De Iftar: Een moment om te verdiepen in elkaar
Charafeddine Benalla, docent binnen de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding & masterstudent binnen Lichamelijke Opvoeding & Sportpedagogiek (LOSP), organiseert een Iftar. “De Ramadan is de tijd van bezinning en bewustwording. Overdag vast ik. Wanneer de zon ondergaat, mag je weer eten en drinken. De maaltijd waarmee dit wordt gedaan, wordt de Iftar genoemd. Tijdens de Iftar kom je samen met familie en je gemeenschap,” vertelt hij. Hoewel het zo’n belangrijk moment is op de dag, is het begrip veel mensen onbekend. Tijd voor verandering! 26 maart vindt de eerste Iftar voor het volledige domein Bewegen&Educatie plaats.
Belang van culturele diversiteit binnen het onderwijs
Terug naar het begin: waar komt het idee van een Iftar binnen het domein vandaan? ‘’Binnen de master LOSP leer je niet alleen kritisch kijken naar sport- en beweegpraktijken en de sportpedagogiek, maar werk je ook aan je persoonlijke professionele ontwikkeling. Hierbij komen je pedagogische drijfveren naar voren en kies je een manifestatie waarin je je specialiseert. Mijn manifestatie staat in het teken van culturele diversiteit,’’ begint Charafeddine. “Je hebt in een klas te maken met allerlei culturen doordat je leerlingen overal vandaan kunnen komen, ook culturen waar je zelf niet eerder mee in aanraking bent gekomen. Je houding en basiskennis als docent is hierin ontzettend belangrijk.’’ Vorig jaar heeft Charafeddine ook in een kleine intervisiegroep onder collega’s een Iftar georganiseerd om eigenlijk dezelfde reden. “Toen ik als student bezig was met de Ramadan had ik het daar niet direct met mijn docenten over, terwijl het wel impact heeft op je dag: je deelt de dag anders in en gaat anders om met je energie door het vasten. Begrijp me niet verkeerd: dit is absoluut geen onwil. Het had er vooral mee te maken dat de docenten vaak geen kennis hebben over de Ramadan. We hopen met deze dag hier een steentje aan bij te dragen!”
Belangrijk voor het hele domein
Eind december komt de eerste mail met de vraag wie er aan willen sluiten bij de Ramadan voorbij. Er blijk veel interesse te zijn. De oproep bereikt ook Tisja Korthals Altes, Diversiteit&Inclusie (D&I) adviseur binnen domein Bewegen&Educatie. “Toen ik bij Tisja kwam met mijn plan om een Iftar te organiseren, was ze direct enthousiast en wilde deze dag groter maken dan de Calo. Daar zijn we nu mee bezig!” vertelt Charafeddine. Tisja Korthals Altes houdt zich naast haar functie als D&I adviseur bezig als onderzoeker op gebied van D&I binnen het (hoger) onderwijs in het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen. Een mooi moment om haar expertise aan te haken! “We hebben een spreker die ons tijdens deze avond wat meer kan vertellen over de Ramadan: Wat houdt het in en waarom doen we dit?” Daarnaast heeft hij naast enthousiaste docenten en collega’s ook positieve geluiden vanuit studenten gehoord: "Studenten die zelf de Ramadan doen, herkennen mijn ervaring van eerder en reageren enthousiast op deze dag! Daarnaast zijn er ook studenten die hier minder van weten, maar wel geïnteresseerd zijn en zich ook hebben aangemeld."
Van handelingsverlegen naar openheid
“Je ziet vaak dat mensen eigenlijk wel willen, maar handelingsverlegen zijn. Dit houdt in dat mensen vaak niet goed weten of ze ernaar kunnen vragen of dat ze bang zijn om het verkeerde te zeggen,” vertelt Charafeddine. “Met deze avond willen we dat wegnemen. Je kunt geen verkeerde vragen stellen: deze avond moet juist een opening zijn. We hopen hiermee besef van wat de Iftar en Ramadan inhoudt te creëren en in elkaar te verdiepen.” De dag zelf zal in het teken staan van verbinding. “Op de Calo is dit jaar het thema ‘Verbinden in Verschilligheid’. Dat willen we hiermee doen! Omdat eten zo’n belangrijk onderdeel is van een cultuur vragen we mensen om zelf een gerecht mee te nemen dat veel voor hen betekent. Dit is zeker geen verplichting. In de kern gaat het erom dat we openheid hebben over dit onderwerp en in gesprek kunnen gaan met elkaar. Het staat vrij hoe je deze dag instapt. We doen bijvoorbeeld ook een challenge waarbij je mee kunt doen met vasten om te ervaren hoe dat is, maar dat is geen moeten: doe datgeen dat voor jouzelf goed voelt!”