Tijdens de cursus Loopbaan- en Talentcoaching in Zwolle ontdek je hoe je talenten optimaal inzet en hoe je medewerkers bevlogen houdt.
Je hebt meer kennis opgedaan over loopbaantheorieën, methodisch werken, organisaties en de snelle veranderingen waaraan de arbeidsmarkt onderhevig is. Thema's als vitaliteit, burn-out en werkstress krijgen aandacht. Jij zet al jouw enthousiasme en kunde in om mensen te helpen loopbaankeuzes te maken waarbij je gebruik kunt maken van verschillende instrumenten of het inzetten van provocatieve interventies. Maar ook weet je hoe je met vraagstukken over werkenergie om kunt gaan door te werken met jobcrafting, loopbaanontwikkeling en coachen op talent. En je helpt ze hun eigen 'personal brand' te onderzoeken en te formuleren.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Loopbaan- en talentcoaching
-
-
Inhoud opleiding
Tijdens deze cursus leer je:
- De verschillende fasen en processen bij loopbaanvragen.
- Hoe je vraagstukken rondom loopbaanontwikkeling effectief begeleidt.
- Hoe je medewerkers coacht op talent en bevlogenheid binnen organisaties.
- Hoe je talent optimaal benut.
- Hoe je bevlogen medewerkers creëert.
- Hoe je zelfsturing stimuleert.
In acht dagen behandelen we actuele thema's zoals personal branding, coachen op talent, bevlogenheid en jobcrafting. Het accent ligt tijdens de lesdagen op het oefenen van allerlei werkvormen met elkaar waardoor je je gereedschapskoffer als loopbaancoach vult.
Lesprogramma
Dag 1: Kennismaken en personal branding
We staan stil bij de geschiedenis van werk, de fasering van loopbaancoaching en de rollen die je als loopbaancoach kunt hebben. Je leert over niveaus van veranderen en we maken een start met het ontwikkelen van je eigen personal brand.
Dag 2: Veranderingen, organisaties en arbeidsmarkt en verwerken van verlies
Op deze dag besteden we aandacht aan de invloed van alle veranderingen op het omgaan met talent en bevlogenheid. Hoe ga je als loopbaan- en talentcoach om met het verwerkingsproces van je klant? We gaan aan de slag met gesprekstechnieken en oefenen met een trainingsacteur.
Dag 3: Talenten en talentontwikkeling
We onderzoeken vragen als 'Wat is talent?' en 'Hoe herken je talent?' Wat staat je als talentcoach te doen om je klant zijn of haar talent tot bloei te laten komen?
Dag 4: Belemmerende pad en provocatieve interventies
Dag 5: Bevlogenheid en inspiratiespel en bespreken van video-opname in kleine groepenDag 6: Creativiteit en zingeving
Dag 7: Jobcrafting, netwerken en de arbeidsmarkt
Je leert zelfsturing te vergroten met jobcrafting-technieken. Welke tools heb je nodig om de ander in beweging te krijgen? We besteden aandacht aan provocatie-interventies.
Dag 8: Presenteren afsluitende opdrachten
Alle ervaringen worden gedeeld en je sluit de opleiding af met een presentatie van je personal story, je merk.Loopbaantrajecten en intervisie
Je begeleidt minimaal twee personen met een loopbaanvraag. Je voert hierbij minimaal 5 loopbaangesprekken per persoon. Je maakt een video-opname van een loopbaangesprek en hier reflecteer je op. Tijdens de lesdagen is er ruimte om met elkaar gespreksvaardigheden te oefenen.
Tijdens drie intervisiebijeenkomsten bespreek je met medestudenten je coachings-vaardigheden en oefen je met elkaar.
Docenten
De leergang Loopbaan- en talentcoaching wordt gegeven door Jeannette Vermeulen (kerndocent en programmaleider), Anton de Vries, Silvia Scholten (studiebegeleider) en externe gastdocenten zoals Eva Visser en Hugo Galama.
Docent Jeanette legt je in deze video op YouTube(opent in nieuw tabblad) precies uit wat je te wachten staat.
-
Studieduur en lesdagen
- Studieduur: 8 maanden
- Lesdagen: 8 woensdagen van 09.30 - 16.30 uur. Tussendoor vinden er 3 begeleide intervisiebijeenkomsten plaats.
Lesdata
Start maart 2025
- 26 maart 2025
- 9 april 2025
- 14 mei 2025
- 18 juni 2025
- 2 juli 2025
- 3 september 2025 (externe locatie)
- 24 september 2025
- 8 oktober 2025
- Intervisie - worden nog gepland
Blended learning: (digitale) thuisopdrachten en lesdagen
Je bepaalt zelf wanneer je studeert, met het studierooster en de deadlines als richtlijn. Via de elektronische leeromgeving van Windesheim werk je aan je eigen personal brand. Daarnaast kun je in je eigen tijd coachingsvaardigheden oefenen met medecursisten. Tijdens de opleiding vul je je portfolio aan door een POP op te stellen, een video-opname van een loopbaangesprek te maken, twee casussen te beschrijven en een eindverslag te schrijven.
