Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ambulatorium

Banner image

Wat is het Ambulatorium?

Het Ambulatorium is een innovatieve leerwerkplaats die verbonden is aan onze opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie.

Bewegen kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen of verwerken van psychosociale en psychische klachten. Vanuit het Ambulatorium werken onze studenten en docenten samen met zorg-, welzijn- en onderwijsorganisaties. Gezamenlijk verkennen ze op welke wijze psychomotorische therapie een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van kwaliteit van leven van de vaak kwetsbare doelgroepen waar deze organisaties mee werken: cliënten, bewoners, leerlingen, studenten. Actuele thema’s hierbij zijn leefstijl, participatie en preventie. 

Het Ambulatorium wil vanuit een ondernemende houding nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan en zo aansluiten bij een veranderende zorgmarkt.

Beweeggedrag en lichaamsbeleving centraal

In de Psychomotorische Therapie staan beweeggedrag en lichaamsbeleving centraal. Het gaat er niet om dat een beweegactiviteit goed wordt uitgevoerd. Centraal staat het samen met de cliënt kijken naar gedachten, gevoelens en gedrag tijdens de activiteit of oefening. Vervolgens kan er geoefend worden met (nieuwe) vaardigheden en leggen cliënt en therapeut samen de link naar het dagelijks leven.

Ruim 50 verschillende projecten

In het Ambulatorium lopen ruim vijftig verschillende grote en kleinere projecten. Projecten die we samen doen met organisaties in voornamelijk zorg, welzijn en onderwijs. Per jaar lopen meer dan honderd van onze studenten stage binnen deze projecten. Dat zijn vooral studenten vanuit onze opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, maar bijvoorbeeld ook studenten vanuit de opleiding Sportkunde. Hieronder kun je lezen rondom welke thema's deze projecten zijn opgezet. 

We werken samen in projecten rond deze thema’s

Waarom samenwerken met het Ambulatorium?

  • Haal op een laagdrempelige manier de expertise van onze docenten en studenten in huis
  • Werk samen met hen aan nieuwe begeleidingsmethodes voor jouw doelgroep: bewoners, leerlingen, cliënten, patiënten etc.
  • Maak gebruik van de voordelen die begeleidings- en behandelmethodes bieden waarin beweeggedrag en lichaamsbeweging centraal staan
  • Laat je inspireren door nieuwe werkvormen, oefeningen en activiteiten die ontwikkeld zijn door onze studenten en docenten

Nieuwsgierig geworden?

Waar loopt jullie organisatie tegenaan in de begeleiding of behandeling? Psychomotorische therapie kan een waardevolle aanvulling zijn. We bespreken graag de mogelijkheden voor samenwerking. Andere vragen zijn natuurlijk ook welkom! Neem contact met op via ambulatorium@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).

Michiel Warmerdam, programmamanager Ambulatorium
E-mail: ml.warmerdam@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Telefoon: 06 - 46563323
Ga naar profiel op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
 

Artikel

In dit artikel in het onderwijsblad (december 2020) wordt beschreven hoe studenten Psychomotorische Therapie van Windesheim tijdens de coronacrisis online trainingen verzorgen voor de doelgroepen van zorg-, welzijn- en onderwijsorganisaties, zoals leerlingen, studenten, cliënten, patiënten, bewoners.  

Lees het artikel op de website van het onderwijsblad(opent in nieuw tabblad)