Tijdens Global Project and Change Management word je opgeleid tot een internationale project- en verandermanager. Ga jij straks wereldwijd duurzame uitdagingen aan?
Je gaat werken aan projecten die zich richten op het aanpakken van problemen zoals klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen, mensenrechtenschendingen, wereldwijde gezondheid, genderongelijkheid, migratie, armoede en vervuiling van de oceanen. Deze onderwerpen zijn gekoppeld aan de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties.
Studieprogramma Global Project & Change Management
-
-
Jaar 1 & 2: de basis leggen
In het eerste en tweede jaar leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt als projectmanager en verandermanager. Vanaf dag een werk je aan projecten voor bestaande klanten om echt het verschil te kunnen maken. Je leert wat je nodig hebt om succesvol te kunnen werken in een steeds veranderende wereld. Je richt je daarbij op drie thema's:
- De wereld - begrijpen hoe de wereld in elkaar zit en hoe het anders zou kunnen. Je focust op de vraag waarom de maatschappij op een bepaalde manier georganiseerd is en waarom mensen een bepaalde ideologie aanhangen. Je leert kritisch te denken - waarom zijn de zaken zoals ze zijn?
- De professional - leren om als professional te werken in deze wereld. Je leert hoe je projecten leidt, wetenschappelijk onderzoek uitvoert, en hoe je professioneel communiceert. Je doet ook kennis op over bestaande bedrijven en hoe je een nieuw bedrijf ontwikkelt.
- Jijzelf - ontdekken en ontwikkelen van je eigen identiteit, als mens en als professional. Onderwerpen zoals persoonlijke ontwikkeling, het vergroten van je veerkracht en zelfreflectie komen aan bod. Je beantwoordt vragen zoals:
- Hoe verhoudt duurzaamheid zich tot mijn eigen leven?
- Wat voor een soort leider ben ik?
- Wat zijn mijn kernwaarden?
In deze video leggen we uit waarom onderwijs gedreven door veerkracht belangrijk is(opent in nieuw tabblad).
-
Jaar 3 & 4: leren buiten het klaslokaal
In het derde en vierde jaar verbreed je je horizon als project- en verandermanager. Deze twee jaren zijn opgedeeld in vier semesters van elk een half jaar. Jij mag de volgorde van deze semesters zelf bepalen, met uitzondering van de afsluitende stage en afstudeeropdracht. De vier semesters bestaan uit:
- Minor Managing Projects for Sustainable Development
- Minor Value Creators
- Vrije keuze-semester
- Stage & Capstone (afstudeeropdracht)
Minor: Managing Projects for Sustainable Development
In deze minor werk je in een klein team aan projecten voor klanten in Nederland of het buitenland. Je stimuleert daar verandering en vernieuwing door samen te werken. De opdrachten zijn vaak gekoppeld aan een of meer Sustainable Development Goals. Projecten worden uitgevoerd in landen als Oeganda, Kosovo, Ghana, Roemenië, Hong Kong, de Filipijnen en Chili. Naast het toepassen van je kennis en projectmanagementvaardigheden, ligt de focus ook op het ontwikkelen van 'Twenty-First Century skills'. Denk aan samenwerking, leiderschap, kritisch denken, probleemoplossend vermogen en creativiteit.
Minor: Value Creators
Tijdens de minor Value Creators werk je aan multidisciplinaire projecten. In plaats van voor één klant of organisatie te werken, pak je uitdagingen aan met veel belanghebbenden. Je treedt op als onafhankelijk veranderadviseur en verenigt de behoeften en verwachtingen van diverse spelers en netwerken. Bijvoorbeeld, als duurzame mobiliteit in de stad je interesseert, kun je samenwerken met beleidsmakers, stedenbouwkundigen, lokale bedrijven, vervoersbedrijven, vastgoed- en infrastructuurbedrijven, en burgers. Bekijk waaraan studenten hebben gewerkt(opent in nieuw tabblad).
