Een kwestie van vertrouwen…?
Kritische succesfactoren in samenwerkingsrelaties die familiebedrijven in de regio Zwolle aangaan ten behoeve van duurzame productinnovatie.
- Lectoraat: Expertisecentrum Familiebedrijven
- Betrokken onderzoekers: Claudia van Orden, Sanne Heinen
- Partners: Netwerken in een Circulaire Economie, Hogeschool Utrecht, Kennispoort, Foreco, Hanzestrohm en Harwoonie (dochter van Nijhof installatietchniek)
- Financiering: Regieorgaan SIA, in het kader van de KIEM-MV regeling
Aanleiding
Veel van de bedrijven in de regio Zwolle zijn mkb-familiebedrijven. Familiebedrijven hebben speciale kenmerken die bij collaboratieve productinnovatie positief of negatief kunnen uitwerken. Zo zijn familiebedrijven aan de ene kant bij uitstek geschikt om duurzame innovatieprojecten aan te gaan: ze hebben veelal eigen middelen, een lange termijn visie en investeringsagenda en een snelle besluitvormingsstructuur. Aan de andere kant zijn er ook potentieel belemmerende factoren, zoals een gebrek aan eigen kennis en moeite om ‘vreemden’ toe te laten.
Doel
In dit verkennende, retrospectieve onderzoek gaan we na literatuurstudie een aantal succesvol verlopen samenwerkingsrelaties bestuderen door alle daarbij betrokken partners te interviewen. Het doel van dit KIEM-onderzoek is een conceptueel model op te leveren waarmee we in ontwerpgericht vervolgonderzoek (RAAK-mkb) ‘tooling’ ontwikkelen voor familiebedrijven die wel graag met duurzame productinnovatie aan de slag willen, maar nog niet goed weten hoe ze het samenwerken met anderen daarin moeten aanpakken.
Uitkomsten
Het conceptueel model wordt na afronding van het project gedeeld op deze pagina.
Meer weten?
Neem contact op met: Claudia van Orden, lector Expertisecentrum Familiebedrijven
Claudia van Orden
cyd.van.orden@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
of Karin Rozendal, office manager,
via 0884698426(opent in nieuw tabblad)of
k.rozendal-de-groot@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)