Hou je van cijfers en ben je oplossingsgericht? Dan is de brede opleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie) jouw studie!
Bedrijven en organisaties, groot en klein, lopen elke dag tegen talloze uitdagingen aan. Groei, innovatie, reorganiseren, big data, duurzaamheid en overnames. Weet jij het verschil te maken en kan jij de directie helpen bij belangrijke beslissingen? Bij de Nederlandstalige opleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie) leer je kostprijzen berekenen, begrotingen controleren, aandelenanalyses maken, de omzet in de gaten houden en meerjaren scenario’s onderbouwen. Ontwikkel jezelf, word wijzer en maak de wereld beter.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Finance & Control
Bij Finance & Control (Bedrijfseconomie) maak je kennis met het brede economische werkveld: van aandelenanalyses tot kostprijsberekeningen. Het eerste jaar is voor alle finance opleidingen grotendeels gelijk.
Bij Finance & Control leer je hoe je cijfers analyseert en een gedegen advies geeft op managementniveau. Elke student is bij ons uniek, jij bent geen nummer. In onze klassen staat jouw persoonlijke ontwikkeling tot finance professional centraal.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In de eerste weken van de opleiding ga je samen met je klasgenoten op zoek naar een organisatie voor een interne analyse. Wat gaat er goed binnen de organisatie en wat kan er beter? Hoe staat de organisatie er financieel voor? Daarnaast denk je na over financiën voor een startende onderneming bij de module bedrijfseconomische beginselen. Na de interne analyse ga je een stap verder en voer je ook een externe analyse uit. Hoe presteert jullie opdrachtgever in vergelijking met concurrenten? Hoe wordt de organisatie beïnvloed door economische en financiële ontwikkelingen?
Praktijkervaring opdoen
Benieuwd of deze opleiding echt bij je past? In de eerste weken maak je kennis met het werkveld. Je loopt een dag mee bij een organisatie en ontdekt of je enthousiast wordt van Finance & Control. Daarnaast ga je op bedrijfsbezoek en voer je diverse projectopdrachten uit. Je leert onder andere hoe je processen binnen organisaties in kaart brengt en een financieringsaanvraag opstelt. Ook analyseer je aandelen om te bepalen waar het kasgeld van een organisatie in kan worden geïnvesteerd.
Propedeuse Finance
Een groot deel van de inhoud van jouw eerste jaar komt overeen met de andere finance opleidingen Accountancy en Finance, Tax and Advice. Dit maakt een eventuele overstap makkelijker; hierdoor loop je geen studievertraging op. Je studiebegeleider helpt je bovendien om je plek te vinden op de campus, wat onze studenten als zeer prettig ervaren. Hulp is altijd binnen handbereik!
Werkvormen en begeleiding
Tijdens de colleges werk je zowel samen als alleen aan verschillende modules. Je volgt ook ondersteunende vakken zoals advisering, Excel en storytelling met data. Projecten doe je in groepjes van drie tot vier personen, waarbij je echte praktijksituaties van een financiële afdeling onderzoekt. Je past je opgedane kennis dus direct toe! Daarnaast maak je ook tentamens die je individueel aflegt.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar van je opleiding duik je dieper in de wereld van bedrijfseconomie en pas je je kennis direct toe. Je gaat aan de slag met het berekenen van kosten, het zichtbaar maken van financiële resultaten, het opstellen van (jaar)verslagen en het efficiënter maken van bedrijfsprocessen. Ook werk je met managementinformatiesystemen en leer je:
- Hoe je bepaalt of investeringen de moeite waard zijn
- Hoe je financiële risico's analyseert
- Hoe je informatie uit ICT-systemen haalt
- Hoe je informatie duidelijk overbrengt aan het management en de directie
Vakken
Je leert hoe je financieel inzicht koppelt aan kennis van organisaties en hun omgeving. Hoe zorg je dat de kwaliteit goed blijft? Hoe ontwikkel je een strategie voor een bedrijf en voer je deze uit? Dit ontdek je in vakken zoals kwaliteitsmanagement en strategisch management.
Consultancy-dagen en stage
In het tweede jaar doe je mee aan consultancy-dagen waarin je leert hoe je goed advies geeft aan bedrijven. Je werkt met je groepje aan echte cases en aan het eind geef je advies aan een echte organisatie. Daarnaast loop je in dit semester stage bij een bedrijf naar keuze, in binnen- of in het buitenland. Zo krijg je de kans om je kennis in de praktijk te brengen.
