Toegang tot zorg voor migranten met dementie
Toegang tot zorg voor migranten met dementie: benodigde verpleegkunde competenties.
- Lectoraat: Goed leven met Dementie
- Betrokken onderzoekers: Gözde Duran(opent in nieuw tabblad), onderzoeker
- Partners: VU Amsterdam, Amsterdam UMC, Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG), Zorggroep Almere en Netwerk Dementie Ijssel- en Vechtstromen.
- Financiering: NWO Lerarenbeurs
Vergroten toegang dementiezorg
Het aantal oudere migranten met dementie neemt steeds harder toe. Ondanks een goed ontworpen zorgsysteem in Nederland maken oudere migranten met dementie en hun mantelzorgers relatief weinig gebruik van dementiezorg en is deze minder goed toegankelijk. Mogelijke gevolgen zijn dat betrokken mantelzorgers overbelast raken, de persoon met dementie de zorg en ondersteuning niet tijdig krijgt en dat zorgprofessionals in een later stadium van dementie te maken krijgen met complexere vraagstukken. Verschillende factoren hebben vanuit het aanbod (organisaties en professionals), maar ook vanuit de vraag (personen met dementie en hun mantelzorgers) invloed op deze toegang.
Onderzoek naar behoefte
Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat verpleegkundigen (d.w.z. wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners en casemanagers dementie) nodig hebben om de toegang tot zorg voor migranten met dementie en hun mantelzorgers te vergroten. Daarbij wordt er in dit onderzoek ook stil gestaan bij de vraag wat migranten met dementie en hun mantelzorgers nodig hebben om betere toegang te krijgen tot zorg. De toegang tot zorg wordt dus vanuit twee perspectieven benaderd.
Het onderzoek bestaat uit vier deelstudies waaronder een literatuuronderzoek (publicatie 1), kwalitatieve interviews met verpleegkundigen en mantelzorgers met een migratieachtergrond (publicatie 2), de ontwikkeling van het hulpmiddel voor verpleegkundigen en implementatie van het hulpmiddel.
Goed Gesprek Methode
Inmiddels is het hulpmiddel 'Goed Gesprek Methode' voor verpleegkundigen vormgegeven met behulp van Design Thinking. Verpleegkundigen, studenten, mantelzorgers en onderzoekers hebben samengewerkt om dit hulpmiddel te ontwikkelen waarmee verpleegkundigen worden ondersteund om de toegang tot zorg voor migranten met dementie en hun mantelzorgers te vergroten.
De Goed Gesprek Methode is klaar voor gebruik en het doel is om deze breed te implementeren. Hoewel de focus nu ligt op mensen met dementie en hun mantelzorgers uit migrantengroepen, is de methode ook geschikt voor andere doelgroepen. Het hulpmiddel is beschikbaar voor iedereen. Klik hier voor de Goed Gesprek Methode.
Meer weten?
Neem contact op met Gözde Duran, onderzoeker Goed leven met Dementie