Geld is nooit een doel op zich, maar wél een middel om je doelen te bereiken. Goed financieel advies is daarbij onmisbaar. Bij Finance, Tax and Advice in Zwolle leer je alles over financieel en fiscaal advies.
Van beleggen tot belastingen en van hypotheken tot verzekeringen. En net zo belangrijk: je leert hoe je adviseert en je inleeft in je klant. Denk aan een erfenis. Wat adviseer jij dan: beleggen, investeren of sparen? Of een familiebedrijf dat op de dochter overgaat. Wat komt daarbij allemaal om de hoek kijken? Jij kent straks het antwoord op deze vragen en jouw deskundige advies maakt het verschil!
Deze opleiding is ook in deeltijd te volgen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Finance, Tax and Advice
Je krijgt een stevige basis om ondernemers, bedrijven, organisaties en particulieren te adviseren op financieel gebied. Met projectopdrachten, bedrijfsbezoeken en excursies krijg je volop de kans de theorie toe te passen in de praktijk. Genoeg bagage dus om direct het werkveld in te duiken als je klaar bent.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In de opleiding Finance, Tax and Advice (FTA) dagen we je vanaf de allereerste dag uit. Met je medestudenten buig je je over echte uitdagingen in de financiële sector. De docenten zijn zelf ook afkomstig uit de financiële sector, dus je werkt veel met praktijkvoorbeelden.
Onderwerpen in het eerste jaar
Een groot deel van de inhoud van jouw eerste jaar komt overeen met die van de opleidingen Accountancy en Finance & Control:
- Je leert de basis van een betrouwbare financiële administratie
- Je gaat aan de slag met een financieringsaanvraag voor een startende ondernemer
- Je traint adviesvaardigheden en je gaat een week meewerken bij de Belastingdienst
- Je leert over de verschillende processen in een bedrijf
Je krijgt inzicht in de belangrijkste financiële en fiscale processen en geldstromen bij zowel zakelijke als particuliere klanten. Daarnaast maak je kennis met financiële diensten en producten van:
- banken
- verzekeraars
- beleggingsinstellingen
- financiële dienstverlenende bedrijven
Daar speelt ook de manier van adviseren aan zakelijke en particuliere klanten een belangrijke rol in. Je wordt per slot van rekening (o.a.) opgeleid tot een allround financieel en fiscaal adviseur.
Certificaat: Wet financieel toezicht Basis
Ook haal je in je eerste jaar het certificaat Wft (Wet financieel toezicht) Basis. Dit is een wettelijk verplicht diploma voor alle financieel adviseurs. De opleiding FTA biedt je de mogelijkheid om meerdere Wft-certificaten te halen, zodat je na je studie meteen aan de slag mag met adviseren.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Vanaf het tweede jaar van je opleiding ga je meer de diepte in en krijgt het onderdeel Advice een belangrijke rol. Door met echte cases bezig te zijn ontwikkel je de kennis, vaardigheden en de houding van een financieel adviseur.
Onderwerpen in het tweede jaar
- het bankbedrijf
- het verzekeringsbedrijf
- de intermediair
- het managen in de financiële en zakelijke dienstverlening
- belastingen
- beleggen
- schadeverzekeringen
Internationale projecten
In de hoofdfase maak je in het tweede en derde jaar kennis met de manier waarop de financiële en fiscale dienstverlening in het buitenland is geregeld. Concreet ga je in België samen met Belgische studenten de Belgische en Nederlandse vastgoedmarkt met elkaar vergelijken. Met Duitse en Belgische studentcollega’s verdiep je je in Leuven in de internationale verzekeringsmarkt en speel je vier dagen lang een managementgame.
Trends in finance
In de hoofdfase komen verder belangrijke financiële trends en ontwikkelingen aan de orde die voor de wereld van Finance grote consequenties hebben. Denk bijvoorbeeld aan:
- de woning- en hypothekenmarkt in Nederland
- de financiering van de verduurzaming van onze economie
- de grote veranderingen op de pensioenmarkt
- de wijze waarop in de verzekeringswereld wordt gekeken naar risicomanagement en risico-acceptatie
Jij zal als toekomstig financieel adviseur daarin wegwijzer zijn voor jouw klanten.
