Business IT & Management richt zich op het snijvlak van IT en bedrijfsvoering. Je leert hoe je bedrijfsprocessen met IT kunt verbeteren.
Je combineert werken en leren, waarbij je de theorie direct toepast om bedrijfsprocessen te verbeteren met IT-oplossingen. In het eerste jaar leg je een brede ICT-basis. Daarna verdiep je je in informatiemanagement, bedrijfsprocessen en digitale transformatie. Je specialiseert je in het verbeteren van de efficiëntie en strategie van organisaties door slim gebruik van technologie. Dankzij de flexibele opzet kun je je studie afstemmen op je werk en ambities, met intensieve begeleiding om een goede balans te houden tussen werk en studie.
Je kunt deze richting van HBO-ICT in Zwolle volgen. Bekijk hier het volledige aanbod ICT opleidingen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Business IT & Management
Business IT & Management is een afstudeerrichting van HBO-ICT. Je start met een gezamenlijk jaar waarin je een brede ICT-basis legt. Daarna volg je het studieprogramma van de afstudeerrichting die je hebt gekozen.
-
-
Inhoud studie
Het eerste jaar van de deeltijdopleiding HBO-ICT begint met de gezamenlijke module Bedrijfsprocessen en dynamische webapplicaties. Het studiejaar sluit je af met een module waarin je samenwerkt aan het vormgeven van veranderende bedrijfsconcepten. Tijdens dit jaar maak je ook kennis met de afstudeerrichting Business IT & Management.
Als je kiest voor Business IT & Management, dan volg je vanaf je tweede jaar de volgende modules:
Business Process Management
Je analyseert de bedrijfsprocessen van je opdrachtgever en identificeert knelpunten. Hiervoor doe je verbetervoorstellen.
Data Science
Je ontsluit en analyseert grote hoeveelheden data. Je besteedt aandacht aan alle aspecten die hierbij om de hoek komen kijken, zoals: juridische, ethische en veiligheidsaspecten. De resultaten maak je zichtbaar in bijvoorbeeld een datamap.
Management of IT (keuze in jaar 3)
Je maakt een ontwerp voor de informatievoorziening van je opdrachtgever. Dit doe je op basis van organisatiestrategie en -inrichting. Je maakt procedures en overeenkomsten voor het beheer van IT-producten, -diensten en calamiteiten. De uitkomsten en jouw adviezen deel je met je opdrachtgever.
Vrije keuze
Na het volgen van twee modules binnen je afstudeerrichting, kun je een deel van je studie naar eigen wens invullen. Je hebt de vrijheid om modules te kiezen uit andere afstudeerrichtingen, opleidingen of zelfs buiten Windesheim.
Afstuderen
Het laatste deel van je opleiding draait om de meesterproef, waarin je een halfjaar lang een individuele opdracht uitvoert bij de organisatie waar je werkt. Je kunt kiezen uit opdrachten van infrastructuur, security of andere vakgebieden die je tijdens je studie hebt verkend.
-
Lesdagen en studiebelasting
In de deeltijdopleiding HBO-ICT combineer je werken en leren.
- Je hebt elke week op vrijdag les in Zwolle tussen 8.30 en 18.30 uur.
- Het eerste jaar heb je regelmatig ook op dinsdagavond les, van 18.30 tot maximaal 22.00 uur.
- Ook later in je studie moet je rekening houden met (online) contactmomenten op de dinsdagavond.
Natuurlijk ben je ook op andere dagen welkom op onze campus. Hier kun je gebruikmaken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken.
Tijdsinvestering
- Naast zo’n 10 contacturen moet je rekening houden met circa 10 tot 20 uur zelfstudie per week. De hoeveelheid zelfstudie is afhankelijk van je voorkennis en werkervaring in de ICT.
- Daarnaast ben je tijdens je studie minimaal 18 uur (maximaal 32 uur) per week aan de slag in de praktijk. Onze studenten geven aan dat drie dagen per week werken naast de studie goed haalbaar is.
- Afstudeerproject: Houd er rekening mee dat je in principe jouw gehele werkweek besteedt aan het afstudeerproject bij je eigen organisatie. Dit is gedurende 20 weken.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten. Je maakt afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Werkplek
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de opleiding direct met de praktijk. Je hebt meteen toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
-
Werkplekscan
Met een werkplekscan checken we of jouw werkplek voldoende kansen biedt om aan alle leeruitkomsten te werken. De uitgebreide werkplekscan vindt plaats na aanmelding. De scan wordt besproken tijdens jouw intakegesprek en het driegesprek tussen jou, de opleiding en jouw leerwerkplek. De geschiktheid van de leerwerkplek wordt bepaald op basis van:
- werkzaamheden
- werkomgeving
- begeleiding op de leerwerkplek
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Om met deze opleiding te starten moet je minimaal 2 jaar werkervaring in de ICT-sector hebben. Met werkervaring in een andere branche en de wens om je om te scholen, ben je ook welkom.
Daarnaast heb je vanaf het tweede jaar een (leer)werkplek van minimaal 18 uur per week nodig in de ICT-sector.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Business IT & Management is een afstudeerrichting van de opleiding HBO-ICT. Bij Studielink schrijf je je daarom in voor HBO-ICT (deeltijd) in Zwolle. Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Business IT & Management
-
-
Beroepen
De vraag naar ICT’ers met kennis van bedrijfsprocessen en automatisering is groter dan het aanbod. Na het uitstroomprofiel Business IT & Management kun je in elke branche terecht. Van banken tot IT-detacheringsbedrijven en van de reiswereld tot de zorgsector. Denk aan:
- Consultant
- IT-architect
- IT- of projectmanager
- Informatieanalist of data scientist
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Business Process Management and IT
- Master Digital Business and Innovation
- Master Business Informatics
-
Vakgebied
Bij Windesheim kun je je verder ontwikkelen in ICT. Of je nu al werkzaam bent in het vakgebied of nog aan het begin van je carrière staat. Je kunt doorstuderen en jezelf specialiseren in de nieuwste technologische trends. Ontdek hoe je met slimme software en datamanagement kunt bijdragen aan een veiligere, efficiëntere wereld.
Bekijk alle opleidingen ICT
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw T, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Faciliteiten locatie Zwolle
Laptopeisen
Opleidingsvormen
Startersinformatie
Highlights opleiding
- Je krijgt les van ervaren en betrokken docenten uit het vakgebied.
- Bepaal (mede) zelf je leerroute en manier van leren en toetsen.
- Vanaf jaar twee specialiseer je je in Business IT & Management en pas je direct theorie toe in opdrachten op je werk.
- Je krijgt intensieve begeleiding bij het balanceren van werk en studie, en bij persoonlijke uitdagingen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?