Generative Artificial Intelligence binnen het onderwijs
Onderzoek naar Generative Artificial Intelligence binnen Windesheim.
- Lectoraat: Onderwijsinnovatie en ICT
- Betrokken onderzoekers: Herma Jonker, Diane van der Linde-Koomen, Rick Damhuis, Ellen Bosch, Ilona Stoffers, Thóra Eymundsson, Ingrid Brinks, Anneke Smits
Aanleiding
De introductie van Generatieve Artificiële Intelligence (GenAI) gaat gepaard met grote beloftes, maar ook met grote zorgen. Binnen het onderwijs zien we een heel spectrum aan standpunten over het gebruik van GenAI: van negeren tot revolutie-in-onderwijs en alles daartussen (Lodge et al., 2023). Shoufan (2023) stelt dat studenten nieuwe technologieën makkelijk accepteren. Leg je dit gegeven naast de goede beschikbaarheid van GenAI, dan ligt het voor de hand dat studenten snel vaste gewoontes ontwikkelen in het gebruik ervan. Echter, we weten nauwelijks wat studenten gebruiken, we weten niet of studenten de mogelijke voordelen benutten, of het hun leren helpt of dat het eerder tot uitbesteden van moeilijke taken leidt (Bond et al., 2024; Shoufan, 2023; Walter, 2024). Die kennis is wel nodig als we studenten willen voorbereiden op een verantwoord en effectief gebruik van Gen AI.
Doel en uitvoering
Samen met Lab21-medewerkers en twee docent-onderzoekers vormen we een onderzoeksgroep en onderzoeken we de vraag: welke GenAI-toepassingen gebruiken studenten en docenten, waarvoor (niet) en waarom (niet)? We hebben samen literatuur verkend en op basis daarvan een vragenlijst opgesteld. Er waren vragen over tools, stellingen over taken en redenen voor gebruik (of niet) en enkele open vragen voor aanvullingen. Daarnaast doen we ontwerponderzoek naar de inzet van GenAI voor de ondersteuning van studenten met dyslexie en zijn we betrokken bij beleidsontwikkeling op het terrein van GenAI.
Meer weten?
Neem contact op met: Herma Jonker, associate lector
E-mail: h.jonker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)