Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Internationale studenten nemen deel aan de Reman Challenge van Borg Automotive

  • 14 maart 2025
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. Internationale studenten nemen deel aan de Reman Challenge van Borg Automotive

De vraag naar nieuwe auto-onderdelen blijft wereldwijd stijgen, terwijl grondstoffen schaarser worden en de impact op het milieu toeneemt. Remanufacturing – het hergebruiken en herstellen van gebruikte auto-onderdelen – speelt een cruciale rol in de circulaire economie. Dit proces verlengt de levensduur van producten, vermindert verspilling van grondstoffen, bespaart energie en reduceert CO₂-uitstoot. Maar hoe organiseer je dit efficiënt? Vooral reverse logistics – het proces waarbij gebruikte onderdelen worden teruggebracht in de keten – kent grote uitdagingen.

Studenten werken aan innovatieve oplossingen

Afgelopen semester namen internationale studenten van de minor Circularity in Supply Chains bij de opleiding Technische Bedrijfskunde deel aan de jaarlijkse Reman Challenge, georganiseerd door het Deense bedrijf Borg Automotive. Aan deze challenge doen meer dan 100 studenten van verschillende Europese hbo-instellingen en universiteiten mee. Borg Automotive is een toonaangevende Europese speler op het gebied van remanufacturing en remanufactured jaarlijks meer dan 2,5 miljoen onderdelen, verdeeld over acht productgroepen. Dit proces draagt direct bij aan de circulaire economie, maar vraagt om continue innovatie en optimalisatie.

Reverse logistics

Tijdens de Reman Challenge werden vijf groepen met elk drie Windesheim-studenten uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor een actueel vraagstuk binnen de remanufacturing-industrie. Dit jaar was het thema “Shaping the Future of Reverse Logistics in the Automotive Industry”. Studenten onderzochten de belangrijkste activiteiten en knelpunten in de reverse supply chain van Borg Automotive en ontwikkelden technologische oplossingen om reverse logistics efficiënter en effectiever te maken. Daarbij lag de nadruk op de specifieke moeilijkheden waar onafhankelijke remanufacturers zoals Borg mee te maken hebben.

Teamwork

Door middel van teamwork, creatieve denkwijzen en praktische analyses werkten de studenten aan duurzame en efficiënte strategieën die direct toepasbaar kunnen zijn in de sector. Deze samenwerking bood studenten niet alleen waardevolle praktijkervaring, maar gaf hen ook inzicht in de uitdagingen en kansen van circulaire bedrijfsmodellen. Alle Windesheim-groepen eindigden in de top 20 van de competitie, met een 5e plaats als hoogste score.

Op de foto presenteert een groep studenten hun bevindingen over de knelpunten bij het reinigen van vervuilde en defecte EGR-kleppen en hun innovatieve oplossingen hiervoor.

Presentatie-Reman-Challenge

Lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

slide 1 to 4 of 5