leert hoe je supervisoren in opleiding kunt begeleiden bij het ontwikkelen van de beroepscompetenties. En hoe je geregistreerde supervisoren kunt begeleiden bij het verder ontwikkelen van de beroepscompetenties.
- Je krijgt inzicht in de nieuwe rol en hoe jij je verhoudt tot de supervisor, diens supervisant en diens praktijk.
- Je leert overstijgend en beleidsmatig kijken naar je vak als supervisor. Je ontdekt hoe jij vanuit deze rol kan bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling van dit vak.
Programma
De opleiding Leersupervisor is het methodisch didactisch deel van het traject tot leersupervisor. Om je te kunnen registreren volg je aanvullend twee begeleidingstrajecten. Het methodisch didactische deel bestaat uit drie lesdagen (24 uur contacttijd) en een deel thuisstudie.
Dag 1
- Methodiek en beroepsprofiel
- Wat is jouw visie op supervisie? En sluit deze aan bij je rol als leersupervisor?
- Vanuit welk kader wil je werken?
- Van supervisor naar leersupervisor: welke competenties heb je al, wat ga je verfijnen, uitbreiden of aanvullen en wat is nieuw?
- Hoe begeleid je het begeleiden van professioneel leren; vaardigheden & houding
- Jouw persoonlijk identiteit als leersupervisor
Dag 2
- Verdiepende reflectie, hoe zet je aan?
- Motivatie voor leren, omgaan met weerstand, angsten en drempels
- Hoe schakel je tussen niveaus en stijlen?
- Ervarend leren en de sterke kanten benadering
- Fasen in leersupervisie
Online bijeenkomst
- Wetenschap en theorie zijn helder maar de praktijk is vaak weerbarstig. Deze bijeenkomst gaan we in op vragen die in de groep leven bij het toepassen van het geleerde in de praktijk. Tijdens de lesdagen gaan we met veel stof aan de slag. Daaruit zullen ongetwijfeld dilemma's en andere vragen naar voren komen.
Deze bijeenkomst zullen we op maat gericht en vraaggericht inrichten.
Dag 3
- Profileren als leersupervisor
- Inpassen en (opleidings-) beleid
- Ethiek
- Bijdragen aan het vak
- Eind-assessment wat betreft didactisch deel
Toetsing & beoordeling
De toetsing bestaat uit een assessment en een profileringsopdracht.
Resultaat
Na afronding van de opleiding tot leersupervisor kun je aan de slag als leersupervisor. Je kunt supervisoren (in opleiding) professioneel begeleiden bij het ontwikkelen van de competenties.
Jouw docent
Marlies Jellema, is docent supervisiekunde en geeft ook les bij andere opleidingen van Windesheim. Zoals de opleiding teamcoaching, coachend Leiderschap, positieve psychologie, motiverende gespreksvoering en acceptance and commitment. Het ontwikkelen van mensen is de missie in haar werk. Zij maakt deel uit van de redactie van:
- het wetenschappelijke Tijdschrift voor Positieve Psychologie
- het Tijdschrift voor Begeleidingskunde en,
- van het nationale en internationale MINT, Motivational Interviewing Netwerk of Trainers.
Marlies is geregistreerd coach, supervisor, leersupervisor en docent supervisiekunde (LVSC).
Voor bepaalde specialistische lessen maken we gebruik van gekwalificeerde gastdocenten, die specialistische expertise hebben van specifieke onderwerpen.
Vragen?
Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met programmamanager Marlies Jellema via supervisie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Studieduur en lesdagen
Leeromgeving
Op Windesheim ga je met een groep van 6 tot 12 personen je nieuwe vak ontwikkelen. Naast de lesdagen kun je de theoretische onderbouwing vinden op de elektronische leeromgeving. Waarmee je tussentijds thuis aan de slag gaat.
Lesdata
De lessen vinden plaats op de campus in Zwolle van 9:30 tot 17:00 uur.
-
Toelating
Ben jij een ervaren supervisor? Wil je bijdragen aan de beroepsvorming van supervisoren in opleiding? Of al geregistreerde supervisoren helpen bij hun professionele groei? Dan is de cursus Leersupervisor iets voor jou!
Ook als je al bent opgeleid als leersupervisor kun je bij deze driedaagse deelnemen als vorm van nascholing. Je doet specifieke kennis en vaardigheden op om positieve psychologie in te zetten in jouw praktijk.
Deze cursus is onderdeel van je totale traject tot leersupervisor. Op de site van LVSC kun je de voorwaarden vinden voor onderwijs en begeleidingstrajecten om je te mogen registeren.(opent in nieuw tabblad) Daarnaast vind je hier wat voor soort leersupervisies jij zelf gaat geven tijdens dit traject. We raden je aan dit voor je inschrijving vast goed te checken. Je kunt dan besluiten of dit op dit moment haalbaar is voor jou.
Voor de start van de opleiding maken we graag telefonisch of via teams kennis met je. Waarbij we ook de verwachtingen nader door kunnen nemen. Na inschrijving hoor je hier meer van en plannen we iets met je in.
Toelating
Je kunt deelnemen aan de opleiding Leersupervisor als je voldoet aan onderstaande eisen:
- Je hebt een opleiding tot supervisor gevolgd en succesvol afgerond.
- Je bent vóór aanvang van de opleiding ten minste drie jaar als supervisor geregistreerd.
- Je hebt vóór de aanvang van het opleidingstraject aantoonbaar ten minste vijf jaar supervisie in verschillende vormen (individueel, groep, triade), kaders (organisatiecontext) en functies/beroepen gegeven.
- Je hebt ten minste 15 supervisiereeksen gegeven. Het is bij uitzondering mogelijk om maximaal vijf reeksen te vervangen door andere uitgevoerde begeleidingstrajecten van minimaal acht sessies. Zie hiervoor ook de registratie eisen van de LVSC.(opent in nieuw tabblad)
-
Kwaliteit
De opleiding is erkend door de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC)(opent in nieuw tabblad). Dé beroepsvereniging voor supervisoren & (organisatie)coaches en overige professionals in de begeleidingskunde.
-
Wanneer kun je starten?
Professioneel begeleiden
Bij Windesheim kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs dat perfect aansluit op de behoeften van professionals, teams en organisaties binnen begeleidingskundige vakgebieden zoals coaching en supervisie.
Na je opleiding Leersupervisor
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na de opleiding tot leersupervisor plus aansluitende trajecten kun je supervisoren begeleiden bij het ontwikkelen van hun competenties en beroepshouding. Als je je laat registeren kun je aan de slag bij opleidingen tot supervisor. Je kunt je diensten aanbieden in de vrije markt van leersupervisoren.
-
Certificering en beroepsregistratie
Na afloop van de lesdagen en afronding ontvang je een certificaat van Windesheim voor de methodisch didactische scholing.
Wil je je laten registreren als leersupervisor bij de LVSC? Dan doe je rond of na de methodisch didactische scholing twee trajecten leersupervisies. Eén van 15 bijeenkomsten en één van 10 bijeenkomsten, verdeeld over twee jaar. Je draagt hier zelf zorg voor. Daarnaast volg je gedurende deze trajecten zelf twee trajecten. Waarbij je je praktijk inbrengt en zelf begeleid wordt als leersupervisor. Gegeven door een docent supervisiekunde of leersupervisor. Deze begeleiding kun je via Windesheim afnemen of zelf organiseren.
-
Kosten
De opleiding kost € 1045,-. Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Bewijs van deelname