Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

VRbeelding

  •   Goed Leven met Dementie
  •   1 juni 2022 - 1 december 2024

Veel mensen zijn bang om dementie te krijgen, uit angst voor een slechte kwaliteit van leven. Met dit project laten we zien dat het wel mogelijk is om goed te leven mét dementie.

  • Lectoraten: Goed Leven met DementieLectoraat ICT-innovaties in de Zorg
  • Betrokken onderzoekers: Dr. Franka Bakker, associate lector en projectleider van VRbeelding
  • Partners: De opleiding Verpleegkunde; Fontys Paramedische Hogeschool, lectoraat Health Innovations&Technology; Beleef Dementie bv.; Netwerk Dementie Drenthe; Denktank 60+ Noord; Stichting Pelita, Ideon en Alzheimer Nederland. 
  • Financiering: VRbeelding wordt mogelijk gemaakt vanuit het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg van ZonMw. Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Een genuanceerder beeld creëren van leven met dementie

Een screenshot van een telefoon die toont hoe een telefoonnummer eindeloos opnieuw is ingedrukt; een foto van een koelkast met dezelfde producten: het zijn enkele beelden van inzenders die symbool staan voor dementie. De interpretatie van deze beelden is één van de stappen van het onderzoek binnen het project VRbeelding. Uiteindelijk moeten de gegevens input leveren voor de ontwikkeling van een virtual reality-module waarmee onder meer zorgverleners en mantelzorgers de omgang met hun cliënten of dierbaren kunnen trainen en benaderen vanuit wat wél kan.
 Lees het interview over VRBeelding 

VR beelden voor de verbeelding

Veel mensen zijn bang om dementie te krijgen, uit angst voor een slechte kwaliteit van leven. Deze angst staat de gezondheid en welzijn van mensen met en zonder dementie in de weg. Ook bepaalt deze angst hoe mensen omgaan met mensen met dementie. Hoewel negatieve associaties met dementie goed te begrijpen zijn, is het volgens het VRbeelding-consortium belangrijk om te laten zien dat het ook mogelijk is om goed te leven mét dementie.

(Angst)beelden verzamelen

We onderzoeken welke (angst)beelden over leven met dementie heersen onder burgers. We gebruiken hierbij inclusieve onderzoeksmethoden. Zo vragen we grote groepen burgers om foto’s in te sturen over hun beeld van leven met dementie.
Ervaringsdeskundigen bekijken deze beelden en bepalen welke angstbeelden worden aangepakt. Ook onderzoeken we welke beelden ervaringsdeskundigen, dat wil zeggen mensen met dementie, mantelzorgers en zorg- en welzijnsprofessionals, daartegenover kunnen zetten.

VR-scripts ontwikkelen

Vervolgens schrijven burgers en ervaringsdeskundigen, onder professionele begeleiding, een script voor een Virtual Reality-film en ontwikkelen een bijbehorende training. Op deze manier beogen we bij te dragen aan het verminderen van angst voor dementie en het vergroten van kennis onder mantelzorgers en professionals om goed leven met dementie te faciliteren.

VR film en training

Met een film en een training beogen we bij te dragen aan het verminderen van angst voor dementie en het vergroten van kennis onder mantelzorgers en professionals om goed leven met dementie te faciliteren.

Video VRbeelding

We hebben bijvangst in ons onderzoek! We vroegen als onderdeel van het project aan burgers om hun beeld van dementie met ons te delen. Daarmee hebben we geleerd over de (angst)beelden over leven met dementie die er heersen. Maar, we hebben er ook gesprekskaarten mee gemaakt om het gesprek over dementie op laagdrempelige manier te openen.

Meer weten? 

Neem contact op met dr. Franka Bakker, projectleider van VRbeelding, via fc.bakker@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)