Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Meer over het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg

Banner image

Klantverhalen vertalen naar zorg op maat

In het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg brengen we verhalen en zienswijzen van cliënten in kaart, zowel in woord als in beeld. Deze perspectieven vertalen we naar zorg en ondersteuning op maat. De zorg die zo ontstaat, is het resultaat van een samenspel tussen organisaties, professionals, technologie en de burgers zelf. Onze expertise ligt bij het versterken van veerkrachtige families, het bevorderen van inclusie en het optimaliseren van zorglogistiek. Het lectoraat is gevestigd in Almere en richt zich hoofdzakelijk op de regio Flevoland.

Het uitgangspunt van het lectoraat is het eigen verhaal en de context van een zorgvrager (klant). Vraagstukken waar we onderzoek naar doen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat hebben mensen met een beperking nodig om deel te nemen aan de arbeidsmarkt?
  • Wat is inclusief taalgebruik?
  • Hoe stem je taal af op mensen met diverse taalvermogens?
  • Wat hebben jongeren uit de residentiële jeugdzorg nodig om weer mee te doen aan de samenleving?

We ontwikkelen, leren en onderzoeken vraagstukken vanuit concepten als zorglogistiek, gedeelde besluitvorming, burgerinitiatieven en gebruikersperspectieven op technologische innovaties in de zorg. We zijn gespecialiseerd in action learning: onderzoek en leren vormen een proces waaraan iedereen (onderzoeker, docent, student, professional, bestuurder, burger) deelneemt.

Zeven onderzoeksthema’s

Het lectoraat kent zeven onderzoeksthema’s:

  1. Veerkrachtige families in Flevoland: Dit onderzoeksthema richt zich op het veerkrachtig opgroeien van kinderen in Flevoland. De ervaringen en perspectieven van kinderen en hun gezinnen staan centraal. Vanuit zowel een sociologisch als politiek perspectief. 
  2. Meedoen met cognitieve uitdagingen: Meedoen in de samenleving met hersenletsel en/of een verstandelijke beperking is een uitdaging. We vergroten en versterken de participatie van deze doelgroep. Thema’s als bekendheid en begrip, participatie, deskundigheidsbevordering en monitoring centraal.
  3. Inclusie & inclusief handelen: Het inclusieperspectief zet de klant centraal. We belichten met praktijkgericht onderzoek hoe de perspectieven van beleidsmakers en professionals zich hiertoe verhouden. Wat is er nodig is om de verschillende perspectieven bij elkaar te brengen? Hierdoor creëren we een meer laagdrempelige en werkzame verhouding en situatie.
  4. Discipline-overstijgend samenwerken: Hoe kan je kennis-overstijgend samenwerken? We onderzoeken wat helpt, wat belemmerd en hoe we met die belemmeringen om kunnen gaan. Centraal staat de samenwerking met de cliënt en het gezin en de vraag hoe zij uiteindelijk het best ondersteund kunnen worden.
  5. Zorglogistiek vanuit een klantperspectief: Onder zorglogistiek verstaat het lectoraat het leveren van de juiste zorg, met de juiste dingen, op het juiste moment, op de juiste plaats, door de juiste zorgverlener in de juiste hoeveelheden tegen optimale kosten.
  6. Interactie en de begeleiding van kwetsbare jeugdigen: Het perspectief van de jeugdigen en jongvolwassenen staat hier centraal. Samen met hen brengt het lectoraat in kaart wat helpt en hindert bij het accepteren van ondersteuning en begeleiding, ook binnen een kader van dwang of drang. Daarnaast wordt onderzocht wat ervoor nodig is om werkzame elementen in praktijk te brengen.
  7. Evenwaardige ruimte voor ervaringskennis: Door de ervaringskennis in een evenwaardige positie bij allerlei levensvraagstukken te betrekken, wordt de kans vergroot dat gevonden oplossingen/veranderingsvoorstellen beter aansluiten bij de leefwereld. Er ontstaat ook meer eigenaarschap en draagvlak voor de gevonden oplossing/verandering.  

Lees ook meer over ons kenniscentrum in Almere