Vrije keuze-semester (studie in het buitenland)
In dit semester kun je je verdiepen in een vakgebied naar keuze. Of dat nou journalistiek, ontwerp, mariene biologie of een nieuwe taal is. Je kunt studeren in Nederland of een interessant vak kiezen bij een van onze 150 partneruniversiteiten in het buitenland(opent in nieuw tabblad). Als je na je studie een master wilt doen, kun je dit semester ook gebruiken om verplichte premastervakken af te ronden.
Stage en Capstone
In je laatste semester doe je een onderzoekstage. Hierin pas je je professionele kennis en vaardigheden toe als internationaal projectmanager. Tijdens je stage schrijf je je scriptie en ontwikkel je een beroepsproduct op basis van je onderzoek. Je kiest voor een van de volgende drie routes:
- Academisch
- Professioneel
- Ondernemend
Elke van deze routes is ontworpen om jou te ondersteunen in je interesses en ambities.
De Capstone, of afstudeeropdracht, is de bekroning van zowel je stage als je hele opleiding. Drie weken lang laat je de competenties zien die je tijdens je studie hebt verworven. Er ligt daarbij speciale nadruk op jouw vermogen om effectief leiding te geven aan projecten en veranderingen door te voeren in een vakgebied naar keuze.
-
Rooster en vakken
Een week in de opleiding Global Project and Change Management bestaat uit 40 uur studie, waarvan 20 contacturen klassikaal en in workshops en 20 uur voor individuele opdrachten, groepswerk en huiswerk.
Jaar 1 en 2 Jaar 3 en 4 Vaardigheden Earth Charter and the SDG Agenda Minor: Managing Projects in a Globalized World Leadership skills Introduction to Project Management Minor: Value Creators Research skills Qualitative and quantitative research Free choice semester / study abroad Academic writing skills Sustainable business and marketing Internship and Capstone Perspective skills Financial literacy: management/ budgeting/ investing Complexity awareness History of globalisation Mobilization skills Geopolitics Critical thinking Diversity and inclusion Inclusive mindset and intercultural competences Social justice Self-awareness Intercultural competences Creativity Economics Resiliency Environmental economics Rhetoric and communication Academic writing and presentation Feedback skills (give and take) Impact entrepreneurship International business relations Future trends and scenarios / Emergent futures Personal leadership and professional development Sustainable development change Theory U: change management Inner Development Goals Socio-economic systems
-
Deze opleiding wordt in het Engels gegeven. Je kunt de opleiding daarom ook terugvinden op onze Engelstalige website.
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met wiskunde A of wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Daarnaast moet je een voldoende voor Engels hebben.
Meer over toelating op windesheim.com(opent in nieuw tabblad)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met wiskunde A of wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Daarnaast moet je een voldoende voor Engels hebben.
Meer over toelating op windesheim.com(opent in nieuw tabblad)
-
Mbo
Je bent toelaatbaar met een mbo-4-diploma en een gemiddelde van minimaal 7,5. Kan je gemiddelde niet worden berekend? Dan moet je laten zien dat je bovengemiddeld presteert, bijvoorbeeld met een referentie van je school. Daarnaast gelden de volgende eisen voor vakken:
- Engels: minimaal B2-niveau (of een internationaal equivalent).
- Wiskunde: havo-niveau, dit wordt getoetst bij Windesheim.
Let op: we accepteren alleen een volledig mbo-diploma, geen losse certificaten.
Meer over toelating op windesheim.com(opent in nieuw tabblad)
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de toelatingseisen(opent in nieuw tabblad)
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Voor Global Project and Change Management geldt namelijk een selectieprocedure. Er is ruimte voor slechts 80 nieuwe studenten, en we willen zeker weten dat jij goed bij onze leergemeenschap past.
Bekijk de aanmeldprocedure(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Kleinschalig en intensief onderwijs gericht op duurzame ontwikkeling.
- Focus op internationaal projectmanagement.
- Ambitieus studieklimaat binnen een sterke gemeenschap.
- Veel ruimte voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.
- Studeer of loop stage in het buitenland.
- Global Project & Change Management is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2025).
