In de opleiding Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners in Zwolle focus je op het professioneel inzetten van je eigen ervaringen.
Bij ervaringsdeskundigheid draag je op basis van jouw eigen ervaringen met ontwrichting, herstel en stigmatisering bij aan herstel van anderen. De ervaringen met ontwrichting en herstel liggen op een breed gebied. Zoals psychiatrie, verslaving, jeugdzorg, armoede, huiselijk geweld, lichamelijke beperking of oncologie. Gemeenschappelijk is de ervaring met mentale ontwrichting en herstel.
Een ervaringsdeskundige werkt op meerdere niveaus. Met cliënten of groepen cliënten, in het team, de organisatie en op maatschappelijk niveau. Alle niveaus komen in de cursus aan bod. We werken intensief samen met ons lectoraat GGZ en Samenleving en de organisaties die daarbij betrokken zijn.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners
-
-
Inhoud opleiding
Deze opleiding is bedoeld voor professionele zorg- of dienstverleners met een Ad- of bachelor diploma. Je bezit al competenties gericht op het professioneel ondersteunen en begeleiden van mensen. Je wilt leren hoe je jouw eigen ervaringen met ontwrichting en herstel op een deskundige manier kunt gaan benutten in jouw huidige of toekomstige werksetting. Jouw eigen ervaringen en die van je medecursisten vormen de basis voor de inhoud van het programma.
Wat betekent dit precies en waar gaan we mee aan de slag?
Werken met leeruitkomsten
- In de opleiding staan de vier kerntaken van de ervaringsdeskundige centraal:
- Ruimte maken voor ervaringskennis bij het herstel of de persoonlijke ontwikkeling van mensen die ontwrichtende situaties en de gevolgen daarvan ervaren;
- Bevorderen van persoonsgerichte, gelijkwaardige en toegankelijke zorg, ondersteuning en dienstverlening;
- (Beleids)beïnvloeding van de systeemwereld om die dienend te maken aan de leefwereld en zodoende empowerment, diversiteit en inclusie te bevorderen;
- Eigen en collectieve ervaringskennis inzetten ter versterking van het vakgebied en de positionering van het beroep.
Aansluitend op de landelijke leerplannen zijn bijbehorende leeruitkomsten geformuleerd op hbo-5 niveau en hbo-6 niveau. Leeruitkomsten zijn datgene wat je moet weten, begrijpen of kunnen toepassen na een leerperiode. Als deelnemer bepaal je zelf of je jouw leertraject alleen richt op de leeruitkomsten van niveau 5 of op de leeruitkomsten van zowel niveau 5 als 6.
Twee voorbeelden van een leeruitkomst
Leeruitkomst: Creëren van maatschappelijke kansen (hbo-5)
De ervaringsdeskundige professional
- Levert een bijdrage aan het creëren van maatschappelijke kansen
- geeft voorbeelden van de wijze waarop rehabilitatie-, netwerk- en participatiemethoden toegepast kunnen worden om emancipatie en maatschappelijke participatie te bevorderen en benoemt hierin de rol van de ervaringsdeskundige
- initieert, faciliteert en evalueert (cliënt)initiatieven rond ervaringsdeskundigheid
- geeft voorlichting buiten de eigen organisatie over herstel en gaat de dialoog aan over herstelondersteuning en het benutten van ervaringsdeskundigheid en gebruikt daarbij passende werkvormen
- herkent en benoemt stigmatisering, stelt voor welke activiteit passend zou kunnen worden ingezet om stigmatisering tegen te gaan en levert een bijdrage aan een de-stigmatiseringsactiviteit
- signaleert en analyseert op basis van het bovenstaande een knelpunt in sociale aansluiting en komt tot een agendavoorstel voor verbetering daarvan
- onderbouwt het voorstel met de theorie van rehabilitatie, kwartier maken en/of de-stigmatisering.
Leeruitkomst: Verbeteren en innoveren individuele herstelondersteuning (hbo-6)
De ervaringsdeskundige professional:
- concretiseert de visie op herstel bij ondersteuning van individuele herstelprocessen
- stemt de visie en de verschillende behoeften van cliënten en collega’s af.
- onderbouwt de herstelvisie met relevante theorie
- coördineert activiteiten rondom herstelondersteuning
- evalueert en reflecteert met anderen op de ondersteuning van individuele herstelprocessen vertaalt de uitkomsten naar voorstellen voor verbetering en innovatie
- betrekt hierbij recent onderzoek.
Accenten binnen het programma
In deze opleiding bespreken we meerdere visies op ervaringsdeskundigheid. Gevoelens van schaamte, van kwetsbaarheid en van hoop en vertrouwen krijgen aandacht binnen het perspectief van professionele inzet van ervaringskennis. Door met elkaar te delen, te reflecteren en dit aan andere bronnen te koppelen, leer je welke collectieve kennis ervaringen bevatten. Vervolgens onderzoek je hoe je deze kennis in de praktijk kunt inzetten. Waardoor je deskundigheid ontwikkelt in het werken met je eigen ervaringen op verschillende niveaus.Ook besteden we aandacht aan casuïstiek en intervisie. We gaan in op het werken met je ervaringen in de praktijk en de dilemma’s die je daarbij tegenkomt. Soms gaat dat om de vraag wanneer je iets van je eigen verhaal deelt met een cliënt. Maar het kan ook gaan over de samenwerking met collega's. Of het ruimte maken voor ervaringsdeskundigheid in de instelling waar je werkt. We maken altijd een koppeling met theoretische kaders en we leren ook van de praktijkervaringen van anderen. Zo versterk je jouw professionele rol als professional met ervaringsdeskundigheid. En zo is je leertraject af te stemmen op de eigen praktijk.