-
Toelating
De leergang Loopbaan- en Talentcoaching is interessant voor een brede doelgroep: (aankomend) loopbaan- en talentcoaches, trainers, re-integratiebegeleiders, intercedenten, recruiters, mobiliteitsadviseurs, leidinggevenden, teamleiders, docenten, HRM-professionals, intern begeleiders, mentoren en studiebegeleiders.
De toelatingsvoorwaarden zijn:
- Een afgeronde HBO opleiding of aantoonbaar hbo-niveau middels een assessment
- Basiskennis van coachen en gesprekstechnieken en interesse in actuele thema's in organisaties en in de arbeidsmarkt.
- Minimaal 2 personen kunnen coachen met een loopbaanvraag of werkgerelateerde vraag.
Intakegesprek
Voordat je kunt starten, voeren we een intakegesprek. Na aanmelding nemen we contact met je op om dit gesprek te plannen.
Gepersonaliseerd leren
We werken met een vaste groep van maximaal 18 deelnemers en bieden gepersonaliseerd leren. Dit betekent dat je verder bouwt op de kennis en ervaring die je al hebt.
-
Accreditatie en kwaliteit
Noloc-keurmerk
We zijn trots dat we sinds 1 september 2022 een van de negen opleidingen in Nederland zijn met het officiële Noloc-keurmerk! Noloc is de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches in Nederland.
Als je voldoet aan de Noloc-eindtermen en de cursus succesvol afrondt op het Noloc-uitstroomprofiel, kun je via een verkorte route de registratie als Register Loopbaancoach aanvragen. Tijdens je intakegesprek bespreken we de mogelijkheden voor eventuele Noloc-registratie.
Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO)
De leergang is tevens aangesloten bij NOBCO, waardoor je als NOBCO-geregistreerd coach PE-punten opbouwt. NOBCO heeft de leergang Loopbaan- en Talentcoaching 48 PE-vignet-uren toegekend.
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 26 maart 2025 | Aanmelden |
Professioneel begeleiden
Bij Windesheim kun je rekenen op hoogwaardig onderwijs dat perfect aansluit op de behoeften van professionals, teams en organisaties binnen begeleidingskundige vakgebieden zoals coaching en supervisie.
Maatwerk
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Jeannette Vermeulen via het Windesheim Informatiecentrum.
Na je cursus Loopbaan- en talentcoaching
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na het afronden van deze cursus heb je meer kennis van organisaties en hun dynamiek. Je kunt medewerkers ondersteunen bij jobcrafting en talentmanagement. Ook kun je anderen begeleiden bij het onderzoeken en formuleren van hun personal brand. Daarnaast beschik je over inzichten in thema’s als vitaliteit, burn-out en werkstress. Ga aan de slag met:
- Loopbaancoaching
- Talentcoaching
- Personal brand ontwikkelen
- Jobcrafting
-
Certificering en uitstroomprofielen
Alle deelnemers volgen hetzelfde programma en worden opgeleid tot competente loopbaan- en talentcoaches. De leergang biedt echter twee uitstroomprofielen. Afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en coachervaring kun je uitstromen op A- of B-niveau. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee niveaus?
Uitstroomprofiel A-niveau
Je bouwt tijdens de cursus een portfolio op waarmee je jouw professionaliteit als loopbaancoach kunt aantonen. Dit portfolio bereidt je voor op een eventuele registratie bij Noloc voor certificering tot Register Loopbaanprofessional. Je kunt voor dit uitstroomprofiel kiezen wanneer:
- Je de verkorte registratie bij Noloc nog niet kunt volgen, bijvoorbeeld omdat je nog niet genoeg vlieguren hebt.
- Een Noloc-registratie voor jouw praktijk niet noodzakelijk is.
Bij succesvolle afronding van de leergang ontvang je een Windesheim-certificaat, uitstroomprofiel A.
Uitstroomprofiel B-niveau
Kies voor uitstroomprofiel B als je in het intakegesprek hebt bekeken of je na de leergang voldoet aan de instroomeisen van Noloc voor de Register Loopbaanprofessional.
Met het voltooien van de leergang toon je in je portfolio aan dat je voldoet aan de eindtermen van Noloc. Bij succesvolle afronding kun je een verkorte registratieroute bij Noloc volgen. Noloc toetst dan alleen nog op hbo-werk- en denkniveau en praktijkuren.
Bij succesvolle afronding van de leergang ontvang je een Windesheim-certificaat op uitstroomprofiel B waaraan het Noloc-keurmerk is toegevoegd.
-
Doorstuderen
Deze opleiding is onderdeel van een doorlopende leerlijn richting onafhankelijk professioneel coach. De leerlijn omvat:
- Introductie Training Coaching (Windesheim Foundationniveau)
- Loopbaan- en talentcoaching
- Teamcoaching
- Opleiding tot Coach (Practitioners niveau)
- Verschillende masterclasses voor ervaren coaches (Windesheim Seniorcoachniveau in voorbereiding)
Je kunt elk onderdeel afzonderlijk volgen, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, maar het is ook mogelijk om de volledige leerlijn te doorlopen. Voor advies over welk niveau het beste bij jou past, kun je contact opnemen via itc@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Kosten
De cursus kost € 4.210,-, inclusief (digitaal) lesmateriaal.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Uitstroomprofiel A: certificaat
- Uitstroomprofiel B: certificaat met Noloc-keurmerk