Van big data, robotisering tot duurzaamheid. Enkele van de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen die veel invloed hebben op de werking van een organisatie.
Als bedrijfskundige analyseer je dit soort veranderingen en bekijk je hoe bedrijven hiervan kunnen profiteren. Dat vraagt om professionals die van aanpakken weten en dingen goed kunnen overzien. Met de vaardigheden en praktijkervaring die je in de opleiding Bedrijfskunde in Almere opdoet, zorg jij er straks voor dat bedrijven verder komen!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Bedrijfskunde
In het eerste jaar van je studie volg je business- en managementvakken van verschillende business- en managementopleidingen. Zo leer je het brede werkveld kennen waarin je straks terechtkomt. En maak je kennis met methoden en modellen die je later in de praktijk kunt gebruiken.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar ontdek je het brede werkveld van Bedrijfskunde. Voor wat voor soort banen word je met deze studie precies opgeleid? Door op bezoek te gaan bij verschillende bedrijven krijg je een kijkje in de praktijk. Zo kom je erachter of het vakgebied écht iets voor je is.
Projecten uit de praktijk
Tijdens de opleiding Bedrijfskunde werk je in projectgroepen waarbij je kennismaakt met vraagstukken uit de praktijk. In het eerste jaar leer je je oriënteren op je toekomstig beroep. Daarnaast leer je hoe je een organisatieanalyse uitvoert en hoe omgevingsinvloeden een organisatie kunnen beïnvloeden. Ook volg je modules op het gebied van:
- data-analyse
- international business
- bedrijfsprocessen
- financiën
- duurzame business-innovatie
Welk onderdeel je ook volgt: altijd is er een link met de praktijk. Een deel hiervan word je aan de hand van casussen aangereikt, maar je krijgt ook les van gastdocenten. Deze bedrijfskundigen kunnen als geen ander vertellen hoe het er in de echte praktijk aan toe gaat.
Kleinschalige opleiding
Onze opleiding onderscheidt zich niet alleen door de praktijkgerichte aanpak, maar ook door kleinschaligheid. Je komt in een klas met ongeveer 30 studenten. Docenten en studenten kennen elkaar goed en je krijgt veel persoonlijke begeleiding.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar loop je mee in een bedrijf of organisatie. Je ziet dan hoe de theorie die je op school hebt geleerd, in het bedrijfsleven wordt toegepast.
In de leerlijn Persoonlijk Professioneel Leiderschap leer daarnaast je hoe je leiding kunt nemen over je eigen studieloopbaan. Namelijk in projecten en andere samenwerkingsvormen. Je deelt je ervaringen met medestudenten in onze leergemeenschap: de BDK-workspace. Je leert hier met en van elkaar! Ook bedrijfskundige methodes als scrum en LEAN behoren aan het eind van jaar 2 tot jouw toolkit!
Adviseer een bedrijf
Tijdens jaar 3 ga je opnieuw de praktijk in tijdens een Comakership (een opdracht voor een echte werkgever). Samen met medestudenten vorm je een adviesbureau. Jullie lossen een concreet organisatievraagstuk op.
Minor
Je volgt ook een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Wat jij wilt leren is leidend en je kunt je verdiepen of juist verbreden. Dat kan bij ons, een andere hogeschool of zelfs in het buitenland. Denk aan minors als Zorgprocessen verbeteren of Internationaal Ondernemen.
Studeren in het buitenland
Je kunt ook een periode in het buitenland studeren bij een partnerhogeschool. Doe een half jaar marketing in Barcelona. Of scherp je ondernemersplan aan in de Verenigde Staten.
-
Jaar 4: afstuderen
Het vierde jaar sluit je af met een uitstroomprofiel. Daarvoor kun je in Almere blijven of naar Zwolle gaan.
Afstuderen via een Comakership
Dit is hét moment waarop je laat zien dat je alle kennis en vaardigheden in huis hebt om als bedrijfskundige aan de slag te gaan. Je voert zelfstandig een opdracht uit voor een bedrijf of organisatie. Die opdracht noemen we een Comakership. Zo kun je bijvoorbeeld:
- Advies uitbrengen om wachttijden in het ziekenhuis te verlagen;
- Een voorstel doen voor het slimmer inzetten van flexmedewerkers, of;
- Een dashboard bouwen waarmee een bank de prestatie van haar kantoren kan meten.
Begeleiding en hbo-diploma
Uiteraard hoef je het afstuderen bij de opleiding Bedrijfskunde in Almere niet helemaal alleen te doen, want vanuit zowel de opleiding als de opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je kunt sparren. En natuurlijk vind je ook steun bij jouw medestudenten. Wanneer zowel jij, jouw begeleider en de opdrachtgever tevreden zijn, ben je afgestudeerd en mag je jezelf Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Tijdens je hbo-opleiding Bedrijfskunde in Almere werk je volop aan projecten, loop je stage en doe je Comakerships.
