Inzet van Technology-Based Simulation Learning tijdens de verpleegkundige stage: veranderende taken en competenties voor werkbegeleiders
Kortlopend onderzoek naar de impact van TBSL op de rol/taakverschuiving van werkbegeleiders van mbo- en hbo-verpleegkundestagiaires, met een case study rond de MetaQuest3 t.b.v. klinisch redeneren in Isala ziekenhuis te Zwolle.
- Lectoraat: ICT-innovaties in de Zorg
- Betrokken onderzoekers: Dr.Fenne Verhoeven(opent in nieuw tabblad), associate lector, Anouk Jansen(opent in nieuw tabblad), ontwerper-onderzoeker
- Soort onderzoek: praktijkgericht kwalitatief onderzoek
- Penvoerder: hogeschool Windesheim
- Partners: hogeschool Windesheim, lectoraat ICT-innovaties in de Zorg; hogeschool Windesheim, hbo-V; hogeschool Saxion, lectoraat Technology Health & Care; hogeschool Saxion, Lectoraat Employability Transition + Lectoraat Technology, Health & Care; Isala Academie; TrueSim B.V.; Deltion College, College Gezondheid en Welzijn; Landstede
- Mede mogelijk gemaakt door: TechYourFuture
Aanleiding Inzet TBSL
Stressvolle werkomstandigheden, onderbezetting en toenemende zorgcomplexiteit bedreigen zowel de zorgkwaliteit als de opleiding van verpleegkundigen, wat leidt tot een groeiend tekort aan goede stageplaatsen en onvoldoende begeleiding van stagiaires.
Recent gehouden interviews met werkbegeleiders van het Isala ziekenhuis in Zwolle (n=29) toonden aan dat zij knelpunten ervaren tijdens het begeleiden van mbo- en hbo-V-stagiaires, zoals een gebrek aan gezamenlijke leerervaringen, ongestructureerde begeleiding, niet kunnen en durven geven van inhoudelijke feedback, en een verminderde kennis en houding van studenten vergeleken met vroeger.
Technology-Based Simulation Learning (TBSL), zoals een immersive room of VR-brillen, is een innovatief middel dat deze knelpunten kan wegnemen wanneer het optimaal wordt ingezet tijdens de stage op de werkplek.
Hoewel TBSL bewezen effectief is voor het leerrendement van verpleegkundestudenten, is er weinig bekend over de impact ervan op werkbegeleiders, zowel in hoe het hen ondersteunt als wat het van hen vraagt. De rol van docenten en de benodigde competenties voor inzet van TBSL in het verpleegkundecurriculum op school is uitgebreid onderzocht, maar wat het betekent voor werkbegeleiders om verpleegkundigen in opleiding te begeleiden wanneer TBSL onderdeel is van de stage en dus op de werkplek, is nog niet bestudeerd.
Doelstelling en Uitvoering
Dit TYF-onderzoek richt zich daarom op het inventariseren van de veranderende taken en rollen van werkbegeleiders wanneer TBSL wordt ingezet tijdens de stage op de werkplek, evenals het onderzoeken van de impact hiervan op de benodigde competenties om effectief stagebegeleiding te kunnen bieden. Inzicht in hoe werkbegeleiders ondersteund kunnen worden in hun veranderende rol draagt uiteindelijk bij aan betere kwaliteit van stagebegeleiding. Hiertoe wordt een case study uitgevoerd rondom de inzet van de MetaQuest3 t.b.v. klinisch redeneren in Isala. Isala is een van de weinige werkveldinstellingen in de regio Zwolle waar al pilots worden uitgevoerd met TBSL.
Via retrospectieve en prospectieve interviews met werkbegeleiders (n=12) van leerafdelingen waar wel en niet met de MetaQuest3 wordt gewerkt, worden de taken en rollen in kaart gebracht. Vervolgens wordt via literatuuronderzoek en expertsessies (onderwijskundigen, adviseurs leren en ontwikkelen, onderzoekers, ontwikkelaars, totaal n=10-16) de rollen en taken omgezet in de benodigde competenties. Deze worden vervolgens gevalideerd en gegeneraliseerd naar andere TBSL-toepassingen en zorgsettings in een regionale netwerkmeeting. Resultaten worden bovendien neergelegd in een vakpublicatie en congrespresentatie.
TechYourFuture
TechYourFuture(opent in nieuw tabblad) is een Center of Expertise: een samenwerking tussen Hogeschool Saxion, Hogeschool Windesheim, Universiteit Twente, ROC van Twente, ROC Aventus, Deltion College en Graafschap College, die praktijkgericht onderzoek uitvoert in regionale consortia om oplossingen te bieden voor het aantrekken, ontwikkelen en behouden van technologisch talent.
Meer weten?
Neem contact op met Dr.Fenne Verhoeven, associate lector ICT-innovaties in de Zorg
Dr.Fenne Verhoeven(opent in nieuw tabblad)
f.verhoeven@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)