Maak kennis met de opleiding GPCM
En leer Windesheim én studentenstad Zwolle kennen! Van gezellige terrasjes tot leuke kroegen: het bruist in Zwolle. Bekijk de video waarin we je in vogelvlucht meenemen(opent in nieuw tabblad) over de campus. Zie jij jezelf hier al rondlopen? Je krijgt les in gebouw X.
Studentenstad Zwolle Instagram GPCM(opent in nieuw tabblad) Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je studie Global Project & Change Management
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Global Project & Change Management.
-
-
Beroepen
Wist je dat er in 2023 maar liefst 25 miljoen nieuwe project- en verandermanagers nodig zijn? Dat betekent dat je met een diploma in Global Project and Change Management straks volop keuze hebt uit carrièremogelijkheden. Of je nu droomt van een baan bij een NGO, een commerciële onderneming, een overheidsinstantie, of zelfs het starten van je eigen bedrijf. Hier zijn enkele voorbeelden van functies waarin onze alumni momenteel actief zijn:
- Duurzaamheidsmanager bij de Rabobank
- Programmamanager bij de Europese Commissie in Mexico
- Medeoprichter van Ragnarøk Sustainable Clothing
- Adviseur circulaire economie bij de Gemeente Zwolle
- Programmamanager inclusive supply chains bij Koltiva in Indonesië
- Assistant Professor Climate Change Communication bij de Universiteit van Amsterdam(opens in new tab)(opent in nieuw tabblad)
- Young Graduate Trainee in Strategic Evolution Policy bij het Europees Ruimteagentschap in Parijs(opent in nieuw tabblad)
-
Doorstuderen
Veel van onze studenten kiezen ervoor om na hun studie een master te doen. Onderzoek neemt in het studieprogramma een belangrijke plaats in, waardoor onze studenten meestal geen premaster nodig hebben. Mogelijk kun je dus direct inschrijven voor een masteropleiding. Wij hebben een sterke connecties bij andere universiteiten en deskundigheid op veel verschillende vakgebieden, dus we kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze. Recent afgestudeerden hebben zich ingeschreven voor opleidingen zoals:
- Climate Studies, Universiteit van Wageningen
- Sustainable Development, Maastricht University
- International Relations, University of Glasgow
- Global Health, Copenhagen University
- Sustainable Entrepreneurship & Innovation, ESCP Business School in Berlin
- International Development: Poverty, Conflict, & Reconstruction, University of Manchester
-
Baankans
89%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.559,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, excursies, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 250,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Informatie in het Engels(opent in nieuw tabblad) Download flyer(opent in nieuw tabblad)
Ervaringen van onze studenten
"This programme is mainly about business, research, and project management skills. There's a huge focus on sustainability. But we also have subjects like rhetoric writing and politics. The course which I liked most was Managing Projects for Sustainable Development.(opent in nieuw tabblad) During this semester, I went to Romania to work with our clients on a partnership between three schools."
"There are many chances to go abroad during the programme. For my elective, I can choose any university around the world that's partnered with Windesheim. I'm going to study in South Korea for six months."
"To me, the learning environment here is one of the most positive I've ever experienced. The people here are extremely helpful and actually really inspiring; they have a lot of great ideas. We work very closely with the lecturers, who are from all around the world. This really gives that international aspect to the programme."
"My experiences so far have been genuinely wonderful. My time here has been made special by the people here. They're passionate about so many different issues, but all care about making the world a better place. The study environment is also enjoyable since there is a flat hierarchy. You can approach all of your lecturers easily to ask questions or for extra resources."
"I decided to study this programme because of two reasons: I'm very passionate about human rights and human development, and the second reason is that I really want to work for an NGO or business to create change."
"Global Project and Change Management is not like other programmes. The curriculum is way more integrated, in the sense that we have larger learning units which consist of different courses. These courses really help you in inquiring your business, your professional, your research, and your project management skills. The courses that I especially like are leadership and change, and diversity, social justice and inclusion, because these help you open up to new ideas and reflect on your own behaviour."
"Zwolle is a very charming city. It feels like a fairytale town and there are a lot of things to do. What I really like about the Netherlands is the biking culture. You can access everything by bike!"