Wij(k) in Beweging
Wij(k) in Beweging (WiB) onderzoekt op wijkniveau systemische barrières voor sport- en beweegdeelname en ontwikkelt samen met bewoners en lokale partners oplossingen. Sport wordt daarbij niet alleen als doel, maar ook als middel ingezet om sociale verbondenheid, welzijn en gelijke kansen te bevorderen.
- Lectoraat: Bewegen, School en Sport
- Betrokken onderzoekers: dr. Ivo van Hilvoorde, Liselot ter Harmsel-Nieuwenhuis Msc., Esther Pars Msc.
- Partners: Wageningen University & Research, Hogeschool Inholland, UMC Utrecht, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Expertise Centrum Sterk uit Armoede, Stichting Life Goals Nederland, Gemeente Amsterdam, Gemeente Zwolle, Gemeente Montferland, Team Sportservice Amsterdam, Sportservice Zwolle, Sport Data Valley en het Mulier Instituut.
- Subsidieverstrekker: De aanvraag is een van de projecten binnen het brede ZonMw programma ‘Mooi in beweging.’
Systematische belemmeringen voor bewoners om te gaan sporten en bewegen
Deelname aan sport en bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Factoren zoals de sociale en fysieke omgeving, financiële drempels en bestaande gewoonten kunnen deelname beperken. Dit heeft niet alleen impact op de gezondheid, maar ook op welzijn en sociale verbondenheid. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan fysiek en mentaal welbevinden en biedt een platform voor ontmoeting en participatie.
Wij(k) in Beweging (WiB) onderzoekt daarom welke systemische belemmeringen bewoners ervaren om te gaan sporten en bewegen en zoekt samen met bewoners en lokale partijen naar oplossingen voor deze belemmeringen.
Sport- en beweegdeelname voor iedereen toegankelijk maken
Het overkoepelende doel van dit project is om sport- en beweegdeelname voor iedereen toegankelijk te maken, en hiermee sociale ongelijkheid in sport en beweegdeelname te verkleinen. Dit gebeurt op een manier die aansluit bij de behoeften vanuit de wijk.
We doen dit door onder andere participatief actieonderzoek (PAR) in
drie wijken uit te voeren. Voor Zwolle gaat het om de wijk de Pierik. PAR zet de bewoner centraal en biedt ruimte voor systeeminnovatie. Het WIB-project legt niet alleen bloot welke obstakels bewoners ervaren, maar kijkt ook naar bredere systeemfactoren die deze problemen in stand houden. Het doel is om deze oude patronen te doorbreken en met nieuwe initiatieven de toegankelijkheid van sport en beweging te vergroten.
Een multidisciplinair consortium, bestaande uit ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, sport- en zorgaanbieders en onderzoekers, werkt in WIB samen om zo gezamenlijk kennis te ontwikkelen, te delen en te implementeren.
Meer weten?
Neem contact op met: Esther Pars, onderzoeker
E-mail: e.pars@windesheim.nl (opent in nieuw tabblad)