Alle ICT opleidingen
ICT en AI spelen een cruciale rol in het ontwerpen van slimme software.
Van bescherming tegen hackers tot efficiënt databeheer: ICT helpt mensen en bedrijven vooruit. Daarnaast draagt ICT bij aan belangrijke maatschappelijke thema's. Zoals beveiliging, datamanagement en het verantwoord gebruik van AI. Op deze pagina ontdek je hoe ICT wordt toegepast in diverse sectoren. En welke opleidingen ICT Windesheim aanbiedt.
Werken in de ICT
Ontdek hier de veelzijdigheid van ICT.
-
-
Voorbeeld uit de ICT-praktijk
Werken of studeren in het ICT-veld opent de deuren naar verschillende carrièremogelijkheden bij bedrijven. Zoals softwarebedrijven, banken, zorginstellingen en overheden. Of je nu geïnteresseerd bent in cyber security, software engineering of artificial intelligence (AI). De ICT-sector biedt continu kansen voor groei en ontwikkeling.
Stel je bijvoorbeeld voor dat een groot ziekenhuis dagelijks duizenden patiëntendossiers digitaal beheert. Het is belangrijk dat deze gegevens goed beveiligd zijn tegen cyberaanvallen. Een student van de HBO-ICT cyber security opleiding helpt bij het verbeteren van de beveiliging. Door versleuteling toe te passen en een systeem op te zetten dat aanvallen snel herkent, blijft de gevoelige informatie van patiënten veilig. Zo voldoet het ziekenhuis aan de regels rondom privacy.
-
Werkveld ICT
Het werkveld van een afgestudeerde binnen de HBO-ICT opleidingen is breed en biedt tal van carrièremogelijkheden in verschillende sectoren. Ontdek hier welk vakgebied bij jou past. Binnen de HBO-ICT opleidingen kies je vanaf het tweede jaar een afstudeerrichting. En volg je het studieprogramma dat specifiek is voor jouw gekozen specialisatie.
AI (Artificial intelligence) & Data science
Data scientists en AI-specialisten helpen bedrijven om waardevolle inzichten te halen uit grote hoeveelheden data. In deze richting werk je bijvoorbeeld bij overheden, zorginstellingen of financiële instellingen als data scientist, AI-engineer of machine learning specialist. Met de afstudeerrichting HBO-ICT – Applied Data Science & AI in Almere en Zwolle word jij een expert in het analyseren en toepassen van data. Je kunt innovatieve oplossingen ontwikkelen.
Cloud & Security Engineering
Cyber security-specialisten en cloud engineers zijn onmisbaar in bedrijven die hun digitale infrastructuur willen beschermen. Je werkt bijvoorbeeld als security engineer of cloud architect bij IT-dienstverleners, zorginstellingen of overheidsorganisaties. Je leert gevoelige data veilig te houden en systemen tegen bedreigingen te beschermen. Met de afstudeerrichting Cloud and Security Engineering in Zwolle word jij een expert in het beveiligen van cloudomgevingen. Deze richting is te volgen in voltijd Cloud and Security Engineering en deeltijd Cloud and Security Engineering.
Embedded Software Engineering
Dit werkveld richt zich op software voor fysieke apparaten zoals sensoren, auto's, of medische apparatuur. En is daarmee anders dan Software Engineering. Je kunt werken als embedded software developer bij bedrijven in de automotive-industrie, gezondheidszorg of in high-tech productieomgevingen. Met de afstudeerrichting Embedded Software Engineering in Zwolle word jij expert in het ontwikkelen van slimme en efficiënte software die direct in hardware is ingebed.
Software Engineering
Software Engineering is breder dan Embedded Software Engineering. En richt zich op het ontwikkelen van software voor een breder scala aan applicaties. Zoals webapplicaties, desktopsoftware, mobiele apps en bedrijfssoftware. Deze software draait op algemene besturingssystemen zoals Windows, Linux of Android. En hoeft meestal niet te worden afgestemd op specifieke hardware. Software engineers werken aan alles van front-end- tot back-end-systemen, databases, en complete software-oplossingen voor allerlei sectoren. Tijdens de afstudeerrichting Software Engineering in voltijd of Software Engineering in deeltijd leer je hoe je slimme en gebruiksvriendelijke software maakt. De afstudeerrichtingen zijn te volgen in Almere en Zwolle.
Business IT & Management
In de business en IT zorg je dat technologie bedrijfsprocessen ondersteunt en verbetert. Als afgestudeerde kun je werken als IT-consultant, business analist of projectmanager bij organisaties in verschillende sectoren. Zoals logistiek, retail, of zorg. Je verbindt technologische oplossingen met de doelstellingen van een bedrijf of instelling. Met Business IT & Management leer je bedrijfsprocessen slimmer en efficiënter maken door optimaal gebruik van IT. Je kunt de afstudeerrichtingen volgen in voltijd Business IT & Management en Business IT & Management in deeltijd.
