Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Onderzoek(opent in nieuw tabblad) /
  3. TOP-gesprek: betere proactieve zorgplanning in de regio IJssel-Vecht

TOP-gesprek: betere proactieve zorgplanning in de regio IJssel-Vecht

  •   Goed Leven met Dementie
  •   1 april 2023 - 1 april 2026

Een actieonderzoek om een oplossing te vinden voor betere proactieve zorgplanning in de regio IJssel-Vecht. Samen met onderzoekers, met professionals, met mensen met dementie en hun naasten in deze regio.

  • Lectoraat: Goed Leven met Dementie
  • Betrokken onderzoekers: Dr. Leontine Groen-van de Ven (senior onderzoeker)
  • Partners: Lectoraat Goed Leven met dementie (hogeschool Windesheim), lectoraat Smart Health (hogeschool Saxion), Universiteit Twente, Alzheimer Nederland regio IJssel-Vecht, Netwerk Dementie IJssel – en Vechtstromen, Netwerk Palliatieve Zorg IJssel-Vecht, IJsselheem, Isala Ouderengeneeskunde, Medrie, Bilan Coaching, Zilveren Kruis Zorgkantoor, Universiteit Maastricht, LUMC. 

Aanleiding 

Professionals hebben niet altijd zicht op de levensdoelen en -voorkeuren van mensen met dementie en hun naasten. Als deze informatie wel beschikbaar is, dan wordt die vaak niet doorgegeven aan andere betrokken professionals en organisaties. De kwaliteit en continuïteit van de zorg komt hierdoor onder druk. Dit kan en moet beter.

Doel

In het project TOP-gesprek willen we een oplossing vinden voor betere proactieve zorgplanning in de regio IJssel-Vecht. Samen met onderzoekers, met professionals, met mensen met dementie en hun naasten in deze regio.

De oplossing bestaat uit een aanpak die we in het project ontwikkelen en uittesten. De aanpak is bedoeld om professionals te helpen om:

  1. De levensdoelen en voorkeuren van mensen met dementie en hun naasten tijdig te bespreken. 
  2. Deze informatie beter mee te nemen in het hele zorgtraject.

Zo zorgen we er samen voor dat mensen met dementie in de regio IJssel-Vecht, van diagnose tot aan overlijden, goed worden ondersteund in het voorbereiden op hun toekomst.

Projectplanning

Fase 1 (april – september 2023): Het inrichten van een werkgroep van zorgprofessionals, mantelzorgers en (vertegenwoordigers van) mensen met dementie. Deze werkgroep gaat de TOP-gesprek benadering ontwikkelen en testen.
Fase 2 (juni – december 2023): Het opstellen van een programma van eisen voor de TOP-gesprek benadering, in samenspraak met de werkgroep. In deze fase vindt ook een voormeting plaats. Hierin meten wij hoe het er nu met proactieve zorgplanning in de regio IJssel-Vecht voor staat.
Fase 3 (januari – mei 2024): Het ontwerpen van de TOP-gesprek benadering, in co-creatie met de werkgroep . Daarnaast; het opstellen van actieplannen voor de implementatie in de regio IJssel-Vecht.
Fase 4 (juni 2024 – september 2025): Het uitrollen van de TOP-gesprek benadering en het uitvoeren van een nameting. Door de nameting wordt duidelijke wat de TOP-gesprek benadering oplevert.
Fase 5 (september 2024 – april 2026): Het verspreiden van de TOP-gesprek benadering via een implementatiehandleiding, scholing, presentaties en publicaties.

Meer weten? 

Neem contact op met Dr. Leontine Groen-van de Ven van het lectoraat Goed Leven met Dementie.
Per e-mail: lm.groen-vande.ven@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)