De module Palliatieve Zorg leert je als verpleegkundige om kwalitatieve zorg te bieden in de palliatieve fase, afgestemd op de behoeften en wensen van de patiënt en diens naasten.
In Nederland wordt palliatieve zorg gezien als generalistische zorg, wat betekent dat alle zorgverleners in staat moeten zijn om goede zorg te bieden aan mensen met palliatieve behoeften. Als verpleegkundige richt je je in deze fase op zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Deze zorg is gericht op het voorkomen en verlichten van lijden, zowel fysiek als psychisch, sociaal en spiritueel. Daarnaast herken je kansen voor kwaliteitsverbetering en zet je deze om in actie. De module Palliatieve Zorg helpt je met de kennis, vaardigheden en houding die hiervoor nodig zijn.
Weten of deze module bij je past?
Studieprogramma Palliatieve Zorg
-
-
Inhoud opleiding
De module Palliatieve Zorg bestaat uit twee onderdelen:
- Klinisch redeneren in de palliatieve zorg.
- Innoveren in de palliatieve zorg
Je gaat aan de slag met de theorie en de praktijk van de verschillende fases in de palliatieve zorg, (advance care) planning, complementaire zorg, relevante wet- en regelgeving en financiering met betrekking tot palliatieve zorg.
Je leert op een persoonsgerichte manier te communiceren, met focus op gezamenlijke besluitvorming met alle betrokkenen. Hierbij houd je rekening met eigen regie, morele en culturele sensitiviteit, draagkracht, draaglast en de kwaliteit van leven.
Je leert te herkennen waar de palliatieve zorg in jouw praktijk verbeterd kan worden en hoe je deze verbeteringen succesvol kunt doorvoeren.
Thema's die aan bod komen zijn:
- Kwaliteit van zorg
- Kwaliteit van leven
- Familiezorg
- Interdisciplinair samenwerken
- Symptoombestrijding in de palliatieve fase
- De laatste levensfase
- Zorgen voor zorgenden
Praktijkplek
Voor deelname aan deze module is het belangrijk dat je een geschikte werk- of stageplek hebt waar je mensen in de palliatieve fase begeleidt. De opdrachten zijn sterk gekoppeld aan de praktijk. Palliatieve zorg wordt in diverse settings verleend, zoals thuis, in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, de verstandelijk gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of hospices.
-
Studieduur en lesdagen
- Studieduur: zes maanden
- Startmoment: twee keer per jaar in september en februari
- Lesdag: woensdag
Programma
De module duurt 20 weken waarin 7 lesdagen worden georganiseerd. Je hebt ongeveer één keer in de twee of drie weken een lesdag (± 6 uren). In de tussenliggende weken werk je aan opdrachten in jouw eigen beroepspraktijk. De lesdag bestaat uit een integratief werkcollege, een training of workshop en intervisie. Veel van het ondersteunende lesmateriaal wordt digitaal aangeboden. Je hebt les van docenten van Windesheim en experts uit het werkveld.
De module wordt afgesloten met een toets, bestaande uit twee beroepsproducten. Het eerste product richt zich op klinisch palliatief redeneren, terwijl het tweede product draait om innovatie in de palliatieve zorg.
Lesrooster
De lessen worden aaneengesloten gepland binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur. Het *definitieve lesrooster is twee weken voor de start beschikbaar. Je ontvangt deze informatie via het bedrijfsbureau Leven Lang Leren. De lessen volg je samen met deeltijdstudenten van de opleiding Verpleegkunde.
NB.*vanaf 3 februari 2025 is de werkelijke start van de modulen, in je lesrooster zie je t.z.t. welke startdatum voor jou van toepassing is.
Online instructiebijeenkomst
We vinden het heel belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom zijn er aparte online instructiebijeenkomsten georganiseerd waarbij zowel cursisten als reguliere studenten kunnen deelnemen. De data en tijden voor deze online instructiebijeenkomsten zijn:
- Dinsdag 28-01 19:00-20:00 uur
- Woensdag 29-01 09:30-10:30 uur
- Donderdag 30-01 16:00-17:00 uurJe kunt zelf kiezen op welke datum je aanwezig wilt zijn. Onze collega's van het bedrijfsbureau Leven Lang Leren sturen je een uitnodiging.
-
Flexibel studeren
Deze module richt zich op het vakgebied zorg en welzijn en is een onderdeel van een erkende hbo-opleiding.
Zo kun jij je verdiepen in onderwerpen die voor jou en/of jouw organisatie het meest waardevol zijn.Modules bij hogeschool Windesheim:
• Behandelen afgebakende thema's uit erkende opleidingen
• Volg je samen met reguliere studenten.
• Bieden de mogelijkheid om te stapelen tot een volledig diploma.Bekijk alle opleidingen Verpleegkunde Meer over flexibel onderwijs
-
Toelating
Deze module is voor hbo-V verpleegkundigen die zich verder willen verdiepen in palliatieve zorg. Je richt je op de begeleiding van patiënten en hun naasten. Daarnaast focus je op kwaliteitsverbetering binnen je team of organisatie.
Na aanmelding neemt de opleiding contact met je op voor een telefonisch intakegesprek waarin de bovenstaande toelatingseisen worden besproken. Voorafgaand aan de start van de eerste lesdag heb je ook nog een telefonisch startgesprek met de docent van de opleiding. Dit is bedoeld als eerste kennismaking.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze opleiding past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Heb je een mbo vooropleiding?
Dan is de cursus Palliatieve zorg voor verpleegkundigen wellicht wat voor jou.
-
Wanneer kun je starten?
Aanmelden kan tot de sluitingsdatum: 31 augustus voor de start in september, en 31 januari voor de start in februari. Na je aanmelding ontvang je een bevestiging van de centrale studentenadministratie. Vervolgens krijg je een e-mail van bedrijfsvoering (gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)) met verdere informatie over het inschrijvingsproces.
Zwolle | februari 2025 | Aanmelden |
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Na je module Palliatieve Zorg
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Met deze module ontwikkel je je verder in het vakgebied als verpleegkundige. Je bent helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de palliatieve zorg en de actuele ontwikkelingen op het gebied van Advanced Care Planning. Je kunt deze manier van werken in de praktijk brengen en jouw collega’s hierin meenemen.
-
Certificering
Bij succesvolle deelname aan de toetsing ontvang je een modulecertificaat en behaal je 30 studiepunten van een erkende hbo-opleiding. De module is op bachelor-niveau (NLQF 6).
Als je niet meedoet aan de toetsing maar wel voldoende aanwezig bent, krijg je een bewijs van deelname.
-
Kosten
De module kost € 3.900,-.
Er zijn meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
Modulecertificaat ter waarde van 30 studiepunten