Met deze cursus in Zwolle vergroot je jouw inzicht en vaardigheden in het cultuursensitief omgaan met onbegrepen gedrag bij thuiswonende mensen met dementie.
De OOG-methodiek is breed inzetbaar. Het helpt je om betere ondersteuning te geven aan mensen met dementie en hun naasten in de thuissituatie. Je kunt deze methodiek gebruiken bij mensen met een migratieachtergrond. Maar cultuursensitief werken gaat er ook om dat je OOG hebt voor diversiteit op andere terreinen. Bijvoorbeeld leefsituatie (denk aan platteland versus stad), gender (man, vrouw, anders) of opleidingsniveau.
De OOG-methodiek die in deze cursus centraal staat is ontwikkeld door het Lectoraat Goed Leven met Dementie van Windesheim. Dit is in samenwerking met andere onderzoekers, zorgorganisaties, mantelzorgers en professionals.
Weten of deze cursus bij je past?
Studieprogramma
-
-
Inhoud opleiding
Onbegrepen gedrag, zoals agressie of apathie, komt voor bij bijna alle mensen met dementie. Dit vermindert de kwaliteit van leven van deze mensen en hun mantelzorgers. Onder migranten groeit het aantal mensen met dementie twee keer zo snel dan onder mensen zonder migratieachtergrond. Mensen met een migratieachtergrond hebben drie tot vier keer meer kans om dementie te krijgen.
Als professional kun je meerdere drempels ervaren in het omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met een migratieachtergrond en dementie. Je merkt bijvoorbeeld dat er bij de doelgroep zelf soms weinig kennis is over dementie en de ondersteuningsmogelijkheden. De diagnose wordt vaak laat gesteld. De communicatie is misschien complex en je voelt je soms handelingsverlegen of faalangstig in het contact met deze doelgroep.
Tijdens de twee bijeenkomsten staan vijf belangrijke aandachtspunten bij cultuursensitief omgaan met onbegrepen gedrag centraal.
- een cultuursensitieve basishouding
- elkaar ontmoeten
- samenspel met mantelzorgers
- onbegrepen gedrag bespreken
- omgaan met crisis
Verschillende werkvormen komen aan bod.
Bijeenkomst 1
Tijdens de eerste bijeenkomst zoom je in op jouw eigen bewustwording van cultuur. Hoe cultuursensitief ben jij? Daarna oefen je met het elkaar ontmoeten vanuit een open en onbevooroordeelde attitude. Je leert hoe je met elkaar kunt communiceren, ook al spreek je niet dezelfde taal.
Daarnaast verdiep je je in het perspectief van de mantelzorger en het samenspel. Hierbij leer je hoe je rekening kunt houden met alle rollen die zij vervullen.
Voordat je naar huis gaat heb je gereflecteerd op het belang van jouw cultuur en die van je
cliënt bij het verlenen van passende zorg. Je staat stil bij wat je de komende weken tot de tweede bijeenkomst wilt meenemen en uitproberen in de praktijk.Bijeenkomst 2
Bijeenkomst twee start met een uitwisseling van de ervaringen van de afgelopen weken. Hierbij pas je de OOG-methodiek toe.
Daarna oefen je met behulp van casuïstiek en rollenspel in het bespreekbaar maken van onbegrepen gedrag. Je leert hoe je een plan maakt om samen met de persoon met dementie, mantelzorgers, familie en professionals hiermee om te gaan.
Je sluit de dag af met een reflectie op de nieuwe inzichten en handvatten die je hebt opgedaan. Je kunt als professional betere ondersteuning geven aan mensen met dementie en hun naasten in de thuissituatie.
-
Studieduur en lesdagen
Twee dagdelen van vier en half uur (inclusief lunchtijd)
Lesdag: zie startmoment
Startdata, maart 2025
Locatie : Campus ZwolleStartmoment
Lesdag: donderdag 12:00 -16:30 uur- 13 maart 2025
- 10 april 2025
Wil je op de hoogte worden gehouden van de startmomenten?
Mail naar gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
-
Toelating
Deze cursus is ontwikkeld voor professionals met een mbo 3 of 4 -, of hbo-diploma. Daarnaast begeleid je mensen met dementie en je netwerk in de thuissituatie. Denk hierbij aan:
- wijkverpleegkundigen
- casemanagers dementie
- andere thuisbegeleiders
Als deelnemer aan de cursus breng je eigen casuïstiek in en oefen je met het geleerde in de praktijk.
Wij vinden het belangrijk dat je een opleiding kiest die past bij jouw loopbaan, werk- en je privéleven. Twijfel je of deze opleiding past bij jouw mogelijkheden of ontwikkelwensen? Neem dan contact met ons op via gw-contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Wanneer kun je starten?
Zwolle | 13 maart 2025 | Aanmelden |
Maatwerk
Wil je met jouw organisatie aan de slag met leren en ontwikkelen? Je medewerkers of teams stimuleren een stap in hun professionele ontwikkeling te zetten? We helpen je daar graag bij! Stuur ons een mail:
Na je opleiding
-
-
Dit voeg je toe op je cv
Na afloop van de cursus Cultuursensitief omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie thuis (OOG-methodiek):
- Ben je meer bekwaam in het cultuursensitief werken met mensen met dementie thuis.
- Weet je wat belangrijk is voor een cultuursensitieve basishouding.
- Ervaar je minder faalangst/ handelingsverlegenheid om met diverse culturen te werken.
- Kun je samenwerken met mantelzorgers waarbij je rekening houdt met alle rollen die zij vervullen.
- Weet je hoe je onbegrepen gedrag bespreekt en een plan maakt om samen met de persoon met dementie, mantelzorgers, familie en professionals hiermee om te gaan.
-
Certificering
Bij aanwezigheid op dagdeel 1 én 2 ontvang je na afronding een bewijs van deelname.
-
Kosten
De opleiding kost € 575,-
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Hulp bij studiekeuze (opent in nieuw tabblad) Nieuwsbrief voor professionals(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)