Wat maakt jou nu tot wie je bent? Hoe verhoud jij je tot maatschappelijke thema’s? En hoe ga je met elkaar om in de samenleving?
Voor veel jongeren zijn dat lastige vragen. Na de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing in Zwolle zet jij leerlingen aan het denken over wie zij zijn. En hoe religie, ethiek en filosofie zin kunnen geven aan het leven. Jij weet straks jouw leerlingen enthousiast te maken!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing
Hoe leg je straks als leraar voor de klas een relatie tussen mens, cultuur, samenleving, geloof en zingeving? Om deze vraag te beantwoorden ga je aan de slag met jouw eigen visie op godsdienstpedagogiek.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Vanaf het eerste jaar leer je over geloof, rituelen, spiritualiteit en de veelkleurigheid van religies in de samenleving. Deze kennis vul je aan met kennis van ethiek, filosofie en godsdienstpedagogiek.
Meer dan lesgeven
Je geeft als leraar godsdienst en levensbeschouwing niet alleen les. Het is ook aan jou om een schoolklimaat te scheppen waarin alle leerlingen hun talent optimaal ontwikkelen. Je gaat aan de slag met mbo-lessenseries over zingeving of een viering voor vmbo-scholieren. Het belangrijkste is dat je het vlammetje weet aan te wakkeren in de klas voor het stellen van levensvragen in een multiculturele samenleving. Met respect voor elkaars geloof en mening.
Veel (heilige) boeken
Je duikt tijdens de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing in de theorie. In het vak heilige boeken staat er flink wat leeswerk op jouw rooster. Je leert bijvoorbeeld over de geschriften van jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en hun betekenis toen en nu. Ook leer je meer over religieuze organisaties en reflecteer je op hun rol in de huidige samenleving. Je volgt leerarrangementen als:
- Religie in meervoud: een verkennende reis door zingeving, levensbeschouwing en religie
- Ritueellab: je neemt alledaagse rituelen onder de loep
- Ethiek: over goed en kwaad én ethische dilemma’s
- Heilige boeken: lezen in de belangrijkste geschriften van de grote wereldreligies
- Inspiratie en communicatie: onmisbaar voor leraren
- Leren met kunst: de rol van kunstuitingen binnen religies en binnen jouw les
Klas leren runnen én reflecteren
Je krijgt al het gereedschap dat je straks als leraar nodig hebt, zoals didactische skills. De rode studiedraad is reflectie: je groeit ontdekkend in jouw eigen spiritualiteit. Het eerste jaar volg je samen met studenten Hbo Theologie. En vaak ook met deeltijdstudenten die al (enige) praktijkervaring op zak hebben. Een kans dus om veel van elkaar te leren!
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies. Je moet dan stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
Starten in september of februari?
Bij deze opleiding kun je zowel in september als februari starten. Als je in februari start, dan sluit je aan bij de groep die in september is gestart. De volgorde van jouw opleiding zal er dan iets anders uitzien. Je kunt nog steeds binnen 4 jaar je diploma halen, zeker als je wegens werkervaring of vrijstellingen de studie flexibel kunt volgen. Of als je via een aangepast of verkorte studieroute kunt deelnemen, is starten in februari een mooie optie. Ben jij niet in die gelegenheid? Dan raden we je aan om in september te starten.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Vanaf het tweede jaar bouw je je basisvaardigheden verder uit. Je bestudeert wetenschappelijke teksten en verkent het veld waarin religie en cultuur elkaar ontmoeten. Je voert discussies met medestudenten en docenten en scherpt je visie op verschillende relevante onderwerpen.
Van Zingeving en levensloop tot Vieren in school
In het tweede en derde jaar krijg je vakken als Vieren in school, Spirituele ontwikkeling en Leerling in culturele context. In samenhang daarmee maak je verschillende opdrachten waarin je laat zien wat je hebt geleerd. Je maakt bijvoorbeeld een lessenserie voor het middelbaar onderwijs over het thema ‘Zingeving en levensloop’.
Wat jij wilt leren is leidend
In het derde en vierde jaar van de opleiding volg je 2 minors: een verdiepende vakminor en een brede minor. De vakminor heeft te maken met godsdienst en levensbeschouwing, bijvoorbeeld Theologische verdieping in de praktijk of Levensbeschouwelijke presentie of ondernemen. De brede minor kan een minor zijn als Burgerschap, Veiligheid en sociale cohesie of Drama.
Wil jij je eigen keuzes maken tijdens je studie? Dat kan! Want wat jij wilt leren is leidend. Je kunt je verdiepen of juist verbreden - bij ons, buiten je opleiding om, of zelfs bij een andere hogeschool. Zo geef je invulling en kleur aan jouw studie.
Premaster
Je kunt in plaats van een minor ook een premaster of schakelprogramma volgen. Daarmee kun je na je studie vaak direct doorstromen naar een universitaire of onze eigen hbo master. Kies je voor de universitaire optie, dan worden er wel hogere eisen aan je scriptie gesteld.
-
Jaar 4: afstuderen
Afstudeerstage en afstudeeronderzoek
In het laatste halfjaar van je studie studeer je af. Je loopt stage en doet een onderzoek waarover je je bachelorscriptie schrijft. Voorbeelden van onderwerpen:
- Welke lesvormen zijn effectief bij jongeren met niet-aangeboren hersenletsel?
- Welke schoolviering past bij jongeren én de identiteit van de school?
Heb je een premaster gedaan en wil je doorstuderen voor een mastergraad aan een universiteit? Dan worden er hogere eisen gesteld aan jouw scriptie.
