De opleiding Bedrijfskunde in Zwolle leert je hoe je bedrijfsprocessen analyseert, vernieuwt en organisaties effectief verbetert.
Je groeit uit tot een veelzijdige organisatieadviseur of manager en ontwikkelt brede bedrijfskundige kennis en vaardigheden. Of je nu werkt bij een familiebedrijf, multinational of overheidsinstelling: een organisatie is nooit af! Als bedrijfskundige onderzoek je welke veranderingen nodig zijn om een organisatie toekomstbestendig te maken én te houden. In deze opleiding leer je hoe je verbeteringen bedenkt, concrete plannen opstelt en anderen overtuigt en inspireert met jouw ideeën.
Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Bedrijfskunde
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In de eerste weken van de opleiding Bedrijfskunde zoek je samen met medestudenten een organisatie voor een interne analyse. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Daarna pak je door en voer je een externe analyse uit. Hoe doet jullie opdrachtgever het in vergelijking tot concurrenten? Hoe wordt de organisatie beïnvloed door economische ontwikkelingen?
Tegelijkertijd ga je samen met je studiebegeleider en medestudenten ontdekken of bedrijfskunde het vak is waarvan jij inderdaad enthousiast wordt. Tijdens deze werkveldoriëntatie kom je alles te weten over wat het vak inhoudt.Vakken Bedrijfskunde
Naast de projecten, volg je een aantal ondersteunde vakken. Denk aan:
- Professioneel communiceren: hoe presenteer je een rapport? Welke gesprekstechnieken zet ik wanneer in?
- Analyseren van de bedrijfsvoering
- Analyseren van de financiële structuur: welke afdelingen doen wat en waarom doen ze dat? Hoe lopen de geldstromen en in hoeverre is een organisatie financieel gezond? Hoe zorgt een organisatie voor een constante en juiste kwaliteit van haar producten en/of diensten?
- Ook sta je uitgebreid stil bij de rol van data in organisaties en ontwikkel je een innovatie voor een bedrijf.
Kortom: tijdens dit eerste jaar bedrijfskunde leg jij de basis waarop je in de volgende jaren voortbouwt.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar duik je in de analyse van een bedrijfskundige verandering. Om dit grondig aan te pakken, volg je vakken als:
- Gedrag in Organisaties
- Onderzoeksvaardigheden
- Informatiemanagement
Samen met je projectgroep onderzoek je waarom een organisatie een specifieke verandering heeft doorgevoerd, welke variabelen het effect van die verandering kunnen meten en hoe de organisatie toekomstbestendig kan blijven door deze variabelen continu te monitoren.
Stage
In de tweede helft van het tweede jaar loop je stage. Tijdens deze stage draai je volledig mee binnen een organisatie en maak je voor het eerst kennis met het werkende leven van een bedrijfskundige. Je werkt aan een project dat je zelf opzet, uitvoert en evalueert. Daarbij reflecteer je op je leiderschapsvaardigheden terwijl je het project in goede banen leidt.
Derde jaar: adviesvaardigheden en specialiseren
Het derde jaar is opnieuw opgedeeld in twee delen. In het eerste deel richt je je op het opstellen van een goed onderbouwd adviesrapport. Je leert een scherpe vraagdefinitie formuleren, de juiste diagnose te stellen, oplossingsrichtingen te verkennen en een helder advies te schrijven. Dit doe je binnen één van de drie contexten: publiek, privaat of internationaal. Je onderzoekt een bedrijfskundig vraagstuk, verzamelt relevante data en werkt toe naar een concreet advies dat je aan een organisatie presenteert.
