Master Polymer Engineering
Bij de hbo-deeltijdmaster Polymer Engineering van Windesheim en NHL Stenden leer je als engineer of chemisch technoloog alles over kunststofmaterialen.
De werking van polymeren in het productieproces kent voor jou geen geheimen meer. Van Polymer Chemistry, Polymer Engineering tot Polymer Design Engineering. Hier draait het allemaal om duurzame kunststoffen, duurzaam produceren en circulaire economie. Jij bent dus klaar voor een duurzame toekomst.
Het is nog niet bekend wanneer de master Polymer Engineering in deeltijd weer gaat starten. Wel bieden we vanaf september 2025 de master Polymer Engineering in voltijd aan. Hiervoor kun je je aanmelden via Studielink.
Weten of deze master bij je past?
Studieprogramma Master Polymer Engineering
Bij deze Master krijg je naast je werk de ruimte om kennis op te doen voor de volgende stap.
-
-
Inhoud studie
In deze 2-jarige master in deeltijd word jij straks de expert als het aankomt op kunststoftechnologie. Hoe is de keuze van kunststoffen bijvoorbeeld bepalend voor het verwerkingsproces van materiaal tot een product? En dit doe je niet alleen in onze collegebanken. De industrie en het bedrijfsleven verwelkomen experts als jij met open armen.
Modules
Je volgt in totaal drie modules:
- Polymer Chemistry
- Polymer Engineering
- Polymer Design Engineering
Je start met de module Polymer Chemistry en sluit af met een masterthesis. Je gaat ook aan de slag met projectmanagement en met je wetenschappelijke skills. Je voert literatuurstudies uit, geeft sturing aan onderzoek en je evalueert en valideert modellen.
Verbinding met de praktijk
Je werkomgeving is heel belangrijk voor deze masteropleiding, want leren doe je ook in de praktijk. Op je werk voer je de praktijkopdrachten uit en pas je kennis toe. Jij en je medestudenten leren bovendien van elkaar door het uitwisselen van praktijkvoorbeelden. Zo investeer je niet alleen in je eigen kennis en ontwikkeling. Je bouwt gelijk een waardevol netwerk op, waarmee je jouw positie – én die van je werkgever – in de kunststofindustrie versterkt.
Resultaat van Green PAC
Windesheim en NHL Stenden zijn samen de master Polymer Engineering gestart. Het initiatief hiertoe komt voort uit Green PAC, een initiatief van beide hogescholen. Green PAC is een innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten, waar business driven aan kennis wordt gewerkt.
Voor wie is deze master?
Deze master is bedoeld voor chemisch technologen en engineers met een hbo-diploma Bachelor of Engineering. Je werkt in polymeerchemie of polymeer engineering. Of je hebt een baan in een vergelijkbare werksetting waarin je met deze expertisegebieden werkt.
Afstuderen met een masterthesis
In het tweede studiejaar van de master studeer je af met je masterthesis. Je doet hiervoor praktijkgericht onderzoek. Hiervan doe je verslag volgens wetenschappelijke criteria.
Alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag je vanaf nu de titel Master of Science voeren.
-
Lesdagen en studiebelasting
De 2-jarige master Polymer Engineering start om het jaar in september. Het eerstvolgende startmoment is september 2024. Op vrijdag heb je in Emmen of Zwolle van 9.00 tot 17.00 uur les. Reken daarnaast op ongeveer 12 uur zelfstudie per week. Per week is de studielast dus ongeveer 20 uur.
Leren én werken
Voor deze master heb je een hbo-bachelordiploma Engineering nodig. Daarnaast heb je ook een baan nodig binnen de polymeerchemie of in polymeer engineering. Of je hebt voordat je start een baan in een vergelijkbare werksetting waarin je met deze expertisegebieden werkt. Je werkkring is namelijk een belangrijk leergebied. Je voert er praktijkopdrachten van de masteropleiding uit en past er nieuwe kennis toe.
Heb jij (nog) geen geschikte werkomgeving om praktijkopdrachten van de master uit te voeren? Neem dan contact met ons op om je opties, zoals een traineeship, te bespreken.
-
Jaar 1
De masteropleiding Polymer Engineering in deeltijd duurt in totaal 2 jaar en is ingedeeld in 3 semesters. Je combineert 1 dag in de week studeren met 4 dagen werken. In ieder semester is er een fulltime onderzoeksweek met projectcases.
In het eerste jaar van je opleiding staan de modules Polymer Chemistry en Polymer Engineering op je rooster.