Deze opleiding wordt ondersteund door een variëteit aan lesmateriaal zoals artikelen en kennisclips. Daarnaast maken we gebruik van het boek:
Professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid
ISBN: 9789024401451
Auteur: Alie Weerman
Uitgever: Boom uitgevers AmsterdamWij adviseren je om dit boek tijdig te bestellen!
Toetsing
Tijdens de opleiding werk je aan het samenstellen van een portfolio dat aan het eind van de opleiding ingeleverd en beoordeeld wordt. In het portfolio laat je zien je dat je de leeruitkomsten van de opleiding hebt gerealiseerd. Daarbij reflecteer je op jouw ontwikkeling als professioneel ervaringsdeskundige.
Je maakt vooraf een keuze of je je alleen wilt richten op de leeruitkomsten van niveau 5 (certificaat hbo-5) of op de leeruitkomsten van zowel niveau 5 als 6 (certificaat hbo-6).
De docent van de opleiding kan je hierbij adviseren.
-
Studieduur en lesdagen
8 lesdagen van 6,5 uur
Lesdag: woensdag of vrijdag van 9.30 – 16.00 uur
Startdata: januari 2025, maart 2025
Je bent daarnaast gemiddeld 20 uur in de maand bezig met zelfstudie.Januari 2025
woensdag, 09:30 - 16:00 uur
22 januari 2025
12 februari
19 maart
16 april
14 mei
11 juni
10 september
8 oktober
29 oktober (reservedag)Maart 2025
vrijdag, 09:30 - 16:00 uur
28 maart 2025
25 april
23 mei
20 juni
5 september
3 oktober
31 oktober
28 november
19 december (reservedag) -
Toelating
- Je hebt minimaal een Ad- of bachelor diploma van een mensgerichte opleiding zoals Social Work, Verpleegkunde, Vaktherapie, Pedagogiek, Psychologie of een Lerarenopleiding.
- Je bent minimaal 12 uur in de werkzaam als begeleider, behandelaar of hulpverlener in een praktijkcontext waarin de ervaringen met ontwrichting en herstel kunnen worden ingezet. Dit kan gaan om een betaalde of een onbetaalde functie. Maatgevend is dat je in de praktijk aan de slag kan met wat in de opleiding wordt behandeld.
- Je hebt persoonlijke ervaring met ontwrichting en herstel
Na aanmelding neemt de opleiding contact met je op voor een telefonisch intakegesprek waarin de bovenstaande toelatingseisen worden besproken. Voorafgaand aan de start van de eerste lesdag heb je ook nog een telefonisch startgesprek met de docent van de opleiding. Dit is bedoeld als eerste kennismaking.
Twijfel je over de geschiktheid van jouw praktijkcontext? Vraag dan de praktijkscan aan via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze opleiding past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact met ons op viagw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Samenwerking met KWF
Mensen die de psychische impact van kanker hebben ervaren opleiden tot ervaringsdeskundig professional.
KWF wil ervaringsdeskundige professionals in gaan zetten. Om zorg en begeleiding beter te laten aansluiten op de behoeften van mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten. Windesheim is een van de hogescholen die gevraagd is om ervaringsdeskundigen op te leiden. Meer informatie over dit traject vind je op de website van KWF. (opent in nieuw tabblad) Aan dit traject is tevens een onderzoek naar het effect van de inzet van ervaringsdeskundigen verbonden. Waaraan je met je deelname een bijdrage levert.
Heb je zelf de impact van kanker ervaren? Zou je deze ervaring ook professioneel in willen zetten als ervaringsdeskundige? Meld je dan aan voor deze cursus. Het cursusgeld wordt door KWF betaald. Heb je hier vragen over of wil je advies neem dan contact op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Of vraag een persoonlijk adviesgesprek aan.
-
Professioneel begeleiden
Bij Windesheim kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs dat perfect aansluit op de behoeften van professionals, teams en organisaties binnen begeleidingskundige vakgebieden zoals coaching en supervisie.
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Na je opleiding Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Met een professionele inzet van eigen ervaringsdeskundigheid kun je impact maken en anderen verder helpen met hun herstel. Je hebt meer inzicht en vaardigheden gekregen in de manier waarop ervaringen met ontwrichting en herstel zijn in te zetten bij begeleiding van anderen, binnen jouw organisatie en op andere plekken in de samenleving.
Je kunt je profileren en positioneren als professioneel ervaringsdeskundige.
-
Certificering en accreditatie
Bij voldoende aanwezigheid en een voldoende beoordeling van het portfolio ontvang je een certificaat Ervaringsdeskundigheid niveau hbo- 5 of hbo-6. Hiermee is het mogelijk om je in de schrijven in het beroepsregister Ervaringsdeskundigheid.
De cursus is geaccrediteerd bij onderstaande Registerplein voor de beroepsregisters:• Ervaringsdeskundigen
• GGZ-agoog
• Maatschappelijk Werk
• Sociaal Werker
• Sociaal Juridisch dienstverlener
• Sociaal Agoog
• ClientondersteunerMeer informatie over het register? Registerplein(opent in nieuw tabblad), beroepsregister voor Sociaal professionals(opent in nieuw tabblad)
-
Verder studeren
Heb je de opleiding Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners succesvol afgerond? En wil je verder ontwikkelen? Dan is de Master Ervaringsdeskundigheid iets voor jou.
-
Kosten
De cursus kost € 3.450,-. Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
"Ik ben ervan overtuigd dat onze ervaringen kunnen bijdragen aan betere zorg"
Rob Bakker
eerste jaar, master Ervaringsdeskundigheid