Projecten
Net als in het eerste jaar werk je ook in het tweede en derde jaar samen met je medestudenten aan projecten en praktijkopdrachten. Je onderzoekt onder andere in hoeverre een bedrijf 'in control' is en geeft advies als een financieel consultant.
Praktijkopdracht
In het derde jaar brainstorm je met de directie van een echt bedrijf over nieuwe, duurzame manieren om geld te verdienen. Daarna onderzoek je of een van deze ideeën financieel haalbaar is en geef je advies aan de directie. Zo breng je alles wat je hebt geleerd in de praktijk.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden verzameld en bent klaar om te laten zien wat je de afgelopen drie jaar hebt geleerd. Dit doe je tijdens je afstudeeropdracht. Zo ben jij straks goed voorbereid op je allereerste baan. Maar voor het zover is, ga je eerst nog aan de slag met een minor naar keuze.
Minor kiezen
Geef je studie een eigen boost! Dit half jaar mag jij zelf kiezen waar jij je graag in wil verdiepen of specialiseren. Jouw interesses staan centraal. Dit kan bijvoorbeeld door een minor te kiezen. Een minor is een onderwijsprogramma van een halfjaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor onze eigen minoren Blockchain & Cryptocurrency of Applied Data Science. Óf je kiest voor een minor bij een andere hogeschool, of zelfs in het buitenland! Je kunt je vrije keuzeruimte ook invullen met een premaster Business Administration, Finance of Accounting & Controlling. Zo kun je na je hbo-opleiding direct doorstromen naar een master aan verschillende universiteiten. Genoeg keuze dus!
Afstudeeronderzoek
Na je minor begin je met je afstudeeropdracht. Je lost een echt probleem op voor een organisatie. Misschien doe je onderzoek naar de juiste kostprijzen van een nieuw product of dienst, of je onderzoekt de kansen en risico’s van een nieuw verdienmodel. Je wordt beoordeeld op wat je als young finance professional in je eerste baan zou moeten kunnen.
Afstuderen
Afstuderen bij Finance & Control doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt tips & tricks van je begeleidende docent, je bedrijfsmentor en medestudenten tijdens intervisie-bijeenkomsten. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je vanaf nu Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Vanaf het allereerste jaar van je opleiding ga je aan de slag met praktijkprojecten. In het tweede jaar loop je stage. Ook het afstuderen doe je bij een organisatie in de praktijk. Zo koppel je de theorie aan de praktijk, werk je aan je netwerk en heb je al flink wat op je cv staan vóór je afstudeert.
Projecten
Tijdens je opleiding werk je aan meerdere projecten waarbij je het werkveld verkent en verschillende problemen en financiële kansen onderzoekt. Je werkt projectmatig aan oplossingen die je vastlegt in een implementatieplan of adviesrapport.
- Eerste jaar: analyseer je in groepsverband de interne en externe processen van een bestaand bedrijf.
- Tweede jaar: werk je met je groepsgenoten aan verschillende praktijkopdrachten. Je bepaalt in hoeverre een bedrijf 'in control' is en brengt een advies uit.
- Derde jaar: brainstorm je in het project duurzaam businessmodel met het management van een echt bedrijf over nieuwe verdienmodellen en onderzoek je of één van jullie ideeën echt kansen biedt.
Stage
Jouw stage is hét moment om te ontdekken hoe het er echt aan toegaat in de praktijk. In het tweede jaar loop je een stage van een halfjaar. Je kiest zelf waar. Wat dacht je van bedrijven als Ahold Delhaize, Heineken, KLM, of een succesvolle onderneming bij jou in de buurt? Je kunt zelfs stagelopen in het buitenland! Er zijn veel opties. De vraag is: wat past het beste bij jou?
