Werk jij met mensen die te maken hebben met psychiatrische problemen en/of verslaving? Wil je je hierin verder verdiepen en ontwikkelen?
De module 'Psychiatrie, verslaving en samenleving' biedt je de kans om te werken volgens de principes van de nieuwe GGZ, waarbij herstel, inclusie en participatie centraal staan. Deze module sluit aan bij de nieuwste ontwikkelingen in het sociale domein en is verbonden aan het lectoraat GGZ en Samenleving van Windesheim. De module is onderdeel van de cursus GGZ-agoog.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Psychiatrie, verslaving en samenleving
-
-
Inhoud opleiding
In deze opleiding verdiep je je in zowel de theorie als praktijk van herstelondersteunende zorg. Je maakt kennis met de nieuwste GGZ-inzichten en leert hoe je cliënten met verslavings- of psychiatrische problemen effectief kunt begeleiden.
Je focust op behandeling, rehabilitatie en herstel aan de hand van vernieuwende sociaal-agogische methodieken, intervisie en casuïstiek. Daarnaast krijg je inzicht in psychopathologie en de combinatie van psychiatrische en verslavingsproblematiek.
Modules
De module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving bestaat uit twee afzonderlijke modules, die ook los van elkaar te volgen zijn.
Inhoud module 1: Contact leggen en begeleiden rond herstel en rehabilitatie
- Stigma en herstel
- Rehabilitatie
- Outreachend werken
- Netwerkontwikkeling bij ernstige psychiatrische aandoeningen
- KOPP/KOPV
- Omgaan met suïcide
- Verslaving en dubbeldiagnose
- Psychopathologie (facultatief)
Inhoud module 2: Motiveren van gedragsverandering en creëren van een therapeutisch klimaat
- Motiveren tot gedragsverandering
- Werken als professionals met drang en dwang
- Creëren van een therapeutisch klimaat
- Suïcide preventie – verdiepend deel
- Interculturele psychiatrie
- Verslaving en dubbeldiagnose
Opdrachten uitvoeren in de praktijk
Naast de lessen werk je aan online activiteiten en praktijkopdrachten die je in je eigen werkomgeving kunt uitvoeren. Dit kost je ongeveer 8 tot 12 uur, waarbij je toewerkt naar de leeruitkomsten gebaseerd op zeven specifieke GGZ-competenties.
In Zwolle of online studeren
De module is zowel op de campus als online te volgen. Je kunt je voorkeur bij aanmelding aangeven. Je volgt de lessen samen met deeltijdstudenten van de opleiding Social Work. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor cursisten.
-
Studieduur en lesdagen
De module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving:
- Duurt 6 maanden
- Bestaat uit 12 lesdagen, 1 gezamenlijke introductiedag en ongeveer 9 uur thuisstudie per week
- Start in september (lesdag op maandag) of februari (lesdag op woensdag)
De lessen worden ingepland tussen 8.30 en 18.30 uur. Het *definitieve lesrooster ontvang je uiterlijk twee weken voor de start van bedrijfsbureau Leven Lang Leren.
NB.*vanaf 3 februari 2025 is de werkelijke start van de modulen, in je lesrooster zie je t.z.t. welke startdatum voor jou van toepassing is.
Studieduur en lesdagen losse modules
De module Psychiatrie, Verslaving en Samenleving bestaat uit twee afzonderlijke onderdelen die je ook los kunt volgen:
- Contact leggen en begeleiden rond herstel en rehabilitatie:
Duurt 3 maanden en start in september (lesdag op maandag) of februari (lesdag op woensdag). - Motiveren van gedragsverandering en creëren van een therapeutisch klimaat:
Duurt 3 maanden en start in november (lesdag op maandag) of april (lesdag op woensdag).
Online instructiebijeenkomst
We vinden het heel belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom is er vooraf een online instructiebijeenkomst. Je kunt zelf kiezen welke datum het beste uitkomt. Nadat je aanmelding is omgezet in een inschrijving, ontvang je van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren een uitnodiging.