Het tweede deel bestaat uit de Persoonlijke Profileringsruimte (PPR). Tijdens deze periode heb je alle vrijheid om je tijd te besteden aan wat jou het meest interesseert. Dit kan een minor zijn of een combinatie van losse vakken, die je overal in Nederland of zelfs wereldwijd kunt volgen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je minor gewoon bij Windesheim te doen. Er zijn wel twee criteria waaraan je moet voldoen:
- het onderwijs moet minimaal op hbo-niveau gegeven worden
- het mag niet overlappen met het overige onderwijs tijdens je bedrijfskundestudie
Sneller afstuderen
Sommige studenten hebben al een andere studie gevolgd voordat ze begonnen aan de opleiding Bedrijfskunde in Zwolle. De behaalde punten kan je dan inzetten in de PPR om zo sneller af te studeren.
-
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar geef je richting aan jouw afstuderen. Dit doe je door het kiezen van een afstudeerproject én door het kiezen van één van de twee uitstroomprofielen. Beide hebben een gemeenschappelijk deel waarin je verdere kennis en vaardigheden ontwikkelt. Aan jou de keuze welke draai jij wilt geven aan je studie Bedrijfskunde.
De uitstroomprofielen zijn:- Leiderschap en innovatie
- Overheid en ondernemen
Afstuderen
Je sluit de opleiding Bedrijfskunde af met een afstudeeropdracht bij een zelfgekozen organisatie. Daarin laat je zien wat je in de afgelopen vier jaren bij ons hebt geleerd.
Jouw afstudeeropdracht bestaat uit een onderzoek naar een vraagstuk. Hiervoor bedenk je oplossingen die je aan het bedrijf presenteert in de vorm van een aantal aanbevelingen. Het vraagstuk kies je in overleg met de organisatie en de opleiding. Het afstudeertraject duurt een halfjaar. Daarna ben jij helemaal klaar om aan de slag te gaan in het werkveld én mag je jezelf Bachelor of Science noemen! -
Praktijk tijdens je opleiding
Wist je dat meer dan de helft van onze docenten rechtstreeks uit de bedrijfskundige beroepspraktijk komt? Je gaat merken dat tijdens iedere les, ieder project en iedere opdracht de koppeling met de praktijk centraal staat. Als bedrijfskundige beschik je niet alleen over gedegen theoretische kennis. Je weet de theorie ook uitstekend te vertalen naar wat echte organisaties nodig hebben om zichzelf te verbeteren.
Stage en afstuderen
Bij twee onderdelen van je studie duik je volledig de praktijk in: je stage en je afstuderen. Je kunt na je studie zowel terecht binnen de commerciële als binnen de non-profitsector. Denk aan gemeenten, een bedrijf in de maakindustrie of een adviesbureau.
In het derde jaar van de hbo-opleiding Bedrijfskunde loop je een halfjaar stage. Dat is hét moment om te ontdekken hoe het er nu echt aan toegaat in de praktijk. Je kunt kiezen uit verschillende bedrijven. Tijdens je stage werk je mee in de organisatie en doe je een eigen onderzoek.
Studeren in het buitenland
Dat kan ook! Binnen Windesheim is er veel mogelijk. Heb je internationale ambities? Volg een deel van je opleiding in het buitenland. We hebben goede contacten met scholen in onder andere Frankrijk, Engeland, Finland, Litouwen, Portugal en Oostenrijk. Ook je stage of afstudeeropdracht kun je in het buitenland doen.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Werkveldoriëntatie Gedrag in organisaties Strategie en scenario's Gezamenlijke vakken Bedrijfsvoering en -advies Onderzoeksvaardigheden Informatiemanagement Profielkeuze:
1. Ondernemen & Overheid
2. Leiderschap & Innovatie
3. Wendbare organisaties
AfstuderenUitvoeren van een interne organisatieanalyse Informatiemanagement Juridische analyse Afstuderen Uitvoeren van een externe organisatieanalyse Verandermanagement Financiële- en afwegingsanalyse Analyseren van de financiële structuur Management Accounting Persoonlijke profileringsruimte Juridisch analyseren in bedrijf en samenleving Analyseren van de financiële structuur Projectmanagement Exploring international business Procesmanagement Professioneel communiceren in een zakelijke context Persoonlijk leiderschap Multidisciplinair co-creëren van een duurzame business innovatie Beheersbaar maken van organisatierisico's Doelgericht handelen op basis van data-analyse Analyseren van kwaliteit binnen een organisatie -
Flexibel studeren: een eigen leerroute voor elke student
Je studie moet passen bij jouw talenten, interesses of persoonlijke situatie. En je wil kunnen omgaan met een snel veranderende omgeving. Daarom kun je bij Bedrijfskunde flexibel studeren. Je volgt een eigen leerroute en dat kan op de volgende manieren:
Wat je wil leren
Je legt binnen de opleiding accenten op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld door het kiezen van een minor of afstudeerrichting, deelname aan projecten, stages en afstudeeropdrachten.
