Studenten onderzoeken 'het goede leven' van ouderen in Meppel
Studenten van verschillende opleidingen onderzoeken vanuit het project Living Lab in samenwerking met de Regiocampus ‘het goede leven’ van ouderen in de regio Meppel.
LivingLab is een intensief studieonderdeel van de opleiding Toegepaste Gerontologie waarin studenten worden gekoppeld aan ouderen om samen met hen leeftijdsvriendelijke producten te bedenken en realiseren. Docent Toegepaste Gerontologie Annelies: ‘23 studenten van verschillende opleidingen zijn tien weken geleden gestart met dit project en gekoppeld aan ouderen in de regio waarmee ze samen het goede leven gaan onderzoeken. Dat heeft zo zijn uitdagingen in deze vreemde coronatijd, maar ze weten goede afspraken te maken en houden zich allemaal aan de coronaregels. Tot nu toe verloopt het goed.’
Kwetsbare groep
‘Momenteel voeren de studenten gesprekken met de ouderen. In het begin hadden we wel buikpijn, want het was de vraag of we in deze tijd genoeg ouderen konden vinden die hieraan willen meewerken, het is toch een kwetsbare groep. Maar gelukkig waren de ouderen snel gevonden en vonden ze het leuk om in deze tijd iets te kunnen doen. Dat de ouderen zo’n kwetsbare groep zijn, hebben we van tevoren nog eens goed met de studenten besproken, zodat ze zich daar heel bewust van zijn. De studenten begrijpen dat en houden daar goed rekening mee. Afspraken met ouderen vinden voornamelijk plaats in een grote ruimte van de Regiocampus en bij hoge uitzondering bij de ouderen thuis voor een een-op-een-gesprek. Soms kan het ook online, al zien we wel dat ouderen het lastig vinden, maar daar ondersteunen we ze bij!’, vervolgt Annelies.
Expositie Beelden van het goede leven
Op dinsdag 1 december vond de expositie ‘Beelden van het goede leven’ plaats. Daarover is ook een film gemaakt. Alle teams presenteren daarin hun bevindingen van het onderzoek. Dani, Tessa en Anne zijn drie studenten van de opleiding Toegepaste Gerontologie die hun ervaringen presenteerden: ‘De ouderen waar wij veel mee werken, vinden hun omgeving, groen en natuur heel belangrijk. Daar wilden wij iets mee doen tijdens de expositie. Gelukkig mogen we hier een eigen invulling aan geven, dus dat betekent dat we lekker creatief kunnen zijn.’
Bekijk de video op YouTube(opent in nieuw tabblad)
Samen met Deltion College
Ook Deltion College is gestart met een project in deze wijken van Meppel, genaamd ‘Helpende Handen’. ‘Windesheim en Deltion College gaan steeds meer samenwerken in deze regio en ook Drenthe College sluit vanaf het nieuwe semester aan. Dat is erg mooi om te zien. Studenten van Windesheim komen met concrete vragen van mensen in de wijk, zoals de behoefte aan hulp bij boodschappen, het ondersteunen van een mantelzorger of het uitlaten van de hond. Deze vragen spelen zij door naar het project ‘Helpende handen’. Een heel mooi initiatief! Op deze manier kunnen we élkaar versterken’, besluit Annelies.
Vragen over dit nieuwsbericht?
Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)