Polymer Chemistry
Je bestudeert de eigenschappen van kunststoffen en bekijkt het ontwikkelen van duurzame kunststoffen in het licht van industriële toepassingsvragen. Je gaat aan de slag met:
- Polymeerchemie
- Biobased materialen
- Analyse van polymeren
- Additieven in polymeren
- Praktijkweek in laboratoria
- Literatuuronderzoek
- Rapporteren en presenteren
Polymer Engineering
Je leert meer over gedrag van polymeren in industriële productietoepassingen en het inrichten van productieprocessen. Zo kun je het gedrag van kunststoffen in processen beter begrijpen, voorspellen en simuleren. Je verdiept je in:
- Reologie en mechanica van polymeren
- Verwerking van polymeren
- Testen van polymeren
- Simulatietechnieken
- Praktijkweek
- Rapporteren en presenteren
Je gaat tijdens deze deeltijdmaster ook aan de slag met projectmanagement en wetenschappelijke skills. Denk aan:
- Literatuurstudie: om kennis te vergaren, te ontwikkelen en te interpreteren
- Het abstraheren van conclusies en het sturen van de richting van onderzoek
- Het ontwikkelen van nieuwe kennis en het evalueren en valideren van modellen
- Innoveren via een cyclisch proces: onderzoeken–ontwerpen–evalueren
- Het vastleggen van onderzoeksprocessen en de verdediging ervan
-
Jaar 2
Je hebt in de eerste twee modules van de master flink wat kennis en skills verzameld. In jaar 2, tevens je afstudeerjaar, ben je klaar om te laten zien wat je geleerd hebt. Dit doe je in je afstudeerproject. Maar voordat afstuderen op je rooster staat, ga je eerst nog aan de slag met een derde module. Namelijk: Polymer Design Engineering.
Polymer Design Engineering
Brede, actuele (technische) kennis van kunststofmaterialen en verwerkingstechnieken is onmisbaar voor het innoveren en het verbeteren van processen en producten. Welke gerecyclede materialen zijn beschikbaar? Wat zijn de aandachtspunten bij de inzet van deze materialen? Welke nieuwe technieken zijn er, en welke kansen bieden deze voor productportfolio’s? In deze module beantwoord je dit door aan de slag te gaan met:
- Composieten en biocomposieten
- Recycling
- Additive manufacturing
- Garens en vezels
- Matrijsontwerp
- Production Engineering
- Onderzoeks- en optimalisatiemethoden, Design of Experiments (DoE)
- Presentatievaardigheden
- Praktijkweek
Wat ga jij onderzoeken?
Nadat je ook deze module van de master hebt afgerond, kun je starten met je afstudeerproject. Je rondt je studie af met een masterthesis: een onderzoeksproject bij je eigen werkgever. Nu komt alles samen wat je de afgelopen 2 jaar geleerd hebt: van kennis van kunststofmaterialen tot je wetenschappelijke skills. Je doet dit deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt veel feedback en tips en trucs van je begeleidende docent.
-
Ervaringen van oud-studenten
Ervaringen van oud-studenten
Robbin, Robert en Jasmijn hebben hun diploma van de masteropleiding Polymer Engineering in ontvangst genomen. Je leest hun ervaringen op de website van Green Pac.
Daarnaast vertelt oud-student Julia van Harten in onderstaande video over de deeltijdopleiding. De Master Polymer Engineering van NHL Stenden en Windesheim is een opleiding die in samenwerking tussen beide hogescholen is ontwikkeld en die een belangrijke rol speelt op het snijvlak van onderwijs en ondernemen binnen Green PAC.
-
Deze master biedt ook losse modules aan
Je kunt je op dit moment niet voor deze losse module(s) aanmelden. Zodra er nieuwe startdata bekend zijn, kun je de module(s) hier bekijken.
Toelating en aanmelden
Het is nog niet bekend wanneer de master Polymer Engineering in deeltijd weer gaat starten. Wel bieden we vanaf september 2025 deze master in voltijd aan. Hiervoor kun je je aanmelden via Studielink.
Na je Master Polymer Engineering
-
-
Beroepen
Na de Master Polymer Engineering ben je adviseur, procesontwerper en onderzoeker. Je ontwikkelt (duurzame) kunststoffen en onderzoekt het gedrag ervan. Jij weet als de beste hoe je zo’n productieproces inricht.
-
Vakgebied
Hoogwaardige kunststoffen zijn niet meer weg te denken uit onze hightech-samenleving. Ze worden sterker, lichter, hebben een langere levensduur en zijn steeds beter geschikt voor recycling en hergebruik. Bedrijven willen alle mogelijkheden van kunststoffen benutten. De industrie is dus hard op zoek naar engineers en chemisch technologen die precies begrijpen hoe kunststoffen zich gedragen. En daarnaast weten hoe het productieproces het beste ingericht kan worden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij bedrijven als:
- Philips Consumer Lifestyle
- Attero
- Schoeller Arca
- Dyka
- Wavin
- API
- PEZY
- Cumapol
- Teijin Aramid
-
Startdatum
Nader te bepalen
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Voor deze master betaal je het instellingscollegegeld. Voor studiejaar 2023-2024: € 11.250,- per jaar.
Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken. Er zijn mogelijkheden om je studie (deels) te bekostigen. Denk aan subsidies, beurzen of aan je werkgever die wellicht jouw studie (deels) kan bekostigen. Bekijk hieronder welke financieringsopties er voor jou zijn.
Meer informatie
Highlights Polymer Engineering
- Polymer Engineering is een samenwerking tussen Hogeschool Windesheim en NHL Stenden Hogeschool.
- Het studieprogramma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de industrie.
- Je ontwikkelt je tot expert op het snijvlak van chemie en polymeertechnologie.
- Wat je leert pas je meteen toe op je werkplek.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
-
Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?