Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Vroeger dacht ik dat ik nooit meer naar school zou gaan, maar nu besef ik dat leren eigenlijk heel leuk is.”

  • 26 augustus 2024
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nieuws(opent in nieuw tabblad) / Sterre Boekel over Eigen Leerroute

Sterre Boekel (24) studeert deeltijd Bedrijfskunde en werkt als management assistent bij Van Bruggen Adviesgroep. Met een kind van 1,5 jaar oud en een sociaal leven, leidt ze een druk bestaan. In een gesprek vertelt ze hoe ze haar eigen leerroute toepast tijdens haar studie.

Waarom heb je gekozen voor een deeltijdopleiding?

Na mijn VWO-diploma besloot ik om niet direct door te studeren. Ik kon goed leren, maar werd niet gelukkig van voltijd in de schoolbanken. In plaats daarvan werkte en reisde ik een paar jaar. Toen mijn dochter werd geboren, besloot ik weer te studeren. Hoewel ik altijd dacht dat ik zonder diploma vooruit zou komen, merkte ik in de praktijk al snel dat ik in een diploma nodig had voor een hoger instapniveau. Ik koos voor de deeltijdopleiding Bedrijfskunde vanwege de flexibiliteit. Hierdoor kan ik studeren én werken om voor mijn dochter te zorgen.

Waar ligt de flexibiliteit voor jou?

Voor mij biedt een deeltijdstudie de vrijheid om mijn opleiding te versnellen. Het propedeusejaar staat vast, maar daarna heb je zes modules in willekeurige volgorde. Met goede planning kun je twee modules tegelijk volgen, zonder overlap. Hierdoor heb ik een jaar aan studie in een half jaar afgerond en verwacht ik in tweeënhalf jaar klaar te zijn. Als voltijdonderwijs net zo flexibel was als mijn deeltijdstudie, was ik waarschijnlijk veel eerder weer begonnen met studeren. Een vast programma volgen werkt gewoon niet voor mij. 

Wat is jouw grootste uitdaging?

Ik wil alles combineren, omdat ik graag mijn grenzen op zoek. Naast mijn werk en andere activiteiten wil ik mijn studie zo snel mogelijk afronden. Hierdoor heb ik het druk, vooral met een kind waarvoor ik zorg, wat ik natuurlijk heel leuk vind. Daarnaast werk ik drie dagen per week. Het moeilijkste is alles in goede banen leiden.
Vroeger, op de middelbare school, deed ik dingen omdat het moest en stelde ik alles uit. Sinds ik een kind heb, lukt het me veel beter om me op belangrijke zaken te concentreren zonder uitstelgedrag. Wanneer mijn dochter overdag slaapt, studeer ik.  Ik heb een andere mindset. Het voelt nu meer als een investering in mezelf. Dat is iets wat veranderd is sinds ik een dochter heb.

Welke behoefte heb je nog meer met betrekking tot je eigen leerroute?

Bij mijn deeltijdstudie heb ik eigenlijk weinig te klagen. Na de propedeuse wordt alles beoordeeld aan de hand van verslagen, wat goed bij mij past. Het enige wat prettig zou zijn, is  nóg meer flexibiliteit bij het plannen van sommige modules. Ik moet bijvoorbeeld een module dit komende half jaar volgen, omdat deze pas het jaar daarna weer wordt aangeboden. Als ik dat niet doe, duurt het weer langer voordat ik mijn studie heb afgerond. Daarnaast is het verplicht om tijdens de opleiding een werkgever te hebben. Bij mijn vorige werkgever zat ik niet helemaal op mijn plek. Als ik op dat moment mijn studie volgde, kon ik niet zomaar vertrekken als ik een opdracht had die een half jaar duurde. 


Hebben jouw leeftijdsgenoten ook behoefte aan een eigen leerroute en flexibiliteit?

Ik vind het lastig om dit te beoordelen en te vergelijken. Ik denk dat het sterk afhangt van je persoonlijkheid. Veel mensen zouden goed bij een flexibele leerroute passen. Op mijn 18e had ik dit zeker ook prima gevonden, en ik ken veel anderen die ook goed met die flexibiliteit kunnen omgaan. Natuurlijk zijn er ook mensen die veel structuur nodig hebben, maar een eigen leerroute betekent niet dat alle structuur wegvalt. Voor mij is zelfstudie prima; ik hoef niet elke dag naar school. Ik hoop dat dit soort flexibiliteit breder wordt ingevoerd binnen het onderwijs. Met een flexibeler systeem kun je meer inspelen op de dingen die je echt interessant en belangrijk vindt, iets wat ik altijd gemist heb. Vroeger dacht ik dat ik nooit meer naar school zou gaan, maar nu besef ik dat leren eigenlijk heel leuk is. Het zou mooi zijn als mensen die behoefte hebben aan een onderwijsvorm waarin zij eigen keuzes kunnen maken, ook de mogelijkheid daarvoor krijgen.

 

 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Eppo Bruins bezoekt Zwolle tijdens Bruisweek

29 augustus 2024
Teaser image

“Vroeger dacht ik dat ik nooit meer naar school zou gaan, maar nu besef ik dat leren eigenlijk heel leuk is.”

26 augustus 2024
Teaser image

‘De kern van de Eigen leerroute? Als student zelf de regie voeren’

9 juli 2024
Teaser image

Slimme oplossingen op Innovation day

5 juli 2024
Teaser image

Nieuwe onderzoekslijn: Includerend leiderschap: in samenspel leidinggeven aan lerende scholen

3 juli 2024