Prijs voor onderzoek naar alarmvermindering op de NICU
Dana de Haas, Marike Goense en Elise Foks hebben de Digitale Zorg Prijs 2024 gewonnen. De studenten Verpleegkunde krijgen de prijs voor hun onderzoek naar de alarmdruk en alarmmoeheid op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Dat is de afdeling in het ziekenhuis waar de zorg voor zieke of vroeggeboren baby’s plaatsvindt. Het onderzoek heeft geleid tot concrete acties waardoor de alarmdruk vermindert en de kans op alarmmoeheid afneemt.
74 alarmen per bedje per uur
Bewakingsmonitoren meten continu de vitale waarden van de baby’s die op de NICU liggen. Elke afwijking activeert direct een alarm dat een verpleegkundige moet beoordelen. Uit de analyse van de studenten blijkt dat dit op de NICU in Isala gaat om 1,6 miljoen alarmen over een periode van twee maanden. Dat komt neer op gemiddeld 74 alarmen per bedje per uur.
Alarmmoeheid
Lang niet elk alarm vraagt ook echt om actie. Het gevaar dat hierin schuilt is dat er alarmmoeheid bij verpleegkundigen ontstaat. Dat houdt in alertheid minder groot is op momenten dat er juist wel actie nodig is. Het inperken van het aantal loze alarmen kan bijdragen aan de verminderingen van alarmmoeheid. De studenten kwamen in samenwerking met onderzoekers en verpleegkundigen tot een aantal concrete verbeterinterventies. De verpleegkundigen wilden graag zes van de zeven voorgestelde interventies op de afdeling zien, waaronder alarmvertraging, alarmpauzes en aanpassingen in protocollen.
In deze video leggen Dana, Marike en Elise uit wat hun onderzoek inhoudt
TWOSOME project
De studenten deden hun onderzoek binnen het project TWOSOME dat het Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg in samenwerking met de afdelingen klinisch fysica en NICU binnen Isala Zwolle. Onderzoeker Job Leenen leidt dit onderzoek en is trots op de bijdrage van de studenten. “Het doel van deze thesis was om inzicht te krijgen in de huidige alarmdruk op de NICU in Isala Zwolle en inzicht te krijgen in hoe verpleegkundigen deze alarmdruk ervaren en hoe ze ermee omgaan. Dat is gelukt. De resultaten bieden Isala handvatten om te komen tot verbeteringen in de praktijk. Met hulp van een vervolgsubsidie kunnen we deze ook daadwerkelijk gaan implementeren en evalueren.”
Dana, Marike en Elise ontvangen de Digitale Zorg Prijs 2024 uit handen van de Minister van VWS. Ze zijn blij met de waardering voor hun thesis.
Over de Digitale Zorg Prijs
De Digitale Zorg Prijs een stimuleringsprijs voor studenten uit het hbo en wo om de aandacht voor het gebruik van digitale zorg of zorgtechnologie in de verpleegkunde en verzorging te vergroten. De verkiezing wordt georganiseerd door de Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN)(opent in nieuw tabblad). Deze prijs is de opvolger van de eHealth scriptieprijs. Op 2 december is de prijs uitgereikt door Fleur Agema, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij de beoordeling van de thesis werd gelet op de meerwaarde voor de patiënt, de praktische toepasbaarheid en verbetering van kwaliteit en efficiency in de verpleegkundige beroepsuitoefening en wordt gekeken naar de mate waarin patiënten betrokken zijn bij de opzet en uitvoering van het project/onderzoek.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)