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten wat er allemaal op je rooster komt te staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van Finance & Control. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er concreet uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Projecten: Interne en externe analyse, aandelenanalyse, business innovatie Interne controle in praktijk Projecten New Business Models en Verantwoordingsoverzichten Minor Bedrijfseconomische beginselen Kwaliteitsmanagement Riskmanagement & Contingency Plan Afstudeeropdracht Werkveldoriëntatie Fabriek en onderhanden werk Strategische Aspecten Managementaccounting Financieringsaanvraag Geld en financiering International Businessplanning voor Financials Jaarverslaglegging en fiscale winstbepaling BIV en IT-trends Multicompanyrapportage met Buitenlandse Activiteiten Bedrijfseconomisch adviseren Managementrapportage Dilemma’s in de Praktijk International business for financials Stage Data-analyse Praktisch werken met Exact Financiële Verantwoording en Beslissingsvaardigheden Data-gedreven Adviseren Interne en Externe Rapportagecyclus met Fiscale Positie Managementbeheersingssystemen Financiële Managementgame en Financiering Integrated Reporting Duurzaam New Businessmodel -
Flexibel studeren: een eigen leerroute voor elke student
Je studie moet passen bij jouw talenten, interesses of persoonlijke situatie en je wil kunnen omgaan met een snel veranderende omgeving. Daarom kun je bij de opleiding Finance & Control flexibel studeren. Je volgt een eigen leerroute en dat kan op de volgende manieren:
Wat je wil leren
Je legt binnen de opleiding accenten op verschillende onderwerpen door het kiezen van een minor, het mogelijk volgen van een pre-master aan de universiteit, het selecteren van een afstudeeropdracht en door deel te nemen aan projecten en stages.
Waar je wil leren
Als je dat wil, kun je een vak of minor bij een andere opleiding, een andere hogeschool of zelfs in het buitenland volgen.
Hoe en wanneer toetsen
Wil je liever een toets maken, een presentatie geven of een portfolio aanleveren? Voor sommige onderdelen kies je zelf hoe en wanneer je de leeruitkomst aantoont.
Versnellen of vertragen
Heb jij al eerder een (hbo-) opleiding gedaan die voor vrijstellingen zorgt? Wil jij jouw studietijd verkorten of heb je juist wat meer tijd nodig? In overleg met je SB’er kun je bij Windesheim je eigen studietempo bepalen.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met bedrijfseconomie of economie of management en organisatie én wiskunde A of wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG) met bedrijfseconomie of economie of management en organisatie
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Praktijkervaring staat centraal. Zo loop je stage, werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers en ga je op excursie.
- Je krijgt les in een kleine klas waar jouw persoonlijke ontwikkeling tot finance professional centraal staat.
- Jouw interesses zijn leidend. Zo bepaal je zelf waar je stage loopt en welke richting (minor) je kiest.
- De finance opleidingen zijn in het eerste jaar bijna hetzelfde. Zo leg je een brede basis en kun je nog switchen als je ontdekt dat een andere richting net iets beter bij je past.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Finance & Control
Benieuwd waar jij straks je lessen Finance & Control gaat volgen? En hoe is het om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen, bezoek een open dag of neem een kijkje op het instagramaccount van de opleiding(opent in nieuw tabblad)! Of bekijk eens de video van gebouw X, de thuisbasis van de opleiding. Hopelijk heb je geen hoogtevrees, want we zitten op de 9e etage!
Na je opleiding hbo Bedrijfseconomie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Finance & Control (Bedrijfseconomie).
-
-
Beroepen
Finance & Control is een brede opleiding. Als bedrijfseconoom weet jij straks als geen ander hoe een bedrijf er financieel voor staat en hoe je feilloos de juiste financiële en strategische keuzes maakt. Je ontpopt je tot een veelzijdige professional die diverse functies kan gaan uitoefenen. Denk aan:
- Financial controller
- Financieel manager
- Businessanalist
- Consultant
- Accountmanager
- Riskmanager
-
Werkveld
Met je diploma Finance & Control sta jij sterk. Je bent breed opgeleid en kunt terecht op de financiële afdeling van organisaties, of bij bedrijfseconomische adviesbureaus of bij accountants- en administratiekantoren. Of is voor jezelf beginnen iets voor jou? Ga dan aan de slag als zzp'er en geef financieel advies aan bedrijven van eenmanszaken tot grote(re) ondernemingen.
Of het nu om een mkb, ziekenhuis of multinational gaat – aan iemand die financieel de juiste beslissingen neemt, heeft elke organisatie behoefte. Jij zorgt ervoor dat alle bedrijfsprocessen goed verlopen door de financiële informatie toegankelijk te maken of de besluitvorming en verantwoording te verbeteren. Je adviseert het management of de directie over financiële zaken.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Finance & Control? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een master, lerarenopleiding of post-hbo! Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master kunt volgen. Heb je je premaster tijdens je studie al afgerond? Dan kun je ook direct instromen in de Master of Business Administration van de Universiteit Twente of de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
- Post-bachelor Controlling
- Master of Finance
- Master of Business Administration (MBA)
- Master Accountancy and Control
- Master Accounting and Finance
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
89%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.600,-
bruto, op basis van 38 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Laptopadvies Download flyer(opent in nieuw tabblad)