Data en tijdstippen voor de online instructiemomenten:
- Dinsdag 28-01 19:00-20:00 uur
- Woensdag 29-01 09:30-10:30 uur
- Donderdag 30-01 16:00-17:00 uur -
Flexibel studeren
Flexibel onderwijs
Deze module richt zich op het vakgebied zorg en welzijn en is een onderdeel van een erkende hbo-opleiding.
Zo kun jij je verdiepen in onderwerpen die voor jou en/of jouw organisatie het meest waardevol zijn.Modules bij hogeschool Windesheim:
• Behandelen afgebakende thema's uit erkende opleidingen
• Volg je samen met reguliere studenten.
• Bieden de mogelijkheid om te stapelen tot een volledig diploma. -
Toelating
Deze module is bedoeld voor verpleegkundigen, sociaal werkers en vaktherapeuten die zich willen bijscholen. Na afronding ben je volledig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de GGZ en het sociaal domein op het gebied van herstelgericht werken.
Toelatingseisen
- Minimaal een relevant mbo-diploma (niveau 4)
- Werkzaam op mbo+-/hbo-niveau
- Basiskennis van psychiatrie, verslaving en herstelondersteunende zorg
- Een werkplek waar je praktijkopdrachten kunt uitvoeren en kunt werken aan de zeven GGZ-competenties
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze module past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Wanneer kun je starten?
Meld je aan via de onderstaande knop. De sluitingsdatum voor inschrijvingen is 31 augustus (voor start in september) of 31 januari (voor start in februari). Na je aanmelding ontvang je een bevestiging van de centrale studentenadministratie, gevolgd door verdere inschrijfinformatie van gw-contractactiviteiten@windesheim.nl.
Zwolle | februari 2025 | Aanmelden |
Online | februari 2025 | Aanmelden |
Deze opleiding is ook te volgen in modules
In deze module staat het onderwerp contact leggen en begeleiden bij herstel centraal. Onderwerpen als stigma en herstel, rehabilitatie en outreachend werken komen aan bod.
Het motiveren van gedragsverandering en creëren van een therapeutisch klimaat staat in deze module centraal. Met thema’s als motiveren tot gedragsverandering, werken als professional met drang en dwang en het creëren van een therapeutisch klimaat.
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij! gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Na je module
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Met deze module ontwikkel je je in je vakgebied. Je bent helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de GGZ en het sociaal domein rond herstelgericht werken. En je weet deze manier van werken in de praktijk te brengen.
-
Certificering
Certificaat
- Heb je alle toetsen en leeruitkomsten succesvol behaald? Dan ontvang je een modulecertificaat van Windesheim, waaruit blijkt dat je 30 studiepunten hebt behaald van een erkende hbo-opleiding. Daarnaast krijg je een Microcredential.
- Neem je niet deel aan de toetsing, maar ben je voldoende aanwezig? Dan ontvang je een bewijs van deelname.
Microcredential
Een Microcredential is een digitaal certificaat dat laat zien dat je een kort leertraject hebt gevolgd met erkende kwaliteitswaarde. Zo kun je flexibel leren met de garantie van kwaliteit. Alle deelnemende onderwijsinstellingen erkennen Microcredentials én ze worden landelijk geregistreerd. Handig, als je bijvoorbeeld vrijstellingen wilt aanvragen om door te leren.
-
Verder ontwikkelen
Ben je een hbo-opgeleide sociaal werker of vaktherapeut (inclusief PMT)? Dan kun je via een aanvullend cursusprogramma in aanmerking komen voor het certificaat GGZ-agoog en is het mogelijk om je als zodanig te registreren in het beroepsregister.
-
Kosten
- De hele module kost € 3.900,-
- Een losse module kost € 1.950,-
Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Online of Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Bij deelname aan toetsing: modulecertificaat + microcredential (wat is een microcredential?)
- Geen deelname aan toetsing: bewijs van deelname