Tweede minor
In het vierde jaar volg je een tweede minor. Dit is een brede minor die je zelf kunt kiezen. Denk aan Burgerschap, Veiligheid en sociale cohesie of Drama. Als je in het derde jaar voor een premaster hebt gekozen, ga je daar in het laatste jaar mee verder.
Geslaagd?
Gefeliciteerd! Dan mag je jezelf nu Bachelor of Education noemen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Tijdens de studie is er voortdurend aandacht voor de onderwijspraktijk. Tijdens het eerste jaar loop je een oriënterende stage. In het tweede, derde en vierde jaar loop je minimaal een dag stage per week.
Leren door te doen
Tijdens je stages voer je opdrachten uit die je kunt koppelen aan je stageplek en de theorie uit de colleges. Opdrachten kunnen zijn:
- een inspirerende les voorbereiden;
- een schoolproject organiseren;
- lesmateriaal over zingeving ontwikkelen;
- nadenken over de schoolidentiteit;
- een excursie, ritueel of viering met jouw leerlingen organiseren.
Leren lesgeven
In de praktijk leer je hoe je een klas runt. Op de campus krijg je het gereedschap aangereikt in de vorm van didactische vakken. Daarbij staan de volgende vragen centraal:
- Hoe leren leerlingen het beste?
- Hoe bouw ik een les op?
- Welke problemen kan ik tegenkomen en hoe ga ik daarmee om?
- Wat voor docent wil ik eigenlijk zijn?
Leren samenwerken
Ook pak je projecten op samen met je medestudenten of je collega’s op je stageschool. Leerzaam, omdat je van én met elkaar leert. En je leert hoe je jouw rol vervult in het groepsproces. Alle resultaten bewaar je in je eigen digitale map: jouw portfolio.
Excursies
Je gaat vaak op excursie naar plekken waar religie en zingevingsvraagstukken zich manifesteren, waaronder verschillende gebedshuizen. Zo ontdek je welke plek geloven in de samenleving inneemt. Een buitenlandexcursie staat ook op het programma. Dan gaan we met locals volop in gesprek over zingeving! Op een aantal vrijdagmiddagen nodigen we professionals en ervaringsdeskundigen uit bij ons op de opleiding. Je ziet op deze manier hoe andere professionals vormgeving aan zingeving in de praktijk!
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Pluraliteit en dialoog Onderzoek en innovatie Zingeving als verbeelding Professioneel spiritueel profiel 8 GL-AVO Ritueellab 1 Beroep en samenleving Professioneel spiritueel profiel 7 GL Professioneel spiritueel profiel 8 GL-BO Gespreksvoering Exposure Identiteit in de school Onderzoek 1 – methodiek en opzet Professioneel spiritueel profiel 1 t/m 4 Spirituele ontwikkeling Leerling in culturele context Religie en gender Religie in meervoud Religieuze bewegingen Leerplanontwikkeling en toetsing Zingeving en verhalen over de toekomst Rituelen Professioneel spiritueel profiel 5 en 6 GL Praktijkruimte 2 Onderzoek 2 – uitvoeren en scriptie Heilige boeken Vakdidactiek Leren en ondernemen Identiteit in professionaliteit Ethiek Leerlingbegeleiding Minor Minor Van Goden en mensen Verhalen over religieuze leiders Leren met kunst Onderwijs ontwerpen Waarnemen en analyseren Dialoog en Narrativiteit Inspiratie en communicatie Vieren in de school Praktijkruimte 1
-
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- Leer je leerlingen te enthousiasmeren voor het stellen van levensvragen in een multiculturele samenleving, met respect voor elkaars geloof en mening.
- Ga regelmatig op excursie naar gebedshuizen en ontmoet mensen met verschillende visies op zingeving. Zo ontwikkel je een eigen kijk op godsdienstpedagogiek.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Er staat veel leeswerk op je rooster, bijvoorbeeld over de geschriften van jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme, en hun betekenis toen en nu
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met deze lerarenopleiding in Zwolle
Benieuwd waar jij straks je lessen Godsdienst en Levensbeschouwing gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
Nieuwsbrief Theologie en Levensbeschouwing(opent in nieuw tabblad) Studentenstad Zwolle Meelopen/proefles Bekijk opleidingsvideo(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding tot leraar Godsdienst en Levensbeschouwing
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing.
-
-
Beroepen
Als leraar heb jij straks een beroep waarin je echt iets voor leerlingen betekent, een beroep met volop doorgroeimogelijkheden dus. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen. Dat biedt voor jou kansen als:
- Leraar in het vmbo
- Leraar in de onderbouw van havo en vwo
- Leraar in het mbo
- Leraar in het volwassenenonderwijs
- Adviseur zingeving en identiteit of educatief medewerker bij musea
-
Werkveld
Op het hbo word je opgeleid tot tweedegraadsleraar (aan de universiteit en bij onze hbo-master tot eerstegraads). Je mag dan lesgeven in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo, het mbo en het volwassenenonderwijs.
Binnen het voortgezet onderwijs kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor of directeur van een school. Wil je na verloop van tijd toch iets anders? De vaardigheden die je ontwikkelt, kun je ook inzetten in andere functies.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een hbo of- (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Leraar Godsdienst
- Master Educational Needs
- Master Learning and Innovation
- Master Religie en Levensbeschouwing
- Master Theologie & Educatie
- Master Onderwijskunde of Pedagogiek
-
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, studieboeken en studiematerialen, VOG-aanvraag, (internationale) excursies, een museumkaart en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdata
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)