Projecten
Om ervaring op te doen in verschillende situaties, ga je tijdens je studie aan de slag met allerlei projecten voor echte opdrachtgevers.
Stage
In het tweede jaar loop je stage bij een bedrijf. Je werkt mee in de organisatie en onderzoekt aan de hand van opdrachten hoe de organisatie functioneert. Zo ervaar je in het echt hoe de theorie wordt toegepast in de praktijk.
Comakership
In het derde jaar vorm je samen met medestudenten een adviesbureau en doe je een Comakership. Jullie opdrachtgever is een bedrijf of een organisatie, zoals een gemeente of een zorginstelling. Jullie voeren een onderzoek uit, geven advies en zorgen ervoor dat er draagvlak in de organisatie komt om dit ook écht te implementeren. Zo ontdek je waar je echt goed in bent én werk je direct aan je cv. Ook je afstuderen doe je met een Comakership. Studenten deden onder andere Comakerships bij:
- VodafoneZiggo. Lees hoe Alexander daar zijn concept voor zelforganiserende teams heeft uitgerold.
- Rabobank
- Gemeente Almere
- KLM
- Leaseplan
- Alfen
- De Nederlandsche Bank
-
Rooster en vakken
Hieronder een greep uit het vakkenaanbod. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Uitvoeren van een interne Organisatie analyse Stage: een project inrichten Comaker Methodologie Oriënteren op toekomstig beroep en werkvelden Stage : een project uitvoeren Onderzoeksvaardigheden Strategisch management Professioneel communiceren in een zakelijke context Stage: Persoonlijk leiderschap Adviesvaardigheden Circulair ondernemen Uitvoeren van een externe analyse Evalueren van verandering Verandermanagment Operations management Analyseren van de bedrijfsvoering en adviseren Kwalitatieve en kwantitatieve dataverzameling Operationsmanagment Organisatieontwikkeling Toepassen van HR processen en instrumenten Data analyseren Financiële besluitvorming Strategische samenwerking Exploring international business Minor (eigen keuze) Afstudeer Comaker Analyseren van kwaliteit binnen een organisatie Analyseren van de financiële structuur Doelgericht handelen op basis van data-analyse Co-creëren van een duurzame innovatie Samen werken aan diversiteit, houding en gedrag
-
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- Ontdek het brede werkveld tijdens de opleiding Bedrijfskunde in Almere.
- Docenten en studenten kennen elkaar goed en je krijgt veel persoonlijke begeleiding.
- We leggen veel nadruk op het praktisch toepassen van kennis, bijvoorbeeld tijdens stage, projecten en Comakerships.
- Je kunt een periode in het buitenland studeren: doe een half jaar marketing in Barcelona of scherp je ondernemersplan aan in de Verenigde Staten.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Bedrijfskunde in Almere
Benieuwd waar je binnenkort alles leert over bedrijfskunde? En hoe het is om in Almere te studeren? We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Almere, kom een middag meelopen of bezoek een open dag.
We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Vanaf 2027 zal je studeren in het meest duurzame pand van Nederland! Check hier de voortgang van de bouw.
Na je opleiding Bedrijfskunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Bedrijfskunde.
-
-
Beroepen
Het bedrijfsleven wacht op je! We leiden je niet op voor één functie. Jouw kracht zit juist in je veelzijdigheid. Je hebt het vermogen om vraagstukken slim op te lossen door bedrijfskundige kennis en meerdere vakgebieden te combineren. Na je studie Bedrijfskunde gaan er deuren voor je open als:
- Businessanalist
- Organisatieadviseur
- Beleidsmedewerker
- Projectleider of teamleider
-
Werkveld
Met je hbo-diploma Bedrijfskunde op zak ben je van waarde voor de overheid, maatschappelijke organisaties en het (internationale) bedrijfsleven. Je werkt bijvoorbeeld in de zakelijke, financiële of commerciële dienstverlening of in de industrie. Je kunt ook kiezen om aan de slag te gaan bij een adviesbureau, de rijksoverheid, provincies of specifieke branche waar jouw interesse ligt.
Liever eigen baas na je studie? Wil je bijvoorbeeld direct je eigen start-up beginnen? Ook op het zelfstandig ondernemerschap ben je tijdens je hbo-opleiding al goed voorbereid. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
Na Bedrijfskunde kun je doorstuderen. Ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of een lerarenopleiding waarmee je al na een jaar voor de klas kunt staan. Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je een master volgt. Alvast een voorzetje van ons:
- Master Bedrijfswetenschappen
- Master Verandermanagement
- Master Bestuurskunde
- Master Beleid, Communicatie en Organisatie
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
89%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.559,-
bruto, op basis van 37 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop en boeken.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)