“Als je kinderen tijd en aandacht geeft, zie je ze groeien”
Mireille Huzen en Anouk Bourgonje zijn beiden werkzaam in de bewegingswereld en beoefenen veel verschillende taken uit. Zo geven ze beiden lichamelijke opvoeding op een basisschool en zetten ze zich in voor SportService Zwolle(opent in nieuw tabblad) om kinderen die achterblijven op gebied van bewegen, te helpen. Recent hebben ze de post-HBO Motorisch Remedial Teaching (MRT) afgerond. “Ik kijk positief terug op de opleiding: ik vond het fijn om elke keer bij elkaar te komen en te sparren met de anderen,” begint Mireille. Namens de Calo Redactie interviewden we hen over hun ervaringen op de post-HBO MRT!
Een prettig weerzien
Mireille en Anouk hebben beiden aan de Calo gestudeerd. “Een aantal van de lessen waren voor ons herhaling van wat we tijdens de opleidingen al gehoord hadden: de typische Calo-mentaliteit kwam heel duidelijk terug en die kennen we natuurlijk. Dat was niet erg: er waren ook voldoende niet Calo’ers voor wie dit helemaal nieuw was.” Hoewel een deel herhaling is, bevat de cursus ook genoeg nieuwe elementen. “Het gedeelte over fysio was voor ons volledig nieuw. Daarnaast hebben we hele interessante lessen gehad over de uitwerking van verschillende materialen en hoe je oefeningen in de gymzaal makkelijk van niveau kunt veranderen. Doordat je dat weet, kun je de les aanpassen voor iedere moeilijkheidsgraad,” vertelt Mireille. Anouk vult aan: “Op basis van deze lessen hebben we de materialen bij ons in de gymzaal onder handen genomen: we hebben gezorgd dat op alle vier onze locaties gelijke spullen zijn en nieuwe materialen om mee te experimenteren.”
Concrete tips en aan de slag
“Ik ben de post-HBO Motorisch Remedial Teaching gaan doen omdat ik graag tips en sturing wilde. Want hoe pak je het aan wanneer je aan de slag wilt bij een grote organisatie? En hoe bied je vervolgens voor deze grote groep passend beweegaanbod aan?” vertelt Anouk. “We waren al bezig met het schrijven van een plan voor SportService Zwolle, maar liepen vast: je moet met zoveel rekening houden,” vult Mireille aan. Gedurende de post-HBO was er alle ruimte om hiermee aan de slag te gaan. “Iedereen kon met een eigen vraagstuk bezig. Er waren verschillende begeleiders. Wij werden door Linda Duteweerd [docent op de opleiding] geholpen. Zij gaf ons handvaten om ons plan verder uit te werken. Daarnaast kwamen we terwijl we ons plan aan het uitvoeren waren, ook nog een andere uitdaging tegen waar we helemaal geen rekening mee hadden gehouden: hoe communiceer je goed wat je doet naar de ouders van de kinderen?” Ook daarvoor weet Linda raad waardoor het plan uiteindelijk uitgewerkt en uitgevoerd wordt.
De kern van MRT volgens Mireille en Anouk
Inmiddels is het MRT programma waar Mireille en Anouk mee bezig waren al enige tijd terug van start gegaan. De vaardigheden die ze hebben geleerd bij de post-HBO, komen goed van pas. “We hebben groepen van tien tot maximaal twaalf kinderen zodat we alle kinderen de tijd kunnen geven die ze nodig hebben. Gezien worden is het belangrijkst voor kinderen die motorisch achterblijven. Vaak gaan ze alleen al daarvan groeien,” vertelt Mireille. Ze geven nog tips mee aan (toekomstige) MRT’ers: “Het is belangrijk dat je veel geduld hebt. Je gaat in hele kleine stapjes met de kinderen vooruit. Daarom zie je niet zo snel verandering, maar moet je de kinderen hier ook de tijd voor geven.” Anouk besluit het interview met: “De kinderen die we helpen, verdienen alle aandacht. We hopen hen mee te kunnen geven dat ze mee kunnen bewegen met de andere kinderen.”
Wil je meer weten over MRT? Klik dan hier om verder te lezen