Wil je je (her)registreren in het SKJ, maar voldoe je niet aan de eisen? Dan is de cursus Jeugd- en gezinsprofessional in Zwolle iets voor jou.
Het werkveld vraagt voor een aantal functies binnen zorg rondom jeugd, om registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Met deze beroepsregistratie laat je aan je cliënten en je werkgever zien wat je waard bent. Vakbekwaam en continu werkend aan je professionele ontwikkeling. Wij bieden je op locatie in Zwolle twee modules die jou kunnen helpen om te voldoen aan de voorwaarden voor (her)registratie. Welke module het best bij jou past, hangt af van het scholingsadvies dat je hebt ontvangen van het SKJ. We bespreken dat tijdens het intakegesprek dat we met jou plannen nadat je je hebt ingeschreven.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Jeugd- en gezinsprofessional
-
-
Inhoud opleiding
Beide modules starten één keer per jaar in september. Je volgt de lessen samen met onze deeltijdstudenten.
Jeugd- en gezinsprofessional bestaat uit 2 losse modules:
- Interveniëren en regie bij complexe situaties
- Positionering binnen de maatschappelijke context
Interveniëren en regie bij complexe situaties
In deze module komt het inzetten van pedagogische en gedragsgerichte interventies uitgebreid aan bod. Jij signaleert en inventariseert veiligheidsrisico’s binnen de context jeugd- en gezinsprofessional. Je leert hoe je regie moet voeren en hoe je interdisciplinair werkt binnen de jeugdcontext. Na afronding van deze module zet jij duurzame pedagogische en/of gedragsgerichte interventies in in een begeleidingstraject, dialoog en in samenwerking.
Jij kunt na afronding van deze module in een begeleidingstraject, in dialoog én in samenwerking, duurzame interventies inzetten. Je kunt gemaakte keuzes onderbouwen. En veiligheidsrisico’s (zoals kindermishandeling, huiselijk en seksueel geweld) signaleren in een primaire leefomgeving. Ook kom je zelfstandig, maar in samenwerking met betrokkenen, tot een integraal plan in complexe situaties. En voer je in minimaal twee verschillende contexten de regie waarbij je het netwerk optimaal benut. Om je hierbij te helpen, ga je tijdens de module aan de slag met diverse onderwerpen:
- Werken met de Meldcode
- Training ambulante gezinsbegeleiding
- Professionaliseringslessen (dilemma’s, beroepscode en kwaliteit)
- Werken in gedwongen kader met richtlijnen
- Gezin, ouderschap en scheiding
- Wet- en regelgeving
- Psychopathologie
- Individuele coaching
Positionering binnen de maatschappelijke context
Wil jij beroepstaken in de context van jeugd gaan uitvoeren? Ga aan de slag met het initiëren van een samenwerking tussen organisaties en goede zorg. Je signaleert en analyseert kansen en bedreigingen. Je formuleert een eigen visie en doet verbetervoorstellen. Zodat je na afloop van de module bijvoorbeeld een beleidsnotitie of projectplan kan opstellen.
Je hebt tijdens de klassikale lessen in de module face-to-face-contact met docenten en mededeelnemers. Daarnaast voer je opdrachten uit in je eigen praktijk, maak je online opdrachten en houd je in een portfolio je leeruitkomsten bij.
In deze module staat het initiëren van een samenwerking tussen organisaties en goede zorg centraal. Jij signaleert en analyseert. Onder andere op basis van je eigen ervaring en kennis van de sociale kaart, kansen en bedreigingen in de samenwerking tussen organisaties. Je formuleert je eigen visie en onderbouwt deze met theorieën op het gebied van (jeugd)criminologie en sociologie. Na afloop kun je een beleidsplan schrijven en diverse verbindingen aanbrengen op beleidsniveau. En van daaruit komen tot een duurzame samenwerking. Je gaat aan de slag met onderwerpen als:
- Duurzame samenwerking in de jeugdzorg
- Jeugdgezondheidszorg
- Moreel Beraad
- Wet- en regelgeving
Praktijk
Je gaat ook actief aan de slag met online lesactiviteiten en je werkt aan praktijkopdrachten die je in je eigen werksituatie kunt uitvoeren. Hier ben je ongeveer 8 - 12 uur mee bezig. Hierbij werk je aan verschillende leeruitkomsten. Hieronder lees je wat je per module doet.
- Module Interveniëren en regie bij complexe situaties
Je gaat thuis zelf aan de slag met online leeractiviteiten. Zoals opvoeden en individuele coaching. Je voert opdrachten uit in je eigen beroepspraktijk. Zoals het komen tot een integraal plan in complexe situaties. Je voert een risico inventarisatie uit en werkt met methodische interventies. Daarnaast voer je minimaal in twee verschillende contexten de regie. Je werkt thuis in de praktijk aan beroepsproducten waarmee je de leeruitkomsten aantoont.
