Ontdek de Pierik door de ogen van de inwoners
'Wandelingen de Pierik' is een wandelboekje dat is gemaakt door studenten Sportkunde op basis van de wensen en ideeën van de inwoners van de Pierik. Het boekje is een van de producten van het Living Lab ‘Bewegen en ontmoeten in de Pierik.’ Een onderzoeksproject van het lectoraat Bewegen, School en Sport. De zes nieuwe wandelingen lopen door en om de wijk. Aan de hand van verschillende feitjes over de geschiedenis, de architectuur, lokale sport- en cultuuraanbieders, faciliteiten voor jong en oud worden de inwoners meegenomen door hun buurt.
Ander half jaar heeft ‘Bewegen en Ontmoeten op de Pierik’ gewerkt aan verbinding en beweging in wijk de Pierik. Inwoners, onderzoekers en lokale (sport)organisaties sloegen de handen in een voor dit project. Het festival op- en rondom het Fresiaplein was hier een onderdeel van. Tijdens het festival zijn de wensen- en behoeften van de inwoners op het gebied van sport en bewegen in kaart gebracht. Samen met inwoners zijn de resultaten besproken en is het idee bedacht om kennismakingswandelingen te organiseren: wandelingen waarin je kennismaakt met zowel je ‘mede Pierik-inwoners’ als met de buurt (bijv. de geschiedenis).
“Ik vond het leuk om mee te werken aan dit project. Het idee dat er niet iets door derden vóór de Pierik is bedacht vind ik belangrijk. Bewoners hebben flinke inbreng gehad, niet alleen in het opzetten van dit project, maar ook bij de uitvoering,” vertelt Wim van de Stouwe over zijn aandeel in het project als bewoner.
De Pierik blijft bewegen en ontmoeten
De eerste, zogenaamde kennismakingswandelingen, waren belangrijk om elkaar en de buurt beter te leren kennen. Daarna gingen studenten van de opleiding Sportkunde van Windesheim aan de slag met het wandelboekje. Op basis van wensen en ideeën van de inwoners hebben zij zes van de zeven wandelingen gemaakt. Een wandeling uit het wandelboekje, de ‘historische wandeling van Wim’ is bedacht door inwoner Wim van de Stouwe. Hij vertelt: “Bij de wandelingen heb ik – als iemand die al tientallen jaren op de Pierik woont – een paar keer een rondleiding over de Pierik gegeven: een leuke ervaring.”
Naast kennis over de buurt en de herontdekking van de bijzondere geschiedenis, heeft het project en de wandeling ook voor verbinding gezorgd. “Zowel bij het opzetten als tijdens de uitvoering van het project én bij het maken van de wandeling onderstonden er leuke contacten. Ik heb mede-Pierikbewoners leren kennen,” aldus Wim.
Ontdek de Pierik
Op vrijdag 10 januari is het onderzoeksproject Living Lab ‘Bewegen en ontmoeten in de Pierik’ afgesloten. In het speeltuingebouw waren gedeputeerde Tijs de Bree van de Provincie Overijssel, wethouder Michiel van Willigen vanuit de gemeente Zwolle en betrokken partners aanwezig. De onderzoekers presenteerde tijdens deze bijeenkomst de belangrijkste resultaten van het project en diverse betrokkenen werd gevraagd wat het project voor hen persoonlijk, voor hun organisatie of de buurt had betekent. Na afloop heeft de wethouder het eerste wandelboekje aan Wim van der Stouwe overhandigd.
Daarnaast stond er nog één laatste wandeling door de Pierik op het programma. Op veler verzoek werd de historische wandeling door de Pierik met als reisleider Wim nog een keer aangeboden, ongeveer 20 inwoners liepen mee. Een geslaagde slotwandeling van het project. De wandelingen blijven beschikbaar voor de inwoners van de Pierik én voor iedereen die de Pierik wil ontdekken.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)