Na het afronden van je mbo-opleiding kun je verder studeren en beginnen aan een hbo-opleiding. Je kunt kiezen uit diverse bacheloropleidingen (4 jaar) en Associate degrees (2 jaar).
Ongeveer 40% van de studenten op hogeschool Windesheim komt van het mbo. Iedereen heeft daar zijn eigen redenen voor. Waar herken jij je in?
- Word een expert in jouw vakgebied
- Doe iets compleet nieuws
- Vind meer uitdaging
- Nog niet toe aan werken van 9 tot 5
- Vergroten van kansen op de arbeidsmarkt
We hebben in de brochure van mbo naar hbo handige info voor je verzameld! Vraag 'm nu aan!(opent in nieuw tabblad)
Overstappen van mbo naar hbo
Mbo-opleidingen en hbo-opleidingen zijn allebei praktisch, maar toch zijn er verschillen. Ook zijn er op het hbo verschillende opleidingsvormen waar je uit kunt kiezen. Bachelor's (4 jaar) en Ad's (2 jaar) worden aangeboden in voltijd, deeltijd en duaal. Bij voltijd ben je veel op school en breng je je kennis in de praktijk op stage. Bij deeltijd combineer je studeren en werken en bij duaal leer je vooral op je werkplek.
-
-
Mbo'er met werkervaring?
Ben jij al wat langer aan het werk en wil jij je graag verdiepen? Dan kun je ook eens kijken bij onze korte opleidingen.
-
Voordelen en knelpunten
Als mbo'er heb je een aantal voordelen als je de overstap naar een hogeschool maakt. Maar omdat het verschil best groot is, zijn er ook zaken die de overstap soms pittig kunnen maken. Geen zorgen, want dat geldt voor alle startende studenten.
Voordelen voor mbo'ers op het hbo
- Je beschikt al over bepaalde kennis. Hier heb je veel aan, zeker als je een verwante opleiding doet.
- Je hebt al praktijkervaring door stage of werk.
- Je bent waarschijnlijk al gewend om zowel in projectgroepen als zelfstandig te werken.
Dingen die lastig kunnen zijn
- Op het hbo wisselen theorie, opdrachten en deadlines zich in een hoger tempo af. Het kost tijd om hier grip op te krijgen.
- Je hebt minder contacturen. Daardoor moet je opdrachten vaak thuis afmaken of voorbereiden.
- Er wordt meer van je zelfstandigheid gevraagd. Je bent zelf verantwoordelijk voor je planning.
-
Voltijd, deeltijd of duaal
Je kunt op het hbo kiezen uit een opleiding in voltijd, deeltijd of duaal. Hieronder lees je wat de verschillen zijn.
Voltijd
Je studeert fulltime en gaat gemiddeld 4 dagen per week naar school. Daarnaast doe je aan zelfstudie en doe je werkervaring op tijdens stages en opdrachten. Voltijd studeren is vergelijkbaar met een BOL-opleiding in het mbo.
Bekijk alle voltijdopleidingen
Deeltijd
Je studeert naast je (huidige) werk. Je gaat gemiddeld 1,5 dag per week naar school (soms ook 's avonds). Je studie kan aansluiten bij je baan, maar dat hoeft niet. Voor sommige opleidingen is het wel een vereiste dat je werkplek aansluit op de studie, zodat je opdrachten in de praktijk kunt uitvoeren. Bij andere opleidingen is het gewenst dat je tijdens de opleiding een stage of baan in een relevante sector vindt.
Bekijk alle deeltijdopleidingen
Duaal
Je combineert werk en studie. Je werkt op een leerwerkplek die aansluit bij de studie. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen. Je hebt gemiddeld 2 tot 3 dagen in de week les en werkt daarnaast 2 dagen in de week. Duaal studeren is vergelijkbaar met een BBL-opleiding in het mbo.
Bekijk alle duale opleidingen -
Associate degree of bachelor
Met een mbo-4-diploma kun je een 4-jarige bacheloropleiding doen. Vind je dit te lang? Dan kun je ook kiezen voor een Associate degree (afgekort Ad). Dit is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau. Na succesvolle afronding krijg je een officieel erkend Associate degree-diploma. Je kunt hiermee werken of instromen bij een verwante bachelor (dat duurt 2 jaar extra).
Meer over de verschillen tussen Associate degree en bachelor
Bekijk voltijd Associate degrees
Bekijk deeltijd- en duale Associate degreesBekijk voltijd bacheloropleidingen
Bekijk deeltijd- en duale bacheloropleidingen -
Toelatingseisen
Je bent toelaatbaar met een mbo-diploma niveau 4. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende. Opleidingen kunnen daarnaast specifieke toelatingseisen hebben op bijvoorbeeld het gebied van taal, wiskunde, ervaring of werkplek. Deze eisen zijn te vinden op de opleidingspagina.
Enige uitzondering is de Universitaire Pabo. Deze studie is niet toegankelijk met een afgerond mbo-diploma.
-
Kosten
Als je gaat studeren betaal je elk jaar collegegeld. Wat jij betaalt, is afhankelijk van onder andere eerder behaalde diploma's, je nationaliteit en de opleidingsvorm (voltijd, deeltijd of duaal).
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken, excursies en een (vrijwillige) introductieweek. Deze bedragen verschillen per studie en vind je op de opleidingspagina.
Studiefinanciering
Studenten die overstappen van het mbo naar het hbo kunnen opnieuw studiefinanciering krijgen. De studiefinanciering die je op het mbo hebt gekregen, telt niet mee voor het hbo. Als overstappende student heb je dus recht op volledige studiefinanciering die bij een hbo-studie geldt. Opgebouwde schulden blijven wel staan.
Bevalt de hbo-studie niet? Als je in het 1e jaar stopt, dan worden basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct omgezet in een gift. Je hoeft die dus niet terug te betalen als de opleiding toch niet bevalt.
-
Mbo-hbo doorstroomprogramma voor technische hbo-opleidingen
Wil je doorstromen naar een technische hbo-opleiding? Meld je dan aan voor het mbo-hbo doorstroomprogramma.
-
Verschil mbo en hbo
Mbo-4 | Hbo | |
---|---|---|
Lesvorm | Nadruk op praktijk, het doen staat centraal | Eerst theorie, daarna praktijk |
Begeleiding | Veel ondersteuning en uitleg | Begeleiding vooral op eigen initiatief |
Lesstof | Studiestof in kleine stukken en ruimte voor herhaling | Veel studiestof in een hoog tempo |
Praktijk | Stages en projecten met veel begeleiding | Stages en projecten met verantwoordelijkheid en zelfstandigheid |
Doorstuderen | Doorstuderen aan een Associate degree of bachelor | Doorstuderen aan een (universitaire) master |
Werk | Je wordt opgeleid voor een specifiek beroep | Je wordt opgeleid voor strategisch werk, deels uitvoerend |
Kom bij ons kijken
Ontdek tijdens de (online) open dag welke voltijdopleiding bij jou past. Laat je informeren over de studie en ontmoet docenten en studenten. Heb je nog geen idee, dan helpen we je graag bij het ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt.
Kies je voor een deeltijdstudie of Associate degree? Dan helpen we je tijdens een van onze open avonden bij het maken van een goede studiekeuze!