Waar je wil leren
Als je dat wilt, kun je een vak of minor bij een andere opleiding, een andere hogeschool of zelfs in het buitenland volgen.
Hoe en wanneer toetsen
Wil je liever een toets maken, een presentatie geven of een portfolio aanleveren? Voor sommige onderdelen kies je zelf hoe en wanneer je laat zien dat je de kennis en vaardigheden beheerst.
Versnellen of vertragen
Wil jij jouw studietijd verkorten of heb je juist wat meer tijd nodig? Heb jij al eerder een (hbo-) opleiding gedaan die voor vrijstellingen zorgt? In overleg kun je bij Windesheim je eigen studietempo bepalen.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights Bedrijfskunde
- Tijdens deze hbo-opleiding Bedrijfskunde ontdek je het brede werkveld van bedrijfskunde.
- Je gaat direct aan de slag met praktijksituaties en loopt stage.
- Studeren bij Windesheim doe je niet alleen. Je krijgt hulp wanneer jij dat wilt.
- Je kunt jouw stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland doen. We hebben goede contacten met scholen in onder andere Frankrijk, Engeland, Finland, Litouwen, Portugal en Oostenrijk.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Bedrijfskunde
Van gezellige terrasjes tot leuke kroegen: het bruist in Zwolle. En al helemaal tijdens de Bruisweek, de jaarlijkse introductieweek. Tijdens deze week leer je de opleiding, de stad en je toekomstige studie- en stadsgenoten kennen. Of neem alvast een kijkje in het gebouw van Bedrijfskunde: gebouw X.
Studentenstad Zwolle Meelopen/proefles Instagram Bedrijfskunde(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding Bedrijfskunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Bedrijfskunde.
-
-
Beroepen
Het bedrijfsleven wacht op je! We leiden je niet op tot één functie. Je wordt breed opgeleid om vraagstukken op te lossen door het combineren van bedrijfskundige kennis en vakgebieden. Daar zit jouw kracht! Ga aan de slag als:
- Accountmanager
- Medewerker kwaliteitszorg
- Binnendienstmedewerker
- Projectleider of teamleider
- Organisatieadviseur
-
Werkveld
Als bedrijfskundige ben je van waarde voor de overheid, maatschappelijke organisaties én het bedrijfsleven. Dus zowel in de profit als non-profitsector en in de zakelijke, financiële, juridische of commerciële dienstverlening.
Na je studie kan je bijvoorbeeld kiezen om aan de slag te gaan bij een adviesbureau, bij het Rijk of de provincie. Of in een specifieke branche (zoals zorg en welzijn). Waar jouw eigen interesse maar ligt. Binnen- of buitenland? Beide is mogelijk! Genoeg om uit te kiezen dus.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na je bacheloropleiding? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of een lerarenopleiding waarmee je al na een jaar les kunt geven. Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master volgt. Alvast een voorzetje van ons:
- Master Bedrijfswetenschappen
- Master Verandermanagement
- Master Bestuurskunde
- Master Beleid, Communicatie en Organisatie
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
89%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.559.-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, studiemateriaal en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer (opent in nieuw tabblad)