GOUD: Geïntegreerde en Onderbouwde Uitrol van Datagedreven zorg in de VVT
Samen met onze partners ontwikkelen we een praktische toolbox waarmee VVT-organisaties datagedreven zorg multidisciplinair kunnen uitrollen, met focus op samenwerking tussen mbo- en hbo-zorgverleners, ICT’ers en staf.
- Lectoraat: ICT-innovaties in de Zorg
- Betrokken onderzoekers: Dr.Fenne Verhoeven(opent in nieuw tabblad), associate lector en docent HBO-V, Jobke Wentzel(opent in nieuw tabblad), senior onderzoeker en docent HBO-V
- Soort onderzoek: praktijkgericht kwalitatief onderzoek
- Penvoerder: hogeschool Windesheim
- Partners: Scamander Solutions B.V., Health Valley, Sigra, WGV Zorg en Welzijn, Aart Eliens Advisering, Stichting AxionContinu Groep, Saxion hogeschool, Beter Healthcare, Zorg-wooncentrum Den Bouw, Vilans, Technologie en Zorg Academie IJssel-Vecht, Hogeschool Utrecht, Deltion College, V&VN, Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg p/a Maastricht University, Health-Holland - Topsector Life Sciences & Health, Baalderborg Groep, Zorggroep Apeldoorn en omstreken, Noorderboog,
- Mede mogelijk gemaakt door: Regieorgaan SIA - RAAK Publiek
Aanleiding GOUD
GOUD staat voor Geïntegreerde en Onderbouwde Uitrol van Datagedreven zorg in de VVT. We voeren dit onderzoek uit om VVT-organisaties te ondersteunen bij het effectief implementeren van datagedreven zorg. Dit doen we door de multidisciplinaire samenwerking te verbeteren en zorgverleners beter te betrekken in het gebruik van zorgtechnologieën. Daarmee kunnen ze de toenemende druk door vergrijzing aanpakken.
Doelstelling en Uitvoering
Het doel van het onderzoek is om VVT-organisaties te helpen bij de implementatie van datagedreven zorg, door een praktische toolbox te ontwikkelen die multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners, ICT’ers en staf mogelijk maakt en de actieve betrokkenheid van hbo- en mbo-zorgprofessionals stimuleert.
We voeren dit onderzoek uit via ontwerpgericht onderzoek bij twee VVT-organisaties (AxionContinu en Den Bouw). Hierbij passen we het cyclische model “data in een lerende organisatie” (Vilans, 2023) toe in vier fasen:
- visievorming met gesprekstools;
- het inrichten van infrastructuur en werkprocessen;
- experimenteren met zorgdata;
- reflecteren op gerealiseerde veranderingen.
De ontwikkelde hulpmiddelen worden geïntegreerd in een toolbox en beschikbaar gesteld via het landelijke netwerk “Samen datagedreven werken in Zorg en Welzijn,” met brede ondersteuning vanuit praktijk, onderwijs en onderzoek.
Regieorgaan SIA
Regieorgaan SIA(opent in nieuw tabblad) stimuleert praktijkgericht onderzoek aan hogescholen door samenwerkingen met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties te financieren. Een voorbeeld is de RAAK-publiek-regeling(opent in nieuw tabblad), die hogescholen en publieke instellingen ondersteunt bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen via onderzoek. Dit bevordert het ontwikkelen en toepassen van kennis die direct relevant is voor de praktijk.
Meer weten?
Neem contact op met Dr.Fenne Verhoeven, associate lector ICT-innovaties in de Zorg
Dr.Fenne Verhoeven(opent in nieuw tabblad)
f.verhoeven@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)