Jeugd en Media
In de cursus Jeugd & Media in Zwolle leer je hoe je jongeren vanaf 10 jaar kunt begeleiden in verantwoord mediagebruik.
Het leven van kinderen en jongeren wordt steeds meer gevormd door (sociale) media, en dat heeft ook gevolgen voor jouw werk. In deze cursus leer je hoe media hen beïnvloeden, wat gezond mediagebruik inhoudt, en hoe je incidenten kunt aanpakken. Ook ontdek je jouw rol in dit geheel. We gaan in op de kansen die media bieden, de risico’s die eraan verbonden zijn, en hoe je de juiste balans vindt. De kennis en vaardigheden die je opdoet, kun je direct toepassen in jouw dagelijkse praktijk.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma Jeugd en Media
-
-
Inhoud opleiding
De samenleving digitaliseert in een razend tempo, en jongeren brengen een groot deel van hun tijd door met media. Ze onderhouden contact met vrienden, delen hun leven via platforms als Snapchat en TikTok, en zoeken ontspanning in games. Ook op scholen neemt het gebruik van digitale media steeds verder toe. Het is dan ook logisch dat de behoefte aan kennis over mediaopvoeding groeit.
In deze cursus krijg je praktische handvatten om zowel opvoeders als jongeren te begeleiden. Daarnaast krijg je inzicht in belangrijke onderwerpen waarover je als team of organisatie afspraken kunt maken en, indien nodig, beleid voor kunt ontwikkelen.
Thema's
Binnen de interactieve lessen is veel ruimte voor uitwisseling en eigen inbreng. De volgende thema’s komen aan de orde:
- Ontwikkelingspsychologie: welke (social) media passen bij het ontwikkelingsniveau van jongeren?
- Invloed van social media op adolescenten: influencers, reclame en fake news.
- Balans: online en offline
- Mogelijkheden van media: digitale geletterdheid en media educatie
- Risico’s en gevaren: incidenten, verslaving en cyberpesten.
- Rol als professional, opvoeder en collega: voorbeeldfunctie, visie, regels en afspraken.
Samenwerking met het lectoraat Jeugd en Media
Het programma is ontwikkeld in samenwerking met het lectoraat Jeugd en Media dat ook enkele gastcolleges zal verzorgen. Hierin maak je kennis met actuele wetenschappelijke inzichten met betrekking tot jeugd en (social) media.
-
Studieduur en lesdagen
Op dit moment is de startdatum van de cursus nog niet vastgesteld. We onderzoeken momenteel wat het beste aansluit bij de behoeften van toekomstige deelnemers, zodat de cursus goed te combineren is met werk en privé.
We zijn benieuwd naar jouw ideale startmaand en voorkeur voor een lesdag of dagdeel. Je kunt jouw voorkeur mailen naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom deze cursus. Uiterlijk eind september ontvang je van ons bericht over de planning.
-
Toelating
Je werkt met kinderen en jongeren vanaf 10 jaar, bijvoorbeeld als jongerenwerker, jeugd- en gezinsprofessional, leerkracht of bso-begeleider. Je wilt meer inzicht krijgen in de invloed van social media, wat gezond mediagebruik inhoudt, hoe je incidenten kunt aanpakken en welke rol jij daarin kunt vervullen binnen je beroep.
Voor een succesvolle deelname aan deze cursus is het belangrijk dat je een relevante praktijkomgeving hebt en leergierig bent. Daarnaast is mbo- of hbo-denkniveau gewenst.
Twijfel je of deze cursus past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Basisvaardigheden bij Windesheim
Windesheim staat bekend als een betrouwbare opleider op het gebied van basisvaardigheden. We bieden actueel onderwijs dat perfect past bij jouw professionele behoeften, of die van je team of organisatie.
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij!
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) en we nemen zo spoedig mogelijk contact op.
Na je cursus Jeugd en Media
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afloop van deze cursus heb je:
- Kennis opgedaan over jeugd en media, gebaseerd op actueel wetenschappelijk onderzoek naar mediawijsheid en digitale geletterdheid.
- Inzicht gekregen in zowel de kansen als de risico's van mediagebruik door jongeren.
- Praktische handvatten om gesprekken aan te gaan met kinderen, jongeren en opvoeders over mediagebruik, en weet je hoe je hen hierbij kunt begeleiden.
- Een eigen visie ontwikkeld op gezond mediagebruik bij jongeren en inzicht in het belang van teamafspraken en mediabeleid binnen organisaties.
-
Kosten
De cursus kost € 995,-.
Er bestaan meerdere opties om je studie (deels) te bekostigen.
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Diploma
- Certificaat