Stage in het tweede jaar
In de tweede helft van het tweede jaar loop je 20 weken stage. Je krijgt zo een goed beeld van hoe jouw werk eruit kan gaan zien. En je doet een schat aan ervaring op. Wat je bijvoorbeeld kunt doen:
- Bij een tussenpersoon ben jij de schakel tussen de klant en de aanbieder van financiële producten.
- Bij een bank help je mee om klanten te adviseren over de financiële risico’s die ze lopen.
- Bij de belastingdienst of een fiscaal advieskantoor ben je mensen behulpzaam bij hun fiscale planning en zorg je voor de afhandeling van aangiftes en teruggaven.
Onderwerpen in het derde jaar
- beleggen
- financiering
- fiscale vraagstukken
- financiële en fiscale planning
- bedrijfsopvolging
-
Jaar 4: afstuderen
In het laatste jaar van je hbo-opleiding bepaal je welke richting je op wilt. Dit doe je door het kiezen van een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar waarin je je kennis verdiept of juist verbreedt.
Minor of premaster
Het eerste half jaar vrije ruimte kun je invullen met losse modules zoals je Wft diploma's of met een minor op Windesheim. Je kunt er ook voor kiezen om een minor op een andere hogeschool of zelfs in het buitenland te volgen. Hoe je je studie precies inkleurt is aan jou. Heb je plannen om door te leren? Volg dan een premaster en bereid je voor op een studie aan de universiteit.
Afstudeeronderzoek
Het afstudeerproject is het sluitstuk van de bacheloropleiding Finance, Tax and Advice. In een periode van 20 weken doe je zelfstandig onderzoek en voer je een opdracht uit bij een bedrijf. Je legt alles vast in het eindverslag van je project, dat je presenteert én verdedigt op je afstudeerzitting. Je bewijst dan dat je je hbo-diploma meer dan waard bent!
Afstudeervoorbeelden:
- Je schrijft een financieel plan voor een vermogende klant van een bank;
- Je werkt mee bij een tussenpersoon en doet onderzoek naar een efficienter hypotheekproces;
- Je werkt mee op een fiscaal adviesbureau en schrijft mee aan een fiscaal advies voor een bedrijfsovername.
Begeleiding
Afstuderen bij de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice doe je deels zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt tips en trucs van de docent en jouw begeleider uit de praktijk. Heb je alles met succes afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar studeren vanaf nu Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Je leert tijdens de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice veel in de praktijk. Zo ben jij eigenlijk direct in business en werk je al aan je cv. Je werkt aan projecten met actuele onderwerpen, loopt stage, volgt gastcolleges en gaat op excursies.
Projecten uit de praktijk
Tijdens verschillende projecten krijg je te maken met opdrachten van interne en externe opdrachtgevers. Daarbij werk je projectmatig aan de meest geschikte oplossing. Met Duitse en Belgische studenten speel je bijvoorbeeld een verzekeringsgame. Jullie vormen tijdelijk het virtuele management van een verzekeraar. Ook met onze zuiderburen ga je aan de slag. Tijdens dit project houd je je met Vlaamse studenten bezig met vastgoed en vergelijken jullie de Nederlandse met de Belgische situatie.
Stage
In jouw stage in het tweede jaar werk je 20 weken bij een bedrijf naar keuze. Hier kun je laten zien wat je al weet en kunt. Je werkt mee en doet een klein onderzoek waar het bedrijf echt iets aan heeft. Je stage sluit je af met een eindverslag.
Onze studenten liepen bijvoorbeeld eerder stage bij:
- Bankkantoren, waar ze als adviseur klanten hielpen met dagelijkse bankzaken
- Een fintechbedrijf, waar ze meewerkten aan een digitaal hypotheekadvies
- Een kledingbedrijf, waar ze de financiële administratie op orde brachten
Internationale projecten of stage in het buitenland
De branche wordt steeds internationaler. Daarom staan er ook internationale projecten op het programma. Je kunt ook de grens oversteken en een periode in het buitenland studeren tijdens je minor of stage. Of studeer af in het buitenland.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Bedrijfseconomische beginselen Beleggen Internationale verzekeringsname met Duitse en Belgische studenten Minor Financieringsaanvraag Duurzaam wonen Financiële en fiscale planning Afstudeeropdracht Aandelenanalyse Risico analyse Bedrijfsopvolging en financiering International business Schadeverzekeringen particulier en zakelijk Zakelijk internationaal advies Project Hulp bij Belastingaangifte Internationaal vastgoedproject met Belgische studenten Compliance en ethiek Data-gedreven adviseren Meewerkstage en onderzoek in de praktijk (20 weken) Business innovatie Zakelijke advisering -
Flexibel studeren bij Windesheim
Je studie moet passen bij jouw talenten, interesses of persoonlijke situatie. En je wil kunnen omgaan met een snel veranderende omgeving. Daarom kun je bij opleiding Finance, Tax and Advice flexibel studeren. Je volgt een eigen leerroute en dat kan op de volgende manieren.
