Word verbinder en deskundige in de kunst- en cultuursector en volg de cursus Bruggenbouwer in cultuur in Zwolle.
Cultuurmakelaar of cultuurcoach zijn is een vak. Tijdens deze cursus leer je welke deskundigheid jij als bruggenbouwer in cultuur in huis moet hebben. Je ontdekt met welke bestuurlijke vraagstukken je in het werkveld te maken krijgt. En je ontdekt wat de maatschappelijke uitdagingen van cultuur in relatie met andere domeinen zijn. Wat zijn de spelregels van een snel veranderende samenleving? En moet je sturen op inhoud of proces? Na deze cursus ben je een deskundig bruggenbouwer die voor elke vraag mogelijkheden ziet!
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Bruggenbouwer in cultuur
-
-
Inhoud opleiding
De kunst- en cultuurwereld is in de afgelopen twintig jaar sterk veranderd. Hierdoor zijn er nieuwe functies ontstaan. Denk hierbij aan een:
- cultuurmakelaar
- cultuurcoach
- cultuurverkenner
- cultuurscout
- cultuuraanjager
- combinatiefunctionaris
Deze cultuurondersteuners hebben met elkaar gemeen dat zij de cultuurdeelname van de amateurkunst stimuleren. Afhankelijk van de opdracht worden hierbij ook verbindingen gelegd met andere sectoren. Zoals educatie, sociaal domein, recreatie & toerisme en ruimtelijke ordening. We verwachten dat de inzet van de bruggenbouwers in cultuur zal toenemen. Het weer op gang brengen van amateurkunst staat namelijk hoog op de agenda van onder andere gemeenten en provincies.
Wat leer je in deze cursus?
Tijdens deze cursus leer je hoe je aan een breed netwerk bouwt dat deelname aan cultuur stimuleert. Daarnaast leer je hoe je de richting van een project kunt beïnvloeden. En je ontdekt meer over het ecosysteem waarin de bruggenbouwer functioneert. Na afronding van deze cursus ligt de (kunst- en cultuur)arbeidsmarkt voor je open!
Gastcolleges
Onze vakkundige docenten behandelen realistische situaties die je straks in jouw werk tegenkomt. Daarnaast nodigen we regelmatig gastsprekers uit die zich hebben bewezen in de wereld van kunst en cultuur. Onze gastdocenten zijn werkzaam bij:
- Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA)
- Cultuur Oost
- Rijnbrink
- Cultuur+Ondernemen
- Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP)
- Kunstloc Brabant
- Kunstlink Flevoland
- Cultuur Eigen
- Provincie
- Gemeente
- Kaliber Kunstenschool
Powered by
De cursus Bruggenbouwer in cultuur is ontworpen door hogeschool Windesheim, in samenspraak met onder meer:
- de provincie Overijssel
- LKCA (Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst)
- betrokken docenten
-
Modules
Deze cursus behandelt in vijf modules alle aspecten die je als bruggenbouwer in cultuur tegenkomt. Iedere module is opgebouwd uit lesblokken van twee lesuren en sluit je af met een eindopdracht.
Module 1: Cultuurbeleid
In deze module ga je in vijf bijeenkomsten in op het cultuurbeleid van de Nederlandse overheid. In deze module krijg je inzicht in het cultuurbeleid vanuit de rijksoverheid, provincies en gemeenten. Ook zie je hun onderlinge verantwoordelijkheden en hun relatie met de rol van de bruggenbouwer in cultuur als verbinder tussen het beleid en de uitvoering. Tijdens deze module is er veel interactie tussen jou, jouw medecursisten en docenten.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Speelveld landelijk beleid cultuurparticipatie
- Openbaar bestuur
- Domein cultuur in relatie met andere domeinen
Module 2: Doelgroepen en verbindingen
In vijf bijeenkomsten ga je dieper in op je rol als bruggenbouwer in cultuur in het ondersteunen en verbinden van culturele, maatschappelijke en educatieve aanbieders. Je gaat van beleid, zoals besproken in module 1, naar wat dit betekent in de lokale praktijk. Daarbij staat je eigen ervaring en netwerk (in opbouw) centraal. In deze module vertaal je relevante landelijke ontwikkelingen en programma's naar wat deze kunnen betekenen voor jouw eigen omgeving/werkgebied en netwerkvorming. Je onderzoekt hoe je actieve cultuurbeoefening kunt bevorderen en hoe je actuele maatschappelijke opgaven vertaalt naar de praktijk van samenwerking tussen verschillende domeinen. We zoomen in op organisaties in het sociale domein (welzijn, zorg), partijen voor cultuurdeelname in de vrije tijd, en de relatie met cultuureducatie binnen- en buitenschools. Hoe kun je er samen voor zorgen dat cultuurbeoefening lokaal voor iedereen toegankelijk, bereikbaar en uitdagend is?
