Werkervaringsproject voor hoogopgeleide vluchtelingen
Hoogopgeleide statushouders die het NT2-traject bij Windesheim volgen, kunnen met het Werkervaringsproject de Nederlandse arbeidsmarkt verkennen.
- Gedurende 20 weken 1 tot 3 dagen werkervaring opdoen.
- Krijg zicht op het beroep.
- Kennismaking met de Nederlands arbeidsmarktcultuur.
- Netwerk vergroten.
- Oefenen met de Nederlandse taal.
- Ervaar positie op de arbeidsmarkt.
Ben jij werkgever en zie jij kansen om een statushouder te begeleiden?
Of ben jij statushouder en wil je graag deelnemen aan dit project? Neem dan contact op: werkervaringvluchtelingen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Informatie over het werkervaringstraject
Bekijk hier wat je kunt verwachten:
-
-
Informatie voor hoogopgeleide vluchtelingen
Ben jij een statushouder, volg je het NT2-traject op Windesheim, beheers jij Nederlands op B1-niveau en heb jij een afgeronde vervolgopleiding? Kun jij tijd vrijmaken, ben je gemotiveerd en weet je nog niet of je wilt werken of studeren? Dan is het werkervaringsproject wellicht iets voor jou!
- In 20 weken doe jij werkervaring op; 1 tot 3 dagen in de week.
- Je krijgt zicht op je beroep, de benodigde kennis en vaardigheden.
- Je maakt kennis met de arbeidscultuur in Nederland.
- Je vergroot je netwerk.
- Je oefent de Nederlandse taal.
- Je ervaart waar je staat, wat je wil en wat je al kan. Zo kun jij de volgende stap bepalen.
Waar kun je werken?
We proberen een werkervaringsplek binnen jouw eigen beroep of beroepssector te zoeken. Of een plek die past bij jouw interesses. De werkervaringsplek biedt geen salaris en geen baangarantie. Het doel is dat je actief bent op de arbeidsmarkt.
Begeleiding
Zowel vanuit Windesheim als vanuit je werk krijg je een coach/begeleider toegewezen. Die geeft samen met jou invulling aan je werkplek, zodat jij de juiste ervaring op kan doen. Bij de coach kun je terecht voor een persoonlijk gesprek en de coach denkt mee over jouw doelen en bewaakt de voortgang. De afspraken die je met je coach maakt zijn niet vrijblijvend: afspraak is afspraak!
Daarnaast volg je vier intervisiebijeenkomsten op Windesheim. Een mooi moment om van en met elkaar kunt leren. Dit is ook het moment om doelen te formuleren op bijvoorbeeld taal, cultuur of beroep. Ten slotte schrijf je een portfolio en geef je een presentatie waarin jij jouw ervaringen deelt.
Aanmelden
Meld je aan via werkervaringvluchtelingen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Stuur je cv, diplomawaardering en motivatiebrief mee. Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een intakegesprek waarin we een besluit nemen over je deelname.
Omschrijf in je CV en motivatiebrief het volgende:
- Waarom wil je meedoen?
- Wat verwacht je van het project?
- Waar wil je werken?
- Wat voor werk wil je doen?
- Wat is je werkervaring?
Als je mag deelnemen, dan zoekt het projectteam naar een passende werkplek. Zodra je een plek hebt, ga je kennismaken met je werkgever. Iemand van het projectteam zal je ondersteunen tijdens de kennismaking. Is er een match? Dan kun je afspraken maken en starten!
-
Informatie voor werkgevers
Ben jij een werkgever en kun jij een statushouder een werkervaringsplek bieden? Meld je dan aan via werkervaringvluchtelingen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Geef hierbij een omschrijving van je organisatie en van de plekken die je beschikbaar hebt. Zodra wij een statushouder ontmoeten die de motivatie heeft om bij jouw organisatie aan de slag te gaan, dan nemen we contact met je op!
Wat jij als werkgever kunt verwachten
Het werkervaringsproject begeleidt statushouders bij het betreden van de arbeidsmarkt. Dit project gaat over verbinding en participeren in de samenleving. Elk jaar krijgen zo’n 20 statushouders een werkervaringsplek van 20 weken. Zonder salaris, zonder baangarantie. Het blijkt een investering die veel oplevert.
Op de werkervaringsplekken oefenen statushouders hun Nederlands in de praktijk, ze bouwen aan een netwerk en maken kennis met de Nederlandse gewoonten en gebruiken op de werkvloer. Ook krijgt iemand zicht op de arbeidsmarkt; in het vakgebied waarvoor de deelnemer is opgeleid of waar zijn interesse naar uitgaat. Na dit traject is het voor een statushouder makkelijker om vervolgstappen te bepalen en om prioriteiten te stellen. Bijvoorbeeld of ze nog een opleiding moeten volgen, of misschien eerst een taalcursus moeten doen. Een werkervaringsplek geeft richting en vergroot de kansen op een baan.
Verwachtingen van een werkgever
Als werkgever verleen je voor 20 weken een werkervaringsplek aan een statushouder. Afhankelijk van de mogelijkheden en in overleg bepalen we het aantal dagen; ongeveer 1 tot 3 dagen in de week. Vanuit Hogeschool Windesheim krijgt de statushouder een coach toegewezen en woont de statushouder intervisiebijeenkomsten bij waar samen opdrachten worden gedaan en ervaringen worden uitgewisseld. Daarnaast is het belangrijk dat de statushouder ook op de werkplek een duidelijk aanspreekpunt heeft.
-