Van lineaire ontwerpketens naar circulaire ontwerpteams
Ontdek de transitie van lineaire ontwerpketens naar circulaire ontwerpteams in de bouwsector, en hoe zij omgaan met de uitdagingen van circulair bouwen.
- Lectoraat: Netwerken in een Circulaire Economie
- Betrokken onderzoekers: Liesbeth Rijsdijk, Marcus Popkema, Dirk Vroegindeweij, Melanie de Vries, Rik Berbé en Joost van der Weide.
- Partners: Vrije Universiteit, Adviesbureau DuneWorks, negen mkb's en elf andere organisaties
- Subsidie via: Regieorgaan SIA, RAAK-MKB
Circulair bouwen in de regio Zwolle
In onderzoeksproject ‘Van lineaire ontwerpketens naar circulaire ontwerpteams’ staat het functioneren centraal van teams die circulair willen bouwen. Circulair bouwen vraagt van partijen in een circulair ontwerpteam om in te spelen op een veranderend speelveld. Ze moeten leren omgaan met andere partners dan voorheen, met andere doelen en andere processen, terwijl de kaders voor circulair bouwen nog in ontwikkeling zijn. In het project worden via actieonderzoek cases onderzocht van circulair bouwen in de regio Zwolle: circulair paviljoen Hessenpoort, houtbouw Nomad City Spoorzone, proeftuin Circulariteit van deltaWonen en biohub De Tippe.
De kracht van de circulaire economie
In de video zie je een aflevering van het impactcafé(opent in nieuw tabblad) over de kracht van de circulaire economie. In deze aflevering vertellen een aantal pioniers die met innovatieve projecten bezig zijn op weg naar een duurzame toekomst. Zo legt lector Liesbeth Rijsdijk in Jip-en-Janneke taal uit wat het verschil is tussen een lineaire en circulaire economie. Ze legt verder uit wat ze met onder andere dit onderzoek doen en waarom die transitie naar een duurzame toekomst zo belangrijk is.
Doel
Met dit onderzoeksproject levert lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie (NiCE) een bijdrage aan de kennisopbouw over het functioneren van circulaire ontwerpteams, met speciale aandacht voor de rol van het midden- en kleinbedrijf daarin. Tijdens het onderzoek ontstaat een lerend netwerk van partijen dat is betrokken bij de transitie richting circulair bouwen in de regio Zwolle.
Uitkomsten
De studie levert kennis en ervaring op over het functioneren van circulaire ontwerpteams in de praktijk en draagt bij aan het versnellen van circulair bouwen in de Regio Zwolle. Uitvoering van het onderzoek draagt bij aan de vorming van een regionaal netwerk voor circulair bouwen.
Het beoogde resultaat van het onderzoek is kennis over het opzetten van de benodigde samenwerking bij circulaire bouwprojecten. Deze kennis zal neerslaan in een onderzoeksrapport, twee of meer publicaties voor professionals in de bouwsector, trainings- en onderwijsmateriaal voor studenten én het MKB, een of meer congrespapers en een wetenschappelijk artikel.
Meer weten?
Neem contact op met Liesbeth Rijsdijk of stuur haar een email(opent in nieuw tabblad).
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen ons lectoraat? Meld je aan voor onze nieuwsbrief(opent in nieuw tabblad).