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Landelijke ontwikkeingen en programma's in de praktijk
- Cultuurdeelname in de vrije tijd
- Cultuur en sociaal domein
- Cultuur en onderwijs
Module 3: Nieuwe spelregels
In deze module ga je in vijf bijeenkomsten in op inspireren en motiveren. We hebben het dan over de burgersamenleving, de 'civil society'. Daar gaat het over de rol van de burger in het maatschappelijke middenveld en de wijze waarop de bruggenbouwer zich kan verhouden tot de veranderingen die er in de maatschappij plaats vinden.
In een snel veranderende samenleving zijn er geen kant-en-klare antwoorden op vraagstukken. Oude spelregels werken niet meer.
Het uitvinden van nieuwe spelregels vraagt van de bruggenbouwer om met het werkveld te onderzoeken wat wel werkt: doen-leren-delen.De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Civil Society
- Maatschappelijke transitie
- Impact Design
Module 4: Maatschappelijke waarde en middelen
In zes bijeenkomsten wordt in deze module ingegaan op de maatschappelijke, economische en artistieke waarden van kunst en cultuur. Je krijgt inzicht in de inhoudelijke en financiële vraagstukken van de cultuursector en de diverse gedragscodes.
Daarnaast krijgt de cursist inzicht in hoe een waarde-propositie te vertalen naar financiering. De cursist krijgt ook inzicht in welke verschillende financieringsbehoeften je kunt hebben en welke financieringsbronnen daarvoor open staan.
Naast subsidies komen ook private financiering aan bod. Denk daarbij bv. aan donaties/donateurs, mecenassen, vermogensfondsen en sponsoring.De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Waarden kunst en cultuur (waardenmodel)
- Maatschappelijke trends vertaald naar subsidieregelingen
- Rechtspersonen (juridisch)
- Fondsen- en subsidiewerving en sponsoring
Module 5: Sturen op inhoud en/of proces
In zes bijeenkomsten ga je in deze module dieper in op het sturen op proces en/of inhoud en het vermogen om als bruggenbouwer op een positieve manier invloed kunt hebben op een samenwerking. Wat houdt dat in de praktijk in en welke kennis heb je nodig om ook als adviseur op het proces en/of de inhoud en op samenwerking te kunnen sturen? Een onderdeel hiervan is het monitoren van jouw eigen functioneren en dit te evalueren met de opdrachtgever.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Projectmanagement en procesbegeleiding
- Bouwen aan netwerken
- Schrijven en inhoudelijk/financieel beoordelen van projectplannen
- Monitoring en evaluatie
-
Studieduur en lesdagen
De cursus Bruggenbouwer in cultuur bestaat uit 14 lesdagen op onze campus in Zwolle. De lessen vinden op dinsdagen en woensdagen plaats van 16.00 tot 18.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Tussen het middag- en avondcollege in krijg je een uitgebreide maaltijd.
Lesdata voor de start van februari 2025:
- 11 en 12 februari 2025
- 11 en 12 maart 2025
- 25 en 26 maart 2025
- 15 en 16 april 2025
- 13 en 14 mei 2025
- 27 en 28 mei 2025
- 10 en 11 juni 2025
-
Toelating
Je kunt deelnemen aan de cursus Bruggenbouwer in cultuur wanneer je werkt als cultuurmakelaar, cultuurcoach of combinatiefunctionaris. Of als je die ambitie hebt. Maar ook voor beleidsmedewerkers cultuur en medewerkers van centra voor de kunsten is deze cursus van toegevoegde waarde. Met de kennis die je opdoet blijf je een aantrekkelijke partij voor je huidige en toekomstige opdrachtgever of werkgever.
Er zijn geen specifieke toelatingseisen. Al is enige ervaring in de sector een pre. Zo kun je de theorie gemakkelijk aan de praktijk koppelen. Na jouw aanmelding heb je voor aanvang van de cursus een kort intakegesprek. Hierin wordt nagegaan in welke mate deze cursus aansluit bij jouw beeldvorming en ambitie.
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 11 februari 2025 | Aanmelden |
Bij Windesheim ontwikkel je jezelf tot marketing- en ondernemersexpert met actuele kennis en vaardigheden. Ideaal afgestemd op de behoeften van jou of je organisatie. Ontdek de nieuwste ontwikkelingen in marketing en ondernemerschap.
Na je opleiding Bruggenbouwer in cultuur
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na deze cursus ben je een deskundige bruggenbouwer in cultuur.
- Je hebt kennis van het cultuurbeleid vanuit de rijksoverheid, provincies en gemeenten.
- Je weet hoe je effectief als adviseur op het proces en/of de inhoud kunt sturen.
- Je weet hoe je een passende financieringsmix bepaalt aan de hand van maatschappelijke, economische en artistieke waarden.
- Je weet hoe je projectplannen opstelt.
- Je inzicht in de wereld van kunst en cultuur is vergroot.
Na afloop ontvang je bij voldoende resultaat een certificaat van Windesheim.
-
Kosten
De prijs voor de groep die start in februari bedraagt tijdelijk € 3.295,- per cursist (met dank aan de Provincie Overijssel). Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat
Meer informatie
Hulp bij studiekeuze Studentbegeleiding FAQ Nieuwsbrief voor professionals(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)