In de Onderzoekswerkplaats Leren en Hoogbegaafdheid leer je hoe je beter kunt inspelen op cognitief talent en sterk ontwikkelpotentieel.
Scholen ontdekken steeds meer over het begeleiden van hoogbegaafde leerlingen, maar pasklare antwoorden ontbreken vaak. Deze leerlingen dagen ons uit om buiten de gebaande paden te denken, omdat ze moeiteloos veel kennis opnemen. Welke aanpassingen vraagt dit van het onderwijs? In deze Onderzoekswerkplaats in Zwolle verdiep je je in de ontwikkeling van begaafde leerlingen, vroege signalering van talent en innovaties in rijk onderwijs.
Weten of dit bij je past?
Studieprogramma Onderzoekswerkplaats
-
-
Inhoud Onderzoekswerkplaats
In de Onderzoekswerkplaats Leren en Hoogbegaafdheid verbeteren we het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen door in drie jaar een praktijkonderzoek uit te voeren, waarbij theorie en praktijk elkaar versterken. Je ontwikkelt niet alleen je onderzoekende houding en vaardigheden binnen een participatief actieonderzoek, maar verdiept ook je kennis over hoogbegaafdheid.
Jaar 1
In het eerste jaar van de Onderzoekswerkplaats oriënteer je je op je onderzoeksthema vanuit je werkpraktijk, formuleer je je onderzoeksvraag en maak je een onderzoeksplan. Je leert wetenschappelijke literatuur zoeken en beoordelen, consulteert experts en past de methodiek van Lesson Study toe. Tijdens elke bijeenkomst delen we praktijkvoorbeelden.
Jaar 2
In het tweede jaar richt je je op het verzamelen en analyseren van data. Experts worden uitgenodigd om jouw onderzoek te versterken met actuele inzichten. Daarnaast deel je niet alleen ervaringen, maar betrek je ook de schoolbeleidsmakers bij het proces.
Jaar 3
In het derde jaar van het onderzoek focus je op analyseren en conclusies trekken. Je leert hoe je dit correct aanpakt, rapporteert en presenteert. De ontwikkelde producten, zoals adviezen, didactische materialen of artikelen, delen we in onze kennisbank. Ook dit jaar blijven we good practices uitwisselen.
Wetenschappelijk onderzoek
Een deel van de Onderzoekswerkplaats besteed je aan het meewerken in wetenschappelijk onderzoek. Je sluit aan bij het Lesson Study-onderzoek van Dr. Sui Lin Goei, lector Leraren en Lerarenopleiders in inclusieve leeromgevingen. Hierin ontwerp je lessen en interventies met speciale aandacht voor het leren en welzijn van cognitief talent. Je wordt onderdeel van een lerend netwerk dat zich richt op kwaliteitsverbetering binnen de school of organisatie. Samen met experts vergroot je je kennis en vaardigheden.
Samenwerken als partners
Jouw school of organisatie verbindt zich gedurende drie jaar als partner aan de Onderzoekswerkplaats die verbonden is aan het Expertisecentrum Hoogbegaafdheid van Windesheim.
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs op LinkedIn(opent in nieuw tabblad) voor het laatste nieuws en de actuele data van ons aanbod.
-
Studieduur en lesdagen
Er zijn 8 studiedagen per jaar. Tijdens deze studiedagen leer je werken aan praktijkonderzoek waarin je theorie én praktijk tweezijdig versterkt. De studiedagen zijn op de campus in Zwolle. Daarnaast werk je ongeveer 150 uur in je praktijk aan het praktijkonderzoek.
-
Toelating
De Onderzoekswerkplaats leren en hoogbegaafdheid is voor organisaties en scholen voor po, vo, mbo en hbo. Zo kunnen we in ons onderzoeksthema in alle lagen van het onderwijs van elkaar leren. Een school kan op eigen initiatief deelnemen, maar ook vanuit de organisatie of het samenwerkingsverband in de regio. Zo kun je werken aan een onderzoeksthema dat past in de ontwikkelingen van de organisatie.
-
Wanneer kun je starten?
De Onderzoekswerkplaats leren en hoogbegaafdheid start jaarlijks in september. Heb je belangstelling? Laat het ons weten en meld je aan via Christine Vis: c.vis@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Maatwerk
Wil je dit traject incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Neem via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres contact met ons op.
Gedrag en passend onderwijs bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van gedrag en passend onderwijs. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Na de Onderzoekswerkplaats
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na deze Onderzoekswerkplaats heb je meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek. Je kunt zelf onderzoek uitvoeren in een lerende organisatie. Daarin kun je verbinding leggen met het brede werkveld van het onderwijs.
Daarnaast mag jouw organisatie zich partner van de Onderzoekswerkplaats Hoogbegaafdheid van Windesheim noemen.
-
Kosten
De school of organisatie verbindt zich voor drie jaar aan de werkplaats. De kosten bedragen € 7.260,- per jaar (excl. BTW).
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
Bewijs van deelname