- Module Positionering binnen de maatschappelijke context
Naast face-to-face-momenten ga je ook thuis en in de praktijk aan de slag. Zo formuleer je onder meer een eigen visie. En verbetervoorstellen op kansen en bedreigingen in samenwerkingen tussen organisaties. Na afloop kun jij in bijvoorbeeld een beleidsnotitie of projectplan verbindingen aanbrengen op beleidsniveau. Om van daaruit te komen tot een duurzame samenwerking. Je werkt thuis in de praktijk aan beroepsproducten waarmee je de leeruitkomsten aantoont.
-
Studieduur en lesdagen
Bij de module Interveniëren en regie bij complexe situaties zijn er 12 lesdagen op de maandagen. Er is 1 introductiedag. De module start in september 2025.
Bij de module Positionering binnen de maatschappelijke context zijn er 6 lesdagen op de maandagen. Er is 1 introductiedag. De module start in september 2025.
Lesrooster
Je kunt ervan uitgaan dat de lessen aaneengesloten worden ingeroosterd binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de opleiding is het definitieve lesrooster gereed. Je wordt hierover geïnformeerd via de startinformatie die je ontvangt van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren.
-
Flexibel studeren
Flexibel onderwijs
Deze module richt zich op het vakgebied zorg en welzijn en is een onderdeel van een erkende hbo-opleiding.
Zo kun jij je verdiepen in onderwerpen die voor jou en/of jouw organisatie het meest waardevol zijn.Modules bij hogeschool Windesheim:
• Behandelen afgebakende thema's uit erkende opleidingen
• Volg je samen met reguliere studenten.
• Bieden de mogelijkheid om te stapelen tot een volledig diploma. -
Toelating
Je bent toelaatbaar met minimaal een relevante afgeronde hbo-opleiding en als je werkzaam bent of stage loopt binnen de jeugdcontext. Daarnaast ben je in het bezit van een scholingsadvies van het SKJ.
Heb je een vooropleiding waarmee je niet in aanmerking komt voor SKJ-registratie? Maar zoek je wel verdieping op het gebied van begeleiding van jeugd? Dan kun je ook deelnemen aan de module(s). Het is dan van belang dat je minimaal een hbo-diploma hebt of een mbo4 diploma + hbo werk-, en denkniveau. Ook heb je ervaring in het werken met jeugd. Tijdens het volgen van de modules ben je werkzaam of loop je stage binnen een relevante praktijkcontext.Na aanmelding neemt de opleiding contact met je op voor een telefonisch intakegesprek waarin de bovenstaande toelatingseisen worden besproken. Voorafgaand aan de start van de eerste lesdag heb je ook nog een telefonisch startgesprek met de docent van de opleiding. Dit is bedoeld als eerste kennismaking.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze opleiding past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
SKJ Scholingsadvies
Het SKJ heeft een scholingsadvies ontwikkeld voor professionals die zich willen registreren als jeugd- en gezinsprofessional, maar die dat op basis van de geldende registratievoorwaarden nog niet direct kunnen. Vaak is registreren mogelijk nadat je eerst bijscholing hebt gevolgd. Om je tijdens het intakegesprek goed te kunnen adviseren over een passend scholingsprogramma, verwachten we dat je eerst een scholingsadvies hebt ontvangen van het SKJ. Voor meer informatie hierover verwijzen we je graag naar de website van het SKJ(opent in nieuw tabblad).
-
Start en meld je nu aan
Je kunt je op dit moment niet voor deze losse module(s) aanmelden. Zodra er nieuwe startdata bekend zijn, kun je de module(s) hier bekijken.
Pedagogiek bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van pedagogiek. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Na je cursus Jeugd- en gezinsprofessional
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Nadat je deze cursus hebt afgerond, kom je in aanmerking voor registratie in het Kwaliteitsregister Jeugd. Afhankelijk van de module die bij jou past. En waarin jij je gaat scholen, doe je de volgende kennis en vaardigheden op:
- Je kunt in een begeleidingstraject, in dialoog en in samenwerking, duurzame en/of pedagogische gedragsgerichte interventies inzetten
- Je signaleert veiligheidsrisico’s in een primaire leefomgeving
- Je kunt zelfstandig, in samenwerking met betrokkenen, een integraal plan in complexe situaties opstellen
- Je kunt regievoeren en samenwerking tussen organisaties initiëren in belang van jeugdigen en ouders
- Je kunt in beleidsnotities of projectplannen verbindingen aanbrengen op beleidsniveau en van daaruit komen tot duurzame samenwerkingen
-
Certificering en beroepsregistratie
Certificering
Je ontvangt een modulecertificaat van Windesheim wanneer je deelneemt aan de toetsing en deze met een voldoende resultaat afrond. Hieruit blijkt dat je studiepunten hebt behaald van een erkende hbo-opleiding.
- Interveniëren en regie bij complexe situaties: 30 ec
- Positionering binnen de maatschappelijke context: 15 ec
Neem je niet deel aan de toetsing? Dan ontvang je bij voldoende aanwezigheid een bewijs van deelname.
-
Kosten
Je betaalt € 3.150,- voor de module Interveniëren en regie in complexe situaties. En je betaalt € 1.575,- voor de module Positionering binnen de maatschappelijke context.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat
Meer informatie
Hulp bij studiekeuze Studentbegeleiding Nieuwsbrief voor professionals(opent in nieuw tabblad) (opent in nieuw