De overheid verwacht van scholen dat zij op een verantwoorde manier invulling geven aan hun maatschappelijk opdracht om leerlingen minimaal datgene te leren wat wettelijk is vastgelegd. Hoe scholen dat doen, staat hen vrij. De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit en daagt scholen uit om zich, naast die wettelijke verplichting, te verhouden tot die ontwikkelingen. Het onderwijs is voortdurend in verandering en de verscheidenheid aan schooltypen laat zien hoe verschillend ‘leren’ wordt geïnterpreteerd en vorm krijgt in de praktijk.
Docenten die zich ontwikkelen tot Master Learning & Innovation hebben de ambitie om een theoretisch en praktisch gefundeerde bijdrage te leveren aan de keuzes die het onderwijs beter maken. Dat vraagt om inzicht in de vraag waartoe leerlingen/studenten opgeleid worden en in de manier waarop onderwijsinnovaties plaats vinden. In deze eerste module ‘Veranderen in het perspectief van leren’ wordt daarmee een fundament gelegd voor het handelen als Master Learning & Innovation in de praktijk.
In deze module komen relevante en actuele concepten, modellen en theorieën aan bod op het gebied van veranderen in de onderwijscontext. Daarbij is veel aandacht voor het verrijken en concretiseren van de eigen opvattingen van de student over wat goed en zinvol onderwijs is. Bijvoorbeeld door zich te verdiepen in onderwerpen zoals onderwijsdoelen, motivatie en hoe ‘leren leren’ bevorderd kan worden voor leerlingen én voor docenten. Parallel aan deze onderwerpen ontwikkelt de student inzicht in zijn rol als ‘veranderaar’ bij het implementeren van innovaties in zijn praktijk als MLI-er. In deze module neemt de student steeds zijn inzichten, ervaringen en dilemma’s uit de praktijk mee. Deze vormen de basis voor het gemeenschappelijk leerproces in dynamische bijeenkomsten.
Na afloop van deze module is de student in staat een onderbouwde visie op leren én op innoveren in een onderwijssetting te formuleren. De student kan zijn opvattingen uiteenzetten over waartoe leerlingen opgeleid worden én vanuit welke bronnen deze overtuigingen tot stand zijn gekomen. Daarnaast is de student in staat om vanuit deze visie bij te dragen aan onderwijsinnovatietrajecten, bijvoorbeeld door vanuit veranderkundige principes aan te geven welke knelpunten en kansen er zijn in de eigen beroepspraktijk.
Deze module wordt afgerond met een analyse van een innovatie- of verandertraject in de eigen beroepspraktijk. In deze analyse wordt een eigen onderzoek in de praktijk getoetst aan actuele inzichten uit de theorie. De vraag daarbij is enerzijds in hoeverre het innovatietraject bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs en anderzijds welke interventies bij kunnen dragen aan een goede implementatie.
Lesdata
Inmiddels gestart. Nieuwe lesdata zijn nog niet bekend.