Wat je wil leren
Je legt binnen de opleiding accenten op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld door het kiezen van een minor of afstudeerrichting, deelname aan projecten, stages en afstudeeropdrachten.
Waar je wil leren
Als je dat wil, kun je een vak of minor bij een andere opleiding, een andere hogeschool of zelfs in het buitenland volgen.
Hoe en wanneer toetsen
Wil je liever een toets maken, een presentatie geven of een portfolio aanleveren? Voor sommige onderdelen kies je zelf hoe en wanneer je laat zien dat je de kennis en vaardigheden beheerst.
Versnellen of vertragen
Wil jij jouw studietijd verkorten of heb je juist wat meer tijd nodig? Heb jij al eerder een (hbo-) opleiding gedaan die voor vrijstellingen zorgt? In overleg kun je bij Windesheim je eigen studietempo bepalen.
-
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- De praktijk staat centraal. Je loopt stage, werkt aan echte opdrachten uit de financiële sector, gaat op excursie en werkt veel aan je adviesvaardigheden.
- Maak kennis met de internationale markt door stage of studie in het buitenland. Ook werk je met Duitse en Vlaamse studenten aan vastgoed- en verzekeringsprojecten.
- Haal je Wft-beroepskwalificatie: een officieel diploma waarmee je voor de wet aantoont dat je bekwaam bent om individueel advies te geven.
- Jouw interesses zijn leidend. Zo bepaal je zelf waar je stage loopt en welke richting (minor) je kiest.
- Bij Windesheim kun je flexibel studeren, handig als je graag zelf regie wilt hebben.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Finance, Tax and Advice
Benieuwd waar jij straks je colleges Finance, Tax and Advice gaat volgen? En hoe het is om te studeren in Zwolle? Bekijk eens de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen, bezoek een open dag of neem een kijkje op de Instagram van de Finance-opleidingen in Zwolle(opent in nieuw tabblad). Zo krijg je een indruk van de opleidingen en het studentenleven. Of neem een kijkje in gebouw X, de thuisbasis van de opleiding. Hopelijk heb je geen hoogtevrees, want we zitten op de 9e etage!
Na je opleiding Finance, Tax and Advice
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Finance, Tax and Advice.
-
-
Beroepen
Na 4 jaar studie ben jij in staat om particulieren en ondernemers en bedrijven slim te adviseren als het aankomt op financiële zaken, belastingtechnische vraagstukken, riskmanagement, verzekeringen en beleggingskwesties. Waar en hoe? Dat ligt helemaal aan jou. Want de sector waarin je na de studie Finance, Tax and Advice terechtkomt is zeer breed. Enkele opties:
- Financieel adviseur
- Belastingadviseur
- Private banker
- Persoonlijk financieel planner
- Kredietanalist
- Compliance specialist
- Medewerker FIOD
- Productmanagement bij een financiële instelling
-
Werkveld
Met jouw hbo-diploma op zak ben jij een gewilde professional. Ook omdat je de in de financiële wereld vereiste Wft-diploma’s al in huis hebt. Na 1,5 jaar werken, verdien je vaak al bovengemiddeld, met snel uitzicht op een vaste baan. Maar belangrijker: je hebt geleerd om te denken en te handelen in het belang van klanten en bent daarom extra waardevol voor de financiële sector.
Je kunt aan de slag in de profitsector: banken, verzekeringsmaatschappijen, fiscale advieskantoren, effectenkantoren, beurzen of multinationals. Maar ook de non-profitsector verwelkomt je met open armen. Denk bijvoorbeeld aan de belastingdienst, financieel toezicht of aan budgetbeheersing.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na het afronden van de opleiding Finance, Tax and Advice? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo'n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Fiscaal Recht
- Master Finance (specialisatie Bedrijfswetenschappen)
- Master Fiscale Economie
- Master Financiële Planning
- Master Finance and Investments
-
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400 in je eerste jaar) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Laptopadvies Download flyer(opent in nieuw tabblad)