User Experience Design (UX Design)
UX-designers verbeteren de gebruikerservaring van digitale producten, zoals websites en apps. Ze werken bij creatieve bureaus of e-commercebedrijven of in de marketing- en communicatiesector. Grote bedrijven die online diensten aanbieden, zoals banken of verzekeringsmaatschappijen, zoeken vaak naar UX-experts om hun digitale kanalen gebruiksvriendelijker te maken. Tijdens de afstudeerrichting User Experience Design leer je hoe je apps, websites en apparaten gebruiksvriendelijk maakt.
Software Development
Software developers bouwen slimme, efficiënte applicaties voor verschillende platformen. Zoals desktops, websites en mobiele apparaten. Je gaat aan de slag met programmeertalen zoals PHP, C# en JavaScript. En ontwikkelt zowel front-end als back-end systemen. Na de 2-jarige Associate degree Software Development in Almere kun je aan de slag als: programmeur, software developer, softwaretester, front-end developer, back-end developer of full stack developer.
-
Beroepen in de ICT
De beroepen waarop jij na een ICT hbo-opleiding kunt solliciteren zijn heel uiteenlopend. Denk aan:
- Cyber Security Specialist. Als cyber security specialist ben je verantwoordelijk voor het beschermen van systemen en netwerken tegen cyberaanvallen en datalekken. Je voert beveiligingsanalyses uit, ontwikkelt en implementeert beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en versleuteling, en reageert snel op eventuele incidenten.
- Data Scientist. Als data scientist ben je verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van grote datasets om waardevolle inzichten te genereren. Je gebruikt technieken zoals machine learning en statistische analyse om bedrijven te helpen bij het nemen van datagedreven beslissingen.
- Software Engineer. Een software engineer ontwikkelt en onderhoudt softwareapplicaties en systemen. Je bent verantwoordelijk voor het schrijven van codes, het testen van software en het oplossen van bugs. Je werkt vaak samen in een team van ontwikkelaars om efficiënte software-oplossingen te leveren voor diverse industrieën. Zoals zorg, e-commerce of banken.
- Cloud Specialist. Een cloud specialist richt zich op het ontwerpen, implementeren en beheren van cloudoplossingen. Je helpt bedrijven met de migratie naar de cloud, optimaliseert cloudinfrastructuren en zorgt ervoor dat de systemen veilig en efficiënt draaien.
- AI Specialist. Als AI specialist ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van AI-oplossingen. Zoals machine learning-modellen, natuurlijke taalverwerking of beeldherkenning. Je traint AI-systemen met behulp van data en past deze toe in verschillende domeinen.
- Software Developer. Als software developer ontwerp, ontwikkel en test je softwaretoepassingen voor verschillende platforms. Zoals desktopcomputers, websites en mobiele apparaten. Je schrijft code in programmeertalen zoals PHP, C# of JavaScript. En je zorgt ervoor dat de software efficiënt werkt en aan de behoeften van de gebruiker voldoet. Ook speelt een software developer een rol in het oplossen van technische problemen en het verbeteren van bestaande software.
- Cyber Security Specialist. Als cyber security specialist ben je verantwoordelijk voor het beschermen van systemen en netwerken tegen cyberaanvallen en datalekken. Je voert beveiligingsanalyses uit, ontwikkelt en implementeert beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en versleuteling, en reageert snel op eventuele incidenten.
-
Trends ICT
De ICT-sector is voortdurend in beweging. In de context van de HBO-ICT opleidingen zien we diverse trends en ontwikkelingen die een directe invloed hebben op het werkveld en de opleidingen zelf. Hieronder bespreken we enkele belangrijke thema's die centraal staan.
AI en de opkomst van slimme technologieën
AI is een van de snelst groeiende technologische ontwikkelingen van dit moment. De toepassingen van AI zijn wijdverspreid. En blijven zich uitbreiden naar verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, financiën, transport en educatie. Belangrijke trends binnen AI zijn:
- Machine Learning en Deep Learning: Steeds meer bedrijven maken gebruik van zelflerende systemen die op basis van data patronen herkennen en voorspellingen doen. Dit wordt toegepast in bijvoorbeeld klantgedrag-analyse, gezondheidszorgdiagnoses en zelfrijdende auto's.
- AI voor automatisering: Organisaties gebruiken AI om repetitieve taken te automatiseren. Van chatbots voor klantenservice tot geautomatiseerde productieprocessen. Dit verhoogt de efficiëntie en verlaagt de kosten.
Online informatiebeveiliging (Cyber Security)
Met de toenemende digitalisering van bedrijven en de maatschappij is informatiebeveiliging belangrijker geworden. Bedrijven worden geconfronteerd met steeds complexere cyberaanvallen en datalekken, waardoor de vraag naar specialisten op dit gebied toeneemt. Belangrijke trends zijn:
- Cloud Security: Met de toename van cloud-gebaseerde systemen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun data veilig is in de cloud. Er worden steeds meer geavanceerde tools en protocollen ontwikkeld om deze systemen te beveiligen.
