Je wordt voor meer opgeleid dan alleen een ondersteunende functie
Ik ben Babet Eldering, 20 jaar oud en ik zit in mijn eerste jaar van de opleiding Ad Management. Ik heb na het behalen van mijn havodiploma gekozen om een mbo-opleiding te volgen (Management Assistant niveau 4), omdat ik het spannend vond meteen te beginnen aan een 4-jarige hbo-opleiding. Ik heb gekozen voor Management omdat ik het leuk vind om te plannen en organiseren. De praktijkgerichtheid van de opleiding was ook iets wat ik zocht. Ook vond ik de doorgroeimogelijkheden naar de bachelors Bedrijfskunde en HRM erg aantrekkelijk.
De Associate degree Management heette voorheen Ad Officemanagement. Als ik vertelde dat ik deze opleiding deed, kreeg ik vaak terug: “Oh dan ben je zeker secretaresse op een kantoor of zo?” Terwijl de opleiding juist veel breder is dan alleen ondersteunende functies! Zo hebben we vakken als marketing, bedrijfskunde en human resource management, maar ook bedrijfsadministratie en recht. Hierdoor weet je van verschillende vakgebieden een beetje, waardoor je als manager goed kan meepraten over allerlei aspecten.
Goed te combineren met bijbaan
Ik heb 3 dagen in de week les. Daarnaast verschilt het erg hoe veel tijd ik per week kwijt ben aan het voorbereiden van lessen of tentamens, of het maken van opdrachten. Over het algemeen blijft er voor mij genoeg tijd over om nog 2 dagen in de week te kunnen werken, meestal in het weekend. Ik werk als verkoopmedewerker in een viswinkel op Texel, dus hier komt ook nog een paar uur reistijd bij kijken. Ik plan altijd ruim van tevoren in wanneer ik kan werken en wanneer niet. Dit is tot dusver altijd goed gelukt. Als je een bijbaan naast je studie neemt, adviseer ik je wel dat je al een goede band hebt met je bijbaan. Dit helpt bij overleg en, als dat nodig is, flexibiliteit. Mijn leidinggevende denkt altijd goed mee als ik op tijd aangeef wanneer ik kan werken.
Met je camera aan heb je extra motivatie om op te letten
Ik vind het heel bijzonder dat ik mijn studie ben begonnen in de coronaperiode. Hierdoor waren we met een klas van maar 8 personen en zagen we elkaar maar 1x per week. Tijdens de lockdown zaten we zelfs de hele week thuis en bracht ik hele dagen door achter m’n laptop. Desondanks heb ik een fijne band opgebouwd met mijn klasgenoten en zijn we een hechte klas geworden. Het online onderwijs heeft mij wat dat betreft meer gebracht dan ik van tevoren had gedacht.
Ik woon op mezelf en heb het geluk dat ik een hele prettige werkplek heb om te kunnen studeren. Doordat ik nu online les krijg, heb ik de gelegenheid om tussendoor even snel te stofzuigen of het huishouden te doen. Dit moest ik anders na een lange schooldag doen. De begeleiding vanuit docenten is soms zelfs beter online, omdat je snel een docent kan inbellen of een berichtje kan sturen wanneer je iets niet begrijpt. Je bent constant in contact met elkaar. Wel vind ik het jammer dat er nog altijd weinig studenten zijn die hun camera’s aan hebben tijdens online colleges of hun microfoon niet durven te gebruiken. Ik vind dit juist een extra motivatie om op te letten en ik doe het ook uit respect voor de docent. Het is ook zo ongezellig om tegen allemaal bolletjes aan te kijken.
Vanaf dag 1 leren in de praktijk
In onze opleiding zitten twee grote projecten verwikkeld. Deze maak je samen met een groepje. In het eerste project onderzoek je je toekomstige baan. Vanaf dag 1 ben je dus al bezig om bedrijven aan te spreken en de geleerde theorie over bijvoorbeeld gesprekstechnieken toe te passen in de praktijk. Zo moesten we bijvoorbeeld via een bepaalde structuur een interview houden. Ook in het tweede project ben je volop bezig in de praktijk, want we moesten voor een bedrijf onderzoeken of een proces efficiënter ingericht kon worden. Aan het einde gaven we een adviesrapport waar het bedrijf ook daadwerkelijk iets aan had. Ook dit was weer gekoppeld aan de theorie die we tijdens verschillende vakken hadden geleerd.
Genoeg ruimte om extra ervaring op te doen
Naast mijn studie vind ik het leuk om mij in te zetten voor de school en mijn opleiding. Windesheim biedt hiervoor meerdere dingen aan. Zo ben ik aan het begin van het schooljaar studentambassadeur geworden. Hiermee promoot ik de school en mijn opleiding tijdens (online) open dagen en help ik mee bij voorlichtingen. Ook zijn er andere leuke klusjes waarbij ik ervaring opdoe en tegelijkertijd een leuk zakcentje verdien. Een echte aanrader als je naast je studie wat meer ervaring op wilt doen of een extra uitdaging zoekt. Verder ben ik lid geworden van de deelraad om mee te kunnen praten over wat er met de school gebeurt en ben ik sinds kort ook begonnen met een functie als student-assistent. Kortom, er is genoeg te doen en je hoeft je echt niet te vervelen tijdens je studie op Windesheim!