Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De twee gescheiden werelden van psychiatrie en kanker

  • 18 november 2024
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Nieuws(opent in nieuw tabblad) /
  3. De twee gescheiden werelden van psychiatrie en kanker

Mensen met een trauma kunnen daar op veel verschillende manieren last van hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld erg opzien tegen een medisch onderzoek bij een zorginstantie en daardoor mogelijk zorg gaan mijden. Het is de missie van Roos Steen om de zorg meer trauma-sensitief te maken. Ze schreef er een boek over op basis van haar eigen ervaringen.

Roos is ervaringsdeskundig arts-based onderzoeker bij het lectoraat GGZ en Samenleving. “Aan de ene kant wil ik mensen met trauma’s helpen, die tegen uitdagingen aanlopen tijdens hun bezoeken aan zorginstellingen. Zodat zij makkelijker kunnen communiceren wat ze nodig hebben. Aan de andere kant wil ik zorgverleners tools aanbieden, over hoe je deze cliënten tegemoet kan komen en verder kunt helpen.”  

Ontlopen van zorg

Vier jaar geleden kreeg Roos zelf te horen dat zij een ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Voor verschillende onderzoeken moest zij daarom naar het ziekenhuis. Door trauma’s uit haar jeugd ziet zij erg op tegen deze onderzoeken, en wordt dit een extra grote uitdaging. “Ik heb een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) en PTSS. DIS ontstaat door trauma in je vroege jeugd. Op het moment dat je nog geen woorden kunt geven aan wat er gebeurt. Maar het trauma blijft wel. En dat maakt het lastig als je een zorgbehandeling nodig hebt.” 

Rol van empathie in de zorg

Door haar trauma's twijfelt Roos of zij verder onderzocht wil worden in het ziekenhuis. Uiteindelijk besluit ze toch de stap te nemen. Ze vertelt: “Tijdens deze onderzoeken moest ik door mijn angsten heen gaan. Ik zag dit als een kans om dieper te herstellen van mijn trauma’s. Dit deed ik bijvoorbeeld door mezelf exposure therapie te geven.” Deze vorm van therapie confronteert je in kleine stappen met je angst, dit helpt Roos uiteindelijk in haar herstel. Zeker in combinatie met het begrip, geduld en het meedenken van de artsen in het ziekenhuis. Roos: “Nu ik terugdenk aan het ziekenhuis denk ik eerder aan mijn nieuwe, positieve ervaringen, dan aan mijn lastige ervaringen uit het verleden. Dit komt omdat artsen en zorgverleners goed naar mijn behoeften hebben geluisterd en gehandeld. Wanneer zij bereid zijn om dit te doen, kunnen zij echt een grote verandering teweegbrengen in iemands leven. En dat gun ik veel meer mensen.” 

Tekst gaat verder na de afbeelding
Roos Steen (ervaringsdeskundig arts-based onderzoeker) met haar hulphond. Foto gemaakt door Rob Voss.

Betere afstemming tussen ggz en fysieke zorg

Roos zoekt zelf naar informatie over zorgverlening in combinatie met trauma. Ze komt erachter dat er weinig over wordt gedeeld. Daarom besluit ze haar ervaringen op te schrijven en te bundelen. Haar boek 'Tegelijkertijd',(opent in nieuw tabblad) is onlangs uitgebracht. Roos: “Ik ben zelf ervaringsdeskundige geworden, ik heb veel geleerd over: wat is herstel? Welke thema’s en processen kom je daar tegen? Kanker is ook ontwrichting. Omdat ik ervaring heb opgedaan op het gebied van psychiatrie, lukt het mij beter om met kanker om te gaan. Uit mijn ervaring weet ik hoe het is om in een ziekenhuis te komen met een hulphond, in combinatie met mijn trauma-achtergrond. En ik ervaar dat de twee werelden van kanker en psychiatrie, nog best gescheiden zijn in de zorgverlening."

Boekpresentatie tijdens symposium met interactieve workshops

Het nieuwe boek van Roos is ook de aanleiding voor het symposium dat wordt georganiseerd op vrijdag 22 november. “Het symposium gaat over mijn missie. In het plenaire gedeelte presenteer ik mijn boek, ik ga een stuk voorlezen. Gevolgd door een Spoken Word, en lector Alie Weerman vertelt over het belang van ervaringskennis. Vervolgens kun je deelnemen aan één van de drie workshops over traumasensitief werken. Waaronder een workshop dat gaat over traumasensitief werken in een medische setting. De tweede workshop gaat over DIS en lichaamsgerichte therapie. En er is een workshop over kanker en Ervaringsdeskundigheid, vanuit de samenwerking met KWF. Mocht je na het plenaire gedeelte liever geen workshop willen volgen, dan kun je bezig met kunst en taal.” Roos voegt daaraan lachend toe: “Of kom ontdekken wat het stroopwafellab is."

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor het symposium. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden door te mailen naar Roos Steen.(opent in nieuw tabblad)

Meer over Roos weten? Bekijk dan haar website.(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Myrna Pelgrum-Keurhorst nieuwe lector Verpleegkundig Perspectief op Persoonsgerichte Zorg en Ondersteuning

13 januari 2025
Teaser image

Nieuwe methode voor het omgaan met culturele diversiteit in de zorg

17 december 2024
Teaser image

Nieuwe directeur kenniscentrum Technologie, Lars Evers: ‘Technische innovatie is mensenwerk’

16 december 2024
Teaser image

Regio Zwolle Monitor 2024: focus op brede welvaart

12 december 2024
Teaser image

Ondernemer helpt IPO-studenten met zijn spuitgietmachine

5 december 2024