Data en algoritmes
Data-analyse en het gebruik van algoritmes om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden data te halen, wordt steeds belangrijker. Bedrijven gebruiken data om hun strategie te verbeteren, processen te optimaliseren en zelfs nieuwe producten te ontwikkelen. Een trend is:
- Datagedreven besluiten maken: Steeds meer organisaties nemen hun beslissingen op basis van data-analyse in plaats van gevoel. Bedrijven gebruiken data om klantgedrag te voorspellen of bijvoorbeeld marketingstrategieën te verfijnen.
Cloud Engineering
Met de opkomst van hybride werken en het toenemende gebruik van online platformen, moeten bedrijven hun cloudinfrastructuur veilig houden. Cloud engineers zorgen ervoor dat bedrijven probleemloos gebruik kunnen maken van cloudoplossingen. Waarbij data en applicaties zowel op de eigen servers als in de cloud beschikbaar zijn. Deze trend stelt bedrijven in staat sneller in te spelen op veranderingen in de markt. En ook om hun werknemers meer flexibiliteit te bieden met hybride werkoplossingen.
-
ICT opleidingen
-
HBO-ICT – Applied Data Science & AI in Almere of Zwolle (voltijd)
-
HBO-ICT – Business IT & Management in Almere of Zwolle (voltijd)
-
HBO-ICT – Business IT & Management in Zwolle (deeltijd)
-
HBO-ICT – Cloud & Security Engineering in Zwolle (deeltijd)
-
HBO-ICT - Cloud & Security Engineering in Zwolle (voltijd)
-
HBO-ICT - Embedded Software Engineering in Zwolle (voltijd)
-
HBO-ICT – Software Engineering in Almere of Zwolle (voltijd)
-
HBO-ICT – Software Engineering in Zwolle (deeltijd)
-
HBO-ICT – User Experience Design in Almere of Zwolle (voltijd)
-
HBO-ICT in Almere (voltijd)
-
HBO-ICT in Zwolle (voltijd)
-
HBO-ICT in Zwolle (deeltijd)
-
Lerarenopleiding ICT en MVI in Zwolle (deeltijd)
-
Lerarenopleiding ICT en MVI in Zwolle (voltijd)
-
Software Development in Almere (Associate degree, voltijd)
Verdiepende opleidingen ICT
Samenwerking met lectoraten
Bij hogeschool Windesheim werken lectoraten aan praktijkgericht onderzoek dat bijdraagt aan oplossingen voor actuele uitdagingen in zorg, technologie, duurzaamheid en onderwijs. Dit doen we samen met partners uit de praktijk en onze studenten. Zo is het onderzoek direct relevant voor het werkveld, de samenleving en jouw onderwijs. Lectoren geven leiding aan de lectoraten waarbinnen praktijkgericht onderzoek plaatsvindt. Zij zijn gepromoveerd in hun vakgebied en hebben veel praktijkervaring.
-
-
Maak kennis met de lectoraten op het gebied van ICT
De Windesheim-lectoraten combineren praktijkgericht onderzoek met onderwijs om waardevolle inzichten en oplossingen te bieden voor actuele uitdagingen. Samen met bedrijven en organisaties ontwikkelen ze kennis die direct toepasbaar is in de praktijk.
- Digital Business & Society: Het lectoraat onderzoekt hoe digitalisering kan bijdragen aan het toekomstbestendig maken van bedrijven. Dit door slimme data-analyse en technologische innovatie in productie- en bedrijfsprocessen.
-
ICT-innovaties in de Zorg: Dit lectoraat helpt zorginstellingen om eHealth en andere ICT-innovaties beter in de praktijk te brengen. Ze ontwikkelen tools en inzichten die zorgverleners en ondernemers direct kunnen gebruiken.
-
Onderwijsinnovatie en ICT: Het lectoraat werkt aan nieuwe manieren van leren die kansen voor alle leerlingen vergroten. Met speciale aandacht voor kinderen en jongeren die extra ondersteuning nodig hebben.
-
Centre of Expertise TechYourFuture: TechYourFuture inspireert jongeren voor technologie en helpt het technisch onderwijs beter aan te sluiten op de arbeidsmarkt. Dat gebeurt door praktisch onderzoek en bruikbare tools voor scholen en bedrijven.
- Centre of Expertise TechForFuture: Dit centrum stimuleert innovatie in de regio. Dat gebeurt door praktijkonderzoek te doen naar maatschappelijke en economische vraagstukken op het gebied van systeeminnovatie en productvernieuwing.
- Digital Business & Society: Het lectoraat onderzoekt hoe digitalisering kan bijdragen aan het toekomstbestendig maken van bedrijven. Dit door slimme data-analyse en technologische innovatie in productie- en bedrijfsprocessen.
-
ICT studeren bij Windesheim
- Vanaf het 1e jaar werk je realistische ICT-vraagstukken uit. Je leert hoe je grote hoeveelheden data kunt gebruiken om daarmee een organisatie te verbeteren.
- Je hebt veel contact met het bedrijfsleven en bouwt zo actief aan je netwerk.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.