Ben jij ervaringsdeskundige en wil jij je kennis professioneel inzetten? Dan is de master Ervaringsdeskundigheid wat voor jou.
In twee jaar ontdek je hoe je ervaringskennis duurzaam kunt implementeren in organisaties. Je leert hoe je op participatieve wijze de positionering van ervaringsdeskundigheid binnen de organisatie versterkt. We werken met Participatief Actie Onderzoek (PAR), waardoor leren, praktijkonderzoek en kennisontwikkeling tegelijk plaatsvinden. Dit doe je interprofessioneel, samen met studenten uit andere disciplines. We maken daarbij ruimte voor het kritisch doordenken van filosofische en theoretische vragen rondom ervaringskennis. Zo leer je van en met elkaar! De master Ervaringsdeskundigheid start 1 keer per jaar in september en duurt 2 jaar.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma master Ervaringsdeskundigheid
-
-
Inhoud studie
De master Ervaringsdeskundigheid is er voor professionals met ervaring op het gebied van ontwrichting en herstel. Ervaringskennis heeft ook een collectief aspect. In de master verbinden we ervaringskennis met andere kennisbronnen en met de kennis en kunde die jij al bezit.
Kerntaken
In de master staan drie kerntaken centraal, waarbij de nadruk ligt op kerntaken twee en drie:
- Ondersteuning van individuele herstelprocessen
- Het organiseren van herstelondersteunende werkprocessen
- Bevorderen van emancipatie, het tegengaan van stigmatisering en het creëren van maatschappelijke kansen
Je leert hoe je deze drie kerntaken kunt vormgeven, aansturen en vernieuwen. Hierbij worden praktische, theoretische en ethische dilemma’s tegen elkaar afgewogen.
Leerlijnen
Drie doorlopende leerlijnen vormen de basis:
- Kennislijn: je bestudeert literatuur, kennisclips, je volgt gastcolleges en werkcolleges en bediscussieert deze kennis.
- Persoonlijk-professionele ontwikkeling: in kleine groepjes ga je elkaar (begeleid en onbegeleid) coachen in het verwerken van nieuwe perspectieven op ervaringsdeskundigheid en wat dit betekent voor jouw professionele identiteit.
- Participatief Actie Onderzoek (PAR): in deze aanpak vindt leren, praktijkonderzoek en kennisontwikkeling in samenhang plaats. Dit doe je op een strategische en doelgerichte manier in en met de praktijk.
Je volgt de master met medestudenten vanuit verschillende disciplines. Zo kan ervaringsdeskundigheid worden uitgewerkt en ontwikkeld in verschillende contexten en vanuit meerdere perspectieven.
Begeleiding
Tijdens de master word je begeleid in je professionele ontwikkeling. Je bouwt een nieuwe beroepsidentiteit op met je opgedane kennis en vaardigheden en de rollen die je vervult. Je levensverhaal dient hierbij als waardevolle kennisbron. Samen met je begeleider bespreek je wat deze ontwikkeling voor jou betekent en wat het betekent voor je praktijk- of werksetting. Ook bespreek je met de begeleider je leerroute en de studievoortgang.
Toetsing
Er is flexibiliteit in toetsing, zodat je opdrachten kunt uitvoeren op een manier die past bij jou en je praktijksituatie.
Afstuderen
In het tweede jaar studeer je af en toon je aan dat je over de kennis en vaardigheden beschikt die het masterniveau vraagt. Als je de master met succes afrondt, mag je de titel Master of Arts voeren.
-
Jaar 1: het versterken van ervaringsdeskundigheid
Het eerste studiejaar start met een tweedaagse introductie waarin je kennismaakt met medestudenten, docenten en de opleiding.
Positionering van ervaringsdeskundigheid
Je onderzoekt de rol van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid en verbindt dit met nationale en internationale kaders en ontwikkelingen. Je verkent, verduidelijkt en verantwoordt ervaringsdeskundigheid en vergelijkt over de grenzen van je beroepspraktijk heen.
Beleidsanalyse en -advies
Vervolgens maak je een analyse van organisatiebeleid voor de positionering van ervaringsdeskundigheid. Je werkt een beleidsadvies uit met als doel om deze positionering binnen je organisatie te versterken. Je doet dit participatief, dus samen met de mensen om wie het gaat. Zo maak je ‘silent voices’ hoorbaar. Je leert ook jezelf opnieuw te positioneren.
-
Jaar 2: destigmatiseringsproject en afstuderen
Het tweede jaar staat in het teken van afstuderen.
Je leidt een participatief destigmatiseringsproject. Je past rehabilitatie-, netwerk- en/of participatiemethoden toe om een vraagstuk over maatschappelijke (on)rechtvaardigheid aan te pakken. Je zet strategische en creatieve vaardigheden in en voert de regie. Denken vanuit meerdere perspectieven is nodig, evenals een brede blik op de samenleving en de toekomst. Je werkt op een innovatieve, ethische en cultuursensitieve manier.
Afstuderen
Over de ervaring, uitvoering en opbrengsten van het project schrijf je een artikel. Je maakt zichtbaar hoe ervaringskennis en -deskundigheid bijdragen aan inclusie, emancipatie en herstelondersteunend werken. Alle kennis die je hebt opgedaan in de master komen hierin samen.
-
Lesdagen en studiebelasting
De deeltijdmaster Ervaringsdeskundigheid start jaarlijks in september en duurt 2 jaar.
Lesdag en investering
De vaste lesdag is donderdag. De lessen zijn afwisselend online en op de campus. De online lessen starten om 9.30 uur. De lessen op Windesheim worden geroosterd tussen 9.30 en 18.30 uur. De meeste lesdagen bestaan uit 6 tot 8 lesuren.
Je besteedt ongeveer 12 – 20 uren per week aan de studie, inclusief de lessen. Daarnaast werk je in de praktijk aan opdrachten en doe je zelfstudie.
-
Toelating en praktijkplek
Je bent toelaatbaar als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:
- Je hebt een bachelordiploma en bent minimaal 2 jaar werkzaam in een hbo-functie binnen een mensgericht beroep.
- Daarnaast ben je in het bezit van een certificaat Ervaringsdeskundigheid of kun je aantonen dat je beschikt over vergelijkbare competenties die je verkregen hebt via werk- of andere praktijkervaring.
- Je hebt zelf ook ervaring met ontwrichting en het herstellen van deze ontwrichting. Bij voorkeur heb je ook ervaring opgedaan met het inzetten van ervaringsdeskundigheid in het ondersteunen van anderen.
Zonder bachelordiploma is het helaas niet mogelijk om te starten met de masteropleiding. Je kunt dan, zowel voor als na aanmelding voor de master, een toelatingstoets doen. Deze bestaat uit twee onderdelen:
- Een capaciteitentest waarmee je aantoont dat je algemene kennis en vaardigheden op bachelorniveau zijn. Deze toets wordt digitaal afgenomen. Wil je deelnemen aan de toelatingstoets stuur dan een mail naar toelatingscommissie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Je ontvangt dan aanvullende informatie over de inhoud en opzet van de toets. Wanneer je hierna besluit om aan de toets deel te nemen wordt deze ingepland. De kosten zijn €450,-
- Je werkt een onderbouwd voorstel uit voor een praktijkonderzoek over een zelfgekozen thema dat samenhangt met ervaringsdeskundigheid. Het is mogelijk om tijdens de master daadwerkelijk met de uitvoering hiervan aan de slag te gaan. Alleen wanneer je deel 1 met een voldoende resultaat hebt afgerond kun je ook deelnemen aan deel 2. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Wil/mag je deelnemen aan deel 2, meld je dan aan via gw-levenlangleren@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad)
Let op:
- 1 juni is de uiterste aanmelddatum voor deel 1van de toelatingstoetst
- Je moet je altijd zelf aanmelden voor zowel deelt 1 als deel 2 van de toelatingstoets.
Intakegesprek
Wij vinden het belangrijk dat de studie die je kiest bij jou en je situatie past. Starten met een deeltijdopleiding betekent vaak dat je werk, privé en studie intensief combineert. Tijdens de intake bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen en of je kunt voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Dit helpt je bij het nemen van een bewust besluit. Na je aanmelding via Studielink, ontvang je van ons een uitnodiging.
Praktijkplek
Uitgangspunt is dat het leren deels in de beroepspraktijk kan plaatsvinden. Door werk en studie te verbinden, wordt de master relevanter. Een praktijksetting die past bij de inhoud van de studie is dus verplicht. Je brengt tijdens lessen bijvoorbeeld eigen casuïstiek in en bespreekt dit met elkaar. Bij het maken van de toetsopdrachten werk je aan vraagstukken die voorkomen in je eigen werk- of praktijkplek.
Het is dus belangrijk dat je in je werksituatie of bij een andere praktijkorganisatie mogelijkheden hebt om onderzoek te doen en dat je ervaringsdeskundigheid verder kunt brengen. Maar ook dat je ruimte krijgt om het beleid te analyseren en om adviezen te geven.
Je zoekt zelf een opdrachtgever voor het werken aan beroepsproducten, dit kan ook je werkgever zijn. Deze opdrachtgever is een professional die jou feedback kan geven en die meedenkt over hoe en waar je het geleerde in de praktijk kunt brengen en helpt met het creëren van ruimte om te kunnen werken aan de opdrachten. De opdrachtgever functioneert bij voorkeur op masterniveau
-
Aanmelden
Na je master
-
-
Beroepen
Na afloop van de master Ervaringsdeskundigheid kun je beleid ontwikkelen en implementeren, onderzoek doen, ervaringsdeskundigheid innoveren en (verder) brengen. Je bent een ambassadeur voor ervaringsdeskundigheid, zowel in je eigen organisatie als daarbuiten op een manier die impact heeft. Dat doe je in functies als:
- Manager
- Leidinggevende
- Beleidsmedewerker
- Projectleider
- HR-medewerker
- Docent
- Coach
- Trainer
- Onderzoeker
- Supervisor
- Innovatiemanager
- Kwartiermaker
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.601,- voor 2025 - 2026. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Highlights Ervaringsdeskundigheid
- Dit is internationaal de eerste master ervaringsdeskundigheid.
- Flexibel studeren, leren en toetsen.
- Na 2 jaar ontvang je een erkende mastertitel.
- Interprofessioneel leren, van en met je medestudenten.
- Onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je, én stomen je klaar voor jouw droombaan!
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?
"Ik ben ervan overtuigd dat onze ervaringen kunnen bijdragen aan betere zorg"
Rob Bakker
eerste jaar, master Ervaringsdeskundigheid