De gesprekswijzer voor proactieve zorgplanning
Hoe kan een zorgprofessional het gesprek aangaan over zorg en ondersteuning in de toekomst? In dit project is een leidraad ontwikkeld, namelijk 'De gesprekswijzer voor proactieve zorgplanning'.
- Lectoraat: Goed Leven met Dementie
- Betrokken onderzoekers: Dr. Leontine Groen-van de Ven (senior onderzoeker)
- Partners: Consortium Ligare, Hogeschool Saxion, Netwerken palliatieve zorg IJssel-Vecht en Drenthe, Dementienetwerken IJssel-Vecht en Drenthe.
- Opdrachtgever: ZonMW
Aanleiding
Thuiswonende mensen met dementie en hun naasten stellen het nemen van beslissingen over toekomstige zorg vaak uit. Toch is het belangrijk om vroegtijdig het gesprek over toekomstige zorg aan te gaan, zodat de persoon met dementie nog in staat is zijn voorkeuren aan te geven. Ook voor professionals (casemanagers dementie, huisartsen, POH's) is het aangaan van het gesprek over de toekomst met mensen met dementie en hun mantelzorgers lastig. Om hen daarbij te helpen, beoogde dit project een leidraad te ontwikkelen die de professional kan gebruiken voor het gesprek over zorg en ondersteuning in de toekomst.
Doel
Fase 1: Verkennend onderzoek bestaande uit literatuurstudie, interviews, focusgroepen met mensen met dementie, mantelzorgers en zorgverleners. Fase 2: Ontwikkeling van de leidraad. Deze kreeg de vorm van de Gesprekswijzer Dementie. Fase 3: Proefimplementatie met de concept Gesprekswijzer Dementie in de eerstelijnszorg (casemanagers, huisartsen).
DE GESPREKSWIJZER IN HET KORT
De Gesprekswijzer werkt volgens een principe van drie stappen:
Stap 1: De juiste momenten kiezen om wensen en voorkeuren van mensen met dementie en hun naasten te bespreken. In dit deel van de Gesprekswijzer staan voorbeelden van momenten waarop een gesprek over passende zorg goed mogelijk is.
Stap 2: Het levensverhaal van de zorgvrager in kaart brengen met behulp van een aantal richtinggevende kennismakingsvragen ('Hoe zou u zichzelf omschrijven?'; 'Welke talenten heeft u?'; 'Waarmaakt u zich zorgen over?', enzovoort).
Stap 3: De zes thema's bespreken in volgorde van prioriteit en relevantie: dagelijks plezier, dagelijkse zorg, medische behandeling en beleid, omgaan met dementie en levenseinde, financiën en juridische aspecten, wonen en sociaal netwerk. Elk van deze zes gespreksthema's heeft een eigen kleur en bij ieder thema zijn voorbeeldvragen geformuleerd.
Uitkomsten Publicaties
Helpen bij proactieve zorgplanning. Een nieuwe tool voor eerstelijnszorgverleners. Ga naar de publicatie
Gesprekswijzer voor proactieve zorgplanning. Bij dementie of vergeetachtigheid. Ga naar de publicatie op de hbo-kennisbank(opent in nieuw tabblad)
Meer weten?
Neem contact op met Dr. Leontine Groen-van de Ven van het lectoraat Goed Leven met Dementie.
Per e-mail